ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Υπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ, Γιώργος Χωριάτης (George G. Horiates) εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο:

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών από την βορειοανατολική Συρία επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία να εισβάλει, θα οδηγήσει στον αφανισμό των Κούρδων, ενός σταθερού εταίρου των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του ISIS.

Το συγκεκριμένο αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα για το ότι η Δύση δέχεται με κάτω τα χέρια τις ανέντιμες απαιτήσεις της Τουρκίας και την εχθρική της συμπεριφορά.

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι εξοργισμένη και ειλικρινά απογοητευμένη από την αδυναμία της Δύσης να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την παρεμπόδιση της Τουρκίας από το να ακολουθήσει την επεκτατική της ατζέντα, να διατηρήσει τους δεσμούς της με τρομοκρατικές οργανώσεις και να συνεχίσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ολα σε βάρος της ασφάλειας και των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των στρατηγικών εταίρων μας. Για ακόμη μία φορά τονίζω ότι η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Τουρκία έχει αποδείξει εξάλλου ανά τους αιώνες ότι δεν είναι σε θέση να κρατήσει έναν δυτικό προσανατολισμό και πόσω μάλλον κάτω από το σημερινό αυταρχικό της καθεστώς.

Δυστυχώς, οι Ελληνες έχουν βιώσει τις συνέπειες όταν η Δύση απέτυχε να εμποδίσει την μανία της Τουρκίας – η Γενοκτονία των Ποντίων, η Καταστροφή της Σμύρνης το 1922, τα «Σεπτεμβριανά» του 1955 και η εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

Επί του παρόντος, τα γεωτρύπανα της Τουρκίας βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο οικόπεδο 7, το οποίο τροφοδοτεί διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που εδρεύουν σε χώρες μέλη της ΕΕ.

Η Τουρκία επίσης, παραβιάζει συστηματικά τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, όπου γίνονται ψεύτικες αερομαχίες και ασκείται η διπλωματία των κανονιοφόρων, θέτοντας άσκοπα ζωές σε κίνδυνο.

Καλούμε την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να δράσουν άμεσα. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για στοχευμένες, γρήγορες και σαρωτικές κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία και συγκεκριμένα για τις παράνομες ενέργειες που έχει προβεί στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Χαιρετίζουμε την διμερή έκκληση για κυρώσεις από τη στιγμή που η Τουρκία διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία ενάντια στους Κούρδους. Επιπλέον, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξετάσουν λεπτομερώς την θέση της Τουρκίας στη Συμμαχία.

Επιπλέον, το Κογκρέσο πρέπει να διεξάγει ακροάσεις σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών της με τρομοκρατικές οργανώσεις, με βάση τις πρόσφατες αυτές εξελίξεις.

Η Τουρκία πρέπει να καταστεί υπεύθυνη από την διεθνή κοινότητα. Η Δύση έχει και τα στραβά μάτια επανειλημμένως. Και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί

Πηγή: https://www.ekirikas.com/κάλεσμα-του-υπατου-προέδρου-αηερα-για/