«Για να είσαι μέλος της AHEPA, δεν αρκεί να είσαι απλά Ελληνας. Πρέπει να είσαι φιλέλληνας. Να αγαπάς την ελληνική κουλτούρα και τον πολιτισμό μας». Αυτό είναι το μότο του Βασίλη Μωσαϊδη, εκτελεστικού διευθυντή της AHEPA στα κεντρικά γραφεία της Ουάσιγκτον, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας, και την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επάνω στο σοβαρό ζήτημα τού «τι σημαίνει Ελληνισμός».

Ο Βασίλης Μωσαϊδης κανονίζει την επίλυση θεμάτων, που προκύπτουν ανάμεσα στα παραρτήματα της AHEPA και ρυθμίζει τη δυνατότητα να συνεργάζονται και να προσφέρουν διαφορετικά προγράμματα. Τα 100 χρόνια, που γιορτάζει φέτος η AHEPA, αποτελούν γι’ αυτόν μια πρόκληση να εργαστεί ακόμα περισσότερο, ώστε να συντελέσει μαζί με τα αδελφά μέλη στην οικοδόμηση ενός ακόμα αιώνα υπηρεσίας της AHEPA στην ανθρωπότητα.

Κύριε Μωσαϊδη, είστε εκτελεστικός διευθυντής της AHEPA στα κεντρικά γραφεία στην Ουάσιγκτον και από μικρό παιδί μέσα στο χώρο αυτό. Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει για την οργάνωση στα χρόνια της συμμετοχής, αλλά και της προσφοράς σας σ’ αυτήν;

Η AHEPA, είναι ένα πάθος με διάρκεια στη ζωή μου. Μου πρότειναν να γίνω μέλος το 1982 και έχω εργαστεί μέχρι σήμερα, για να αφήσω και εγώ μια καλύτερη Οργάνωση από τη στιγμή που έγινα μέλος της. Με ενθουσιάζει η ευκαιρία που μου δίνεται να ανταποδώσω στις κοινότητές μας και να δουλέψω μαζί με άλλους εθελοντές από όλο τον κόσμο, ώστε να συνεχίσουμε την αποστολή της AHEPA για 100 χρόνια ακόμα.

Κατά την προσωπική σας γνώμη, πού πρέπει να δοθεί βαρύτητα για την εξέλιξη της Οργάνωσης;

Ανάπτυξη σημαίνει οικονομική ανεξαρτησία. Η AHEPA εργάζεται για τη διάθεση κονδυλίων στις κοινότητες μας, που έχουν ανάγκη και επίσης σαν οργανισμός που υπερηφανεύεται για την εξυπηρέτηση της κοινότητας και προωθεί τα αρχαιοελληνικά ιδεώδη, τα οποία και στηρίζουν τον οργανισμό μας τα τελευταία 100 χρόνια. Η ανάπτυξη προγραμμάτων, η εγγραφή μελών και οι δωρεές είναι μέρος της σημασίας του έργου μας. Υποτροφίες και άλλες μορφές βοήθειας, είναι υψίστης σημασίας για τον σκοπό μας.

Ποιες είναι οι σημαντικές αλλαγές από το περσινό σας συνέδριο μέχρι σήμερα;

Πέρυσι γιορτάσαμε τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας από τους Οθωμανούς Τούρκους και πρέπει να τονίσω, ότι είμασταν η μοναδική οργάνωση που επισκέφθηκε την Ελλάδα για ένα Διεθνές Συνέδριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το κάναμε γιατί ήταν το σωστό και επειδή μπορούσαμε. Κάνουμε πράγματα σαν οργάνωση μόνο όταν συνδέονται με την καλοσύνη και την αδελφότητα. Φέτος δεν υπάρχει διαφορά απλά, θα αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο, για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια, τον «Αιώνα της Υπηρεσίας μας».

Πόσο συνεργάσιμα ήταν φέτος τα τμήματα της οργάνωσης ΗΠΑ – Ελλάδας και Ευρώπης μεταξύ τους;

Είμαστε μια αδελφότητα και υπηρετούμε τον ίδιο σκοπό. Όλα τα παραρτήματά μας ενώνονται για να δημιουργήσουν μια αδιάσπαστη αλυσίδα, ώστε να προωθήσουμε τα ιδανικά μας και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, όπου μπορούμε.

ΠΗΓΗ: https://www.ekirikas.com/vasilis-mosaidis-sto-eimaste-mia-adel/