Αντιπροσωπεία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα και τη Χίο όπου προχώρησε σε έλεγχο «ρουτίνας» για τα μέτρα αντιτρομοκρατίας, την επιβολή του νόμου, το μεταναστευτικό, την ασφάλεια διαβατηρίων καθώς και τις ικανότητες διαχείρισης των συνόρων στην Ελλάδα, όπως απαιτούν οι αμερικανικοί κανονισμοί. Η επίσκεψη, σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, , ανέδειξε την ισχυρή επιβολή του νόμου και τη συνεργασία για την αντιτρομοκρατία, που διατηρούν τις χώρες μας ασφαλείς. Στο ίδιο πλαίσιο η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας υπενθύμιζε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 38 χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα «Visa Waiver», το οποίο επιτρέπει σε Ελληνες πολίτες να ταξιδέψουν για τουρισμό ή κάποιες δουλειές στις ΗΠΑ και να μείνουν έως 90 ημέρες χωρίς να περάσουν τη διαδικασία για visa.
Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως το θέμα της αναβάθμισης των ελληνικών ταυτοτήτων, που είναι σε άμεση συνάρτηση με το πρόγραμμα Visa Waiver συζητήθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα με αντιπροσωπεία ομογενών αξιωματούχων.
Εγινε γνωστό πως ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Τόσκας θα προχωρούσε τη διαδικασία αναβάθμισης των ταυτοτήτων, ενόψει και της αναμενόμενης επίσκεψης του κλιμακίου «επιθεώρησης» από τις ΗΠΑ.
Το θέμα με τις ελληνικές ταυτότητες βρίσκεται πολύ καιρό στο επίκεντρο και έχει γίνει πιο επιτακτικό καθώς η κυβέρνηση Τραμπ πίεσε για αυστηρότερους ελέγχους των ταξιδιωτών προς ΗΠΑ.

Για την Ελλάδα, το ζήτημα είναι ακόμη περισσότερο «προβληματικό» επί του παρόντος, καθώς Ελληνες πολίτες ήταν αυτοί που, σε ποσοστό, είχαν υψηλό ποσοστό (3η θέση) ως προς τις παραβιάσεις του υπέρτατου χρόνου παραμονής σε αμερικανικό έδαφος, αφού τους εγκρίθηκε η άδεια επίσκεψης στο πλαίσιο του Visa Waiver.
Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς ΗΠΑ και Ελλάδας, όπως τονίζεται και στο ανακοινωθέν της αμερικανικής πρεσβείας, υπάρχει στενή συνεργασία σε αυτά τα θέματα.

Visa Waiver

Στο πλαίσιο του προγράμματος Visa Waiver, η έγκριση του ταξιδιού γίνεται μέσω του «Electronic System for Travel Authorization» (ESTA). Πρόκειται για ένα αυτόματο σύστημα που καθορίζει κατά πόσο οι ταξιδιώτες προς ΗΠΑ μπορούν σε πρώτη φάση να ταξιδέψουν. Η τελική απόφαση για να εισέλθει κάποιος σε αμερικανικό έδαφος λαμβάνεται από τους αξιωματούχους του «U.S. Customs and Border Protection» με την άφιξη.
O «E.K.» τον Δεκέμβριο του 2018 επεσήμανε ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Department of Homeland Security, DHS) πρόσθεσε νέες απαιτήσεις για τις χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα (Visa Waiver Program), μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, ως μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Τραμπ για πιο «σφιχτά» σύνορα και ασφαλέστερα ταξίδια.

Ειδικότερα, το DHS ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου, πως οι 38 χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να χρησιμοποιούν πλέον πληροφορίες αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ για να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που παιρνούν τα σύνορά τους, ως μέρος των υπαρχουσών συμφωνιών για ανταλλαγή πληροφοριών.
Επίσης, οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αξιολογούν πόσο αποτελεσματικά οι χώρες αυτές προστατεύονται από εσωτερικές απειλές στην ασφάλεια πτήσεων, καθιστώντας σίγουρο πως ελέγχουν προσεκτικά τους υπαλλήλους των αεροδρομίων τους και διαβεβαιώνουν πως αυτοί δεν έχουν διαφθαρεί. Ακόμη, θα απαιτήσουν από Ελλάδα, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σαν Μαρίνο -τις τέσσερις χώρες των οποίων οι πολίτες έμειναν στις ΗΠΑ περισσότερο από το επιτρεπόμενο σε ποσοστό 2% ή μεγαλύτερο πέρυσι- να προχωρήσουν σε εκστρατείες ενημέρωσης δημόσια για την εκπαίδευση των πολιτών τους για τις λεπτομέρειες του προγράμματος και τις συνέπειες της παραβίασης των όρων.

