Το Σάββατο 28 Μάϊου 2022 και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (οδό Παπασιοπούλου Ιωάννη αρ.2 – 4 Λαμία) Ημερίδα Ιστορίας και Τέχνης, με τίτλο : «Θερμοπύλες Χθες και Σήμερα», την οποία συνδιοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία το Τμήμα ΑΗΕΡΑ Hj-42 “Thermopylae” Λαμίας  και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Π.Στ.Ε, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας ΑΗΕΡΑ Ελλάδος. Την Ημερίδα πλαισίωσαν με τις ομιλίες τους :

– Η κ. Κωνσταντίνα Γογγάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ
Τίτλος Ομιλίας: «Οι αναφορές του Ηροδότου για την Τέλεση Των Ολυμπιακών Αγώνων, των Καρνείων. των Υακινθείων και των Ελευσινίων Μυστηρίων ως πηγές για την αστρονομική εξακρίβωση της ημερομηνίας διεξαγωγής της μάχης των Θερμοπυλών».

– Η κ. Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα Αστροφυσικός, Μέλος του Σώματος Ομότιμων καθηγητών ΕΚΠΑ
Τίτλος Ομιλίας: «Αστρονομικός υπολογισμός της ημερομηνίας της ιστορικής μάχης των Θερμοπυλών βασιζόμενος στην περιγραφή του Ηροδότου».

Επιπλέον, την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους, ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας AHEPA Ελλάδος, κ. Βαρσάμης Κωνσταντίνος, καθώς και αντιπροσωπείες Τοπικών φορέων της Λαμίας, ενώ στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, έγινε εικαστική έκθεση με θέμα: “Θερμοπύλες 2500 χρόνια μετά”