H ύπατη πρόεδρος Κάθι Mπιζούκα ασπάστηκε απόλυτα τη φιλοσοφία της ιδρύτριας των «Θυγατέρων» Αλεξάνδρας Αποστολίδου και έβαλε τη δική της σφραγίδα στο συναρπαστικό αυτό οικοδόμημα γυναικών, τις «Θυγατέρες της Πηνελόπης», που καθημερινά αναπτύσσονται και στηρίζουν ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπινης ζωής, που έχει ανάγκη. Η κα Κάθι Μπιζούκα, η οποία εξελέγη για την περίοδο 2021-2022, άνοιξε δρόμους με τις πολυεπίπεδες ηγετικές της ικανότητες, αλλά και τη νεωτεριστική της άποψη για το μέλλον των «Θυγατέρων», ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις που εγείρονται μέσα στη θεσμοθετημένη κοινωνική δράση της διακεκριμένης αυτής κοινότητας γυναικών που ξεκίνησε την πορεία της το 1929 στην Καλιφόρνια με την πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Αποστολίδου. Ενθουσιασμένη από την εμπειρία της προεδρίας της μίλησε στον «Ε.Κ.», για όσα την απασχόλησαν στην πορεία της χρονιάς.

Από αριστερά προς τα δεξιά: O προεδρικός Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων Κυπρίων, Φώτης Φωτίου, ο πρόεδρος της AHEPA για τα Ελληνοκυπριακά θέματα, Ζήνων Χριστοδούλου, η εκτελεστική Διευθύντρια Ελενα Σαβιολάκη, o πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, η ύπατη πρόεδρος Κάθι Μπιζούκα, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Δημήτρης Κόκοτας, ο ανώτατος γραμματέας της AHEPA Σάββας Τσίβικος και ο πρόεδρος της AHEPA του Καναδά Εμμανουήλ Κώστας.

Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει στην εμπλοκή σας με τις «Θυγατέρες της Πηνελόπης»;

Με συναρπάζει το γεγονός ότι ο οργανισμός μας υπάρχει για πάνω από 92 χρόνια. Θα γιορτάσουμε την 93η επέτειό μας στις 16 Νοεμβρίου 2022. Με εκπλήσσει η αδελφότητα γυναικών σε όλο τον κόσμο και το πώς ο καθένας εκφράζει την αγάπη και το πάθος του για τον οργανισμό μας. Βασικά δεν είναι έκπληξη, είναι η πραγματικότητα τού να δουλεύουν όλοι μαζί για τον ίδιο στόχο και με Φιλότιμο, να δίνεις από εσένα στους άλλους. Είμαστε ένας ξεχωριστός οργανισμός γυναικών, δουλεύουμε όλες μαζί για το γενικότερο καλό της αδελφότητας. Με συναρπάζουν επίσης οι δωρεές των παραρτημάτων και περιφερειών μας. Γίνονται τόσες πολλές φιλανθρωπίες, όπως και πολλές άλλες σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον με συναρπάζει ο τρόπος με τον οποίο τα παραρτήματά μας φροντίζουν τις τοπικές τους κοινότητες με κύριο πάντα στόχο τον Ελληνισμό, την Εκπαίδευση, την Πολιτική Ευθύνη, την Οικογένεια και την Ατομική Διάκριση.

Ποια ήταν τα σημεία που ξεχώρισαν αυτό το έτος για τις «Θυγατέρες της Πηνελόπης»;

Η ύπατη πρόεδρος Κάθι Μπιζούκα με μέλη του τμήματος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» Αθήνας, την ημέρα της παρέλασης για τον εορτασμό της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος.

Στην αρχή του χρόνου, μαζευτήκαμε η οικογένεια της AHEPA, να βοηθήσουμε με τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα μέσω χρηματικών δωρεών.

Τον Μάρτιο ήταν για μένα μεγάλη χαρά να παρουσιάσω μια δωρεά $10.000 εκ μέρους των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» στο Meals on Wheels. Η δωρεά έγινε από τον εκλιπόντα Καθηγητή Νικόλαο Οικονομίδη & την AHEPA Εθνική Εταιρεία Στέγασης (National Housing Corporation), μια σημαντική στιγμή για την αποστολή μας, γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την απομόνωση και την πείνα των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία 1 στα 4 τοπικά Γεύματα για τους ηλικιωμένους είχε λίστα αναμονής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Επίσης, υποστηρίξαμε τα εθνικά μας πρότζεκτ και συγκεντρώσαμε πάνω από $60.000 για τη βοήθεια τοπικών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα υποτροφίας για εκπαιδευτικούς σκοπούς, το Limbitless Solutions, το Penelopean Daycare Center in Athens, το Sjogren’s Foundation, το καταφύγιο οικογενειακής βίας (Penelope’s Place Domestic Violence Shelter) και το Penelope House Domestic Violence Shelter.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα της θητείας σας ως ύπατη πρόεδρος φέτος;