Σύμφωνα με το «Fiscal Year 2016 Entry/Exit Overstay Report», όσον αφορά στο σύνολο, το 2016 αναμενόταν 50.437.278 αναχωρήσεις για επισκέπτες με βίζα -μη μεταναστευτική- προς τις ΗΠΑ. Περίπου 1,25% ή 628.799 έμειναν περισσότερ εντός των συνόρων. Ακόμη 110.679 παραβίασαν τη βίζα, αλλά ήταν εκτός συνόρων ΗΠΑ. Δηλαδή συνολικά 739.478 ή 1,47% παραβίασαν το χρονικό όριο παραμονής τους.
Για επισκέπτες προερχόμενους από την Ελλάδα, αναμένονταν 77.562 αναχωρήσεις. Εξ αυτών, εκτιμάται ότι έμειναν στις ΗΠΑ, περισσότερο του προβλεπόμενου 1.280 και ακόμη 421 εκτός συνόρων ΗΠΑ -το πιθανότερο ταξιδεύοντας προς κάποια άλλη χώρα όπως Καναδά, Μεξικό- παραβιάζοντας ωστόσο και αυτοί την βίζα που είχαν με τις ΗΠΑ. Το ποσοστό συνολικά για εντός και εκτός ΗΠΑ ήταν 2,19% και για εντός ΗΠΑ 1,65%.
Η Ελλάδα ήταν στην 3η θέση στην εν λόγω κατηγορία -συνολικά- μετά την Ουγγαρία (2,75%) και την Πορτογαλία (2,42%) και ο «Ε.Κ.» ανέφερε πως αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση από πλευράς ΗΠΑ.
Στο προσκήνιο παραμένει και το θέμα της αντικατάστασης των ελληνικών ταυτοτήτων, οι οποίες ακόμη παραμένουν ίδιες, παρότι, όπως έγινε γνωστό, έχει παρέλθει περισσότερο από ένας χρόνος που οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ, έχουν ζητήσει να προχωρήσει η σχετική διαδικασία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αξιοπιστία της Ελλάδας σε θέματα ασφάλειας και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα visa waiver.

Το θέμα φέρεται να τέθηκε στα τέλη του 2015, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι επισκέφτηκε την Ελλάδα και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του στο ΥΠΕΞ. Η κυβέρνηση Ομπάμα -τότε- ήταν θετική προς την Ελλάδα, ωστόσο, πρόκειται για θέμα της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και του Κογκρέσου, είχε αναφέρει σχετικά ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών με γνώση των συνομιλιών, επιβεβαιώνοντας πως σε κάθε χώρα που μετέχει στο visa waiver πραγματοποιείται έλεγχος, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που αυξήθηκαν, ειδικά στην ΕΕ, παράλληλα με την κλιμάκωση του προσφυγικού προβλήματος.

Τα νέα δελτία ταυτότητας αναμένεται να περιέχουν εκτός από δακτυλικά αποτυπώματα και πρόσθετα «βιομετρικά στοιχεία» που τοποθετούνται με μικροτσίπ, όπως για παράδειγμα το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να μειώσει τα ποσοστά παραχάραξης των ταυτοτήτων.

Οπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», μετά από χρόνια διπλωματικών προσπαθειών της Ελλάδας, με την AHEPA να υποστηρίζει από την πλευρά της, η τότε υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, είχε ανακοινώσει στις 9 Μαρτίου 2010 πως οι Ελληνες πολίτες θα μπορούσαν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ χωρίς βίζα, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση «ESTA» (Electronic System for Travel Authorization). Ηδη η διαδικασία για την έκδοση ESTA έχει γίνει πιο «περίπλοκη» με τον υποψήφιο ακόμη και τουριστικό επισκέπτη στις ΗΠΑ να χρειάζεται να απαντήσει σε ερωτήματα που τίθενται σε 6 συνολικά σελίδες. Ενδεικτικά τα στοιχεία των γονιών και ο αριθμός του Δελτίου Ταυτότητας, είναι κάποιες από τις νέες
πληροφορίες που απαιτούνται.

Το Visa Waiver Program επιτρέπει στους πολίτες 38 χωρών να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για επιχειρηματικούς λόγους ή τουρισμό για έως 90 ημέρες χωρίς να πάρουν βίζα. Σχεδόν 20 εκατ. άνθρωποι ταξιδεύουν με αυτό το πρόγραμμα κάθε χρόνο. Χρησιμοποιεί ένα πολυεπίπεδο σύστημα ασφάλειας για τον εντοπισμό και την πρόληψη τρομοκρατών, σοβαρών εγκληματιών και άλλων ενδεχομένως επικίνδυνων ατόμων που ταξιδεύουν.

Τα «στρώματα» αυτά περιλαμβάνουν διεξοδική εξέταση των ταξιδιωτών που υπάγονται στο πρόγραμμα πριν την αναχώρησή τους για τις ΗΠΑ, σε διάφορα σημεία καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους και κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ, στα σημεία εισόδου.

Πηγή: www.ekirikas.com