Δικηγόρος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της AHEPA, ανώτερος αντιπρόεδρος στην Arch Insurance Group, νομικός σύμβουλος του Παγκύπριου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και πολλών ελληνοαμερικανικών οργανισμών και ιδρυμάτων, ο Νίκος Καρακώστας, διαχειρίζεται τα οικονομικά της AHEPA και βοηθάει τον ύπατο πρόεδρο της AHEPA στην διευθέτηση του φιλανθρωπικού έργου της Οργάνωσης. Με την τεράστια εμπειρία που διαθέτει μέσα στους κόλπους της επί 38 συνεχή έτη, αποτελεί αναμφισβήτητα, ένα από τα βασικά στηρίγματα της AHEPA.

Από την απονομή του βραβείου «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» στον Φίλιπ Κρίστοφερ σε εκδήλωση της AHEPA, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. Στη φωτογραφία επίσης ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Λούκας (δεξιά) και ο πρώην πρόεδρος Νίκος Καρακώστας, αριστερά του κ. Κρίστοφερ. Φωτογραφία: ΓΤΠ

Ως δικηγόρος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της AHEPA, πείτε μας πώς αισθάνεστε που ανήκετε σε μια οργάνωση που κλείνει φέτος 100 χρόνια προσφοράς στην Αμερική και στην Ελλάδα;

Με μεγάλη περηφάνια και ταπεινοφροσύνη έχω την τιμή να είμαι ο πρόεδρος του Δ.Σ. της AHEPA κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας των 100 χρόνων από την δημιουργία του Τάγματος. Η εκατονταετία αποτελεί ένα τεράστιο ορόσημο για την οργάνωση καθώς αφήνουμε πίσω 100 χρόνια αριστείας. Αρχικά η AHEPA ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να βοηθήσει τους Ελληνες να αφομοιωθούν στην κοινωνία. Σήμερα είναι παγκόσμια ηγέτιδα στη διατήρηση του Ελληνισμού και στην προβολή των προγραμμάτων που περιλαμβάνουν εκπαίδευση με υποτροφίες, στέγαση ηλικιωμένων, αποκατάσταση καταστροφών, φιλανθρωπίες και μεγάλο κοινωνικό έργο. Ως μέλος επί 38 χρόνια, ύπατος πρόεδρος πριν από μια