Σε μια λιτή αλλά πολύ όμορφη εκδήλωση την Κυριακή 16 Οκτώβρη 2016 και ώρα 12:00 στην αίθουσα του Κοβεντάρειου στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Εξέλιξη της Ιατρικής – Προσδόκιμο επιβίωσης – Μελλοντικές Προοπτικές». Στην Κοζάνη βρέθηκε ο εξαίρετος επιστήμονας-Καρδιολόγος Χαρίσιος Μπουντούλας προκειμένου να βραβευτεί από το τοπικό τμήμα της ΑΧΕΠΑ HJ-15 «Ι. Τράντας» Κοζάνης για την προσφορά του στην ιατρική.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους του Τμήματος ο Γραμματέας του Τμήματος Βασίλης Καψάλης.

Κυρίες και Κύριοι Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και είστε σήμερα εδώ, σ’ αυτή μας την εκδήλωση. Την εκδήλωση των ΑΧΕΠΑ.
Το τμήμα μας δημιουργήθηκε πριν περίπου 4 χρόνια και με διάφορες εκδηλώσεις – παρεμβάσεις, οι οποίες κινούνται βέβαια στα ιδεώδη της οργάνωσης των ΑΧΕΠΑ που είναι η

  • Φιλανθρωπία
  • Μόρφωση
  • Κοινωνική ευθύνη
  • Οικογενειακή και Ατομική Αριστεία

Έχει ως στόχο την συνεισφορά στην Κοινωνία μας και την ανάδειξη των παραπάνω Αρχών και Αξιών.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των φορέων:

  • Τον πάτερ Δημήτριο χαρισίου εκπρόσωπο της Εκκλησίας
  • Τον Γ.Γ. του Δήμου ως εκπρόσωπο του Δήμου Κοζάνης
  • Τον κ. Χαράλαμπο Θεοχάρη εκπρόσωπο της Αστυνομίας
  • Τον κ. Χάρη Τσεβεκίδη Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης
  • Τον κ. κοσματόπουλο Δήμαρχο Σερβίων – Βελβενδού
  • Τον εκπρόσωπο του ΤΕΙ Κοζάνης

Σήμερα σ’ αυτή μας την εκδήλωση τιμούμε και βραβεύουμε τον Καθηγητή Παθολογίας – Καρδιολογίας & Φαρμακευτικής Dr. ΧΑΡΙΣΙΟ Κ. ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΑ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Χαρίσιο Μπουντούλα με θέμα:
“Εξέλιξη της Ιατρικής – Προσδόκιμο επιβίωσης – Μελλοντικές προοπτικές”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Μανώλης Μπουντιούκος μέλος του Τμήματος ΑΧΕΠΑ ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι, Ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος επιστήμονας-Καρδιολόγος Χαρίσιος Μπουντούλας είναι ένας από τους λίγους ερευνητές που έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την κλινική, μεταφραστική, πειραματική και βασική έρευνα. Ο καθηγητής Μπουντούλας θεωρείται «δάσκαλος» των ελλήνων καρδιολόγων, καθώς είχε καταρτίσει ειδικό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Ελλήνων γατρών στις ΗΠΑ. Κοντά του μετεκπαιδεύτηκαν πολλοί Έλληνες καρδιολόγοι, από τους οποίους αρκετοί είναι διευθυντές καρδιολογικών κλινικών, διακεκριμένα μέλη του διδακτικού προσωπικού στις ιατρικές σχολές της χώρας και στελέχη σε διοικητικές θέσεις επιστημονικών εταιρειών.

Ενώ ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης στο καλωσόρισμα του, τον περιέγραψε ως φωτεινό φάρο, πρότυπο ανθρώπου, δασκάλου, ακαδημαϊκού παγκόσμιας εμβέλειας και παράδειγμα για τις νέες γενιές. Ο Χαρίσος Μπουντούλας διετέλεσε και ο ίδιος μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης την δεκαετία του 1960.

Κατά την διάρκεια της απόδοσης τιμητικής πλακέτας, στον Χαρίσιο Μπουντούλα, ο κ. Τράγιας Δημήτριος Πρόεδρος του Τμήματος αναφέρθηκε στην σημαντική προσωπικότητα που ανέδειξε ο τόπος, χαρακτηρίζοντας τον «δάσκαλο» των ελλήνων καρδιολόγων.

Παράλληλα ο Δρ καρδιολογίας Χαρίσιος Μπουντούλας, στην ομιλία του με θέμα «Εξέλιξη της Ιατρικής-Προσδόκιμο επιβίωσης- Μελλοντικές Προοπτικές», αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου το οποίο όπως τόνισε έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 150 χρόνια, σημειώνοντας ότι αυξάνεται ανά διετία κατά 2,5 χρόνια περίπου. Μάλιστα όπως υπογράμμισε τα προσεχή χρόνια θα υπάρξει αύξηση μεγαλύτερη των χρόνων ζωής καθώς όπως είπε σήμερα οι συνθήκες είναι καλύτερες. Ο κορυφαίου φήμης επιστήμονας στάθηκε ιδιαίτερα στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων αλλά και των καρδιολογικών προβλημάτων τα οποία μπορούν πλέον και αντιμετωπίζονται. Ο κ. Μπουντούλας επεσήμανε ότι οι ασθένειες που θα πλήξουν την ανθρωπότητα στο μέλλον θα είναι ο καρκίνος και το αλτσχάιμερ, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.