«Εθνικός Κήρυξ» 17 Απριλίου, 2018

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) καταγγέλει την προσπάθεια βανδαλισμού του αγάλματος του Harry S. Truman στην Αθήνα από «αριστερούς εξτρεμιστές», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπατου Προέδρου της Οργάνωσης, Carl R. Hollister.

«Η AHEPA σέβεται και ενθαρρύνει την ελευθερία του λόγου και του δικαιώματος των ατόμων να συγκεντρώνονται και να διαδηλώσουν ειρηνικά. Ωστόσο, υπάρχουν σίγουρα πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί τρόπου να εκφτάσει κανείς δυσαρέσκεια ή αντίθεση από το να προβεί σε χωρίς νόημα πράξεις βανδαλισμού», επεσήμανε το ανακοινωθέν.

Ο κ. Hollister πρόσθετε: «Χαιρετίζουμε την Ελληνική Αστυνομία για την αποκατάσταση της τάξης και την προσπάθειά της να αποτρέψει τον βανδαλισμό στο άγαλμα του Τρούμαν. Θα συνεργαστούμε με τον δήμαρχο της Αθήνας και τον Δήμο για να εξετάσουμε μέτρα ώστε να προστατεύσουμε το άγαλμα του Τρούμαν, το οποίο αρκετά συχνά αποτελεί στόχο βανδαλισμών».

Οσον αφορά στο ιστορικό, η AHEPA, υπενθύμιζε πως η Οργάνωση δώρισε το άγαλμα αυτό εκ μέρους των Ελληνοαμερικανών και ότι τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 29 Μαΐου 1963 ενώπιον 20.000 ανθρώπων.

Στο μήνυμά του, το οποίο αναγνώστηκε στο πλήθος, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, John F. Kennedy ανέφερε: «Ελπίζω αυτό το εξαιρετικό μνημείο, το οποίο έγινε πραγματικότητα χάρη στην AHEPA, να συμβολίζει όχι μόνο την κοινή μας κληρονομιά και τις προσπάθειες μας, αλλά και ως μνήμη της υψηλής προτεραιότητας που έδωσε ο Πρόεδρος Τρούμαν στην πρόοδο της Ελλάδας προς την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ελευθερία».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπογράμμισε τη σημασία του δόγματος Τρούμαν κατά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος: «Αν οι Ελληνες θέλουν να επιβιώσουν ως ελεύθερος εθνος, δεν πρέπει να ξεχάσουν τη δραματική περίοδο με την οποία συνδέεται το όνομα του Τρούμαν. Αν την ξεχάσουν, θα αξίζουν τη μοίρα τους και δεν θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν κανενός τη βοήθεια».

Σημειώνεται δε πως ο πρόεδρος Harry S. Truman ήταν μέλος της AHEPA, μετά από ειδική τελετή που έγινε στις 25 Μαρτίου του 1946 στον Λευκό Οίκο. Ηταν μέλος της AHEPA Chapter 73, Kansas City, Mo.