Τα σημαντικά γεγονότα της φετινής χρονιάς ήταν πάρα πολλά για να διαλέξω κάποιο συγκεκριμένο, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω, θα έλεγα πως ήταν η πρώτη εκδήλωση στην οποία είχα λάβει μέρος σαν ύπατη πρόεδρος και είχα την τιμή να είμαι η πρώτη που υποδέχθηκε τον Παναγιώτατο στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της αποστολικής επίσκεψής του.
Τον Απρίλιο ταξίδεψα στην Ελλάδα όπου επισκέφτηκα πάρα πολλούς κυβερνητικούς εκπροσώπους, για να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος που επηρεάζουν την κοινότητα, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Η κύρια συνεδρίαση των παραρτημάτων έγινε φέτος στη Θεσσαλονίκη. Αυτές οι συνεδριάσεις αποτελούν ευκαιρία για τα παραρτήματά μας εντός της Ελλάδας να συναντηθούν με την ύπατη πρόεδρο, αλλά και το πιο σημαντικό να επικοινωνήσουν καλύτερα και να ανταλλάξουν ιδέες, στόχους και άλλα θέματα σε μια μορφή ανοιχτής συζήτησης. Ηταν επίσης τιμή μου να συναντηθώ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και να παρευρεθώ στην ιστορική ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» συνεχίζουν να συμβάλλουν σε επιτυχημένες προσπάθειες να ενισχυθούν οι κρατικές επενδύσεις στα προγράμματα υπηρεσιών θυμάτων που εγκρίθηκαν από το νομοσχέδιο για την Βία κατά των Γυναικών και Θυμάτων εγκληματικότητας και σαν ύπατη πρόεδρος έχω καταθέσει μια γραπτή μαρτυρία σε εκπροσώπους της Βουλής και της Γερουσίας. Οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» επίσης δάνεισαν την φωνή τους, για την υποστήριξη ενός άλλου προγράμματος που σώζει ζωές, αναφορικά με ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από την ενδοοικογενειακή βία. Το νομοσχέδιο για τις Υπηρεσίες Πρόληψης Οικογενειακής Βίας, όταν ψηφίστηκε από την Βουλή. Ολα αυτά τα προγράμματα παρέχουν κρατικά επιδόματα σε φορείς, όπως το Σπίτι της Πηνελόπης και το Σημείο της Πηνελόπης και υποστηρίζουν την Εθνική γραμμή για Ενδοοικογενειακή Βία. Επιπλέον, γωνστοποιήσαμε την 50ή επέτειο των Προγραμμάτων Διατροφής Ηλικιωμένων, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα Meals on Wheels, και τον σημαντικό ρόλο, τον οποίο τα προγράμματα αυτά έχουν στην ευημερία των ηλικιωμένων της χώρας, όπως επίσης και την γνωστοποίηση για την νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer). Τέλος, οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» συνεργάστηκαν με άλλους ελληνικούς οργανισμούς, για να προωθήσουν στο Κογκρέσο ουσιαστικές κρατικές μικροεπενδύσεις.

Ποιες είναι οι προετοιμασίες που κάνατε φέτος για το 100ό συνέδριο;

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί το 92ο έτος ύπαρξής μας και 100 χρόνια ύπαρξης της AHEPA. Θα γιορτάζουμε όλη την εβδομάδα, αλλά είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένες να φιλοξενήσουμε τον «Χαιρετισμό των Γυναικών» (Salute to Women) αυτό τον χρόνο στο Μεγάλο Συνέδριο. Οι «Κόρες της Πηνελόπης» θα τιμήσουν την Janet E. Petro, Διευθύντρια του Διαστημικού Κέντρου John F. Kennedy της NASA στη Φλόριντα.

Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πλαίσιο συζήτησης που ετοιμάζεστε να προτείνετε;

Οταν είσαι πρόεδρος δεν αντιλαμβάνεσαι πόσα πρέπει να καταφέρεις μέσα στη θητεία σου. Είναι πολύ σημαντικό να ακούς και να συνεργάζεσαι με τα εκλεγμένα στελέχη και μέλη για να σιγουρέψεις την εκπλήρωση των στόχων του οργανισμού. Πάντα ήθελα να δημιουργήσω έναν ανοιχτό χώρο συζήτησης, στον οποίο θα μπορούσα να ρωτήσω τα μέλη μας, τα γηραιότερα από την μία και τα νεότερα από την άλλη, τι θα χρειαστεί για να παραμείνουν ενεργά, και να μας οδηγήσουν στη νέα γενιά και εποχή. Ημασταν έτοιμοι για την συγκρότηση της συζήτησης αυτής όμως δεν μας έφτασε ο χρόνος φέτος, οπότε ίσως ως πρώην ύπατη πρόεδρος, να μπορέσω να βοηθήσω στην οργάνωσή της.

Ποιο θα ήταν το ιδανικό τέλος για το 100ό συνέδριο για εσάς και ποια είναι κοινή δέσμευση που οραματίζεστε;

Το ιδανικό τέλος για τον 100ό εορτασμό για την AHEPA είναι το να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν οικογένεια, να συνεχίσουμε να κινητοποιούμε τα παλαιότερα και τα νεώτερα μέλη μας και να συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά για τα επόμενα χρόνια. Το κύριο μήνυμά μου για αυτή την χρονιά είναι «Ας κρατήσουμε λαμπερό το φως μας» και ξέρω ότι θα το κάνουμε. Θα ευχαριστώ τα μέλη μας πάντα, γιατί χωρίς αυτά δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα και για άλλα 100 χρόνια!

ΠΗΓΗ: https://www.ekirikas.com/kathi-bizouka-sto-as-kratisoume-labe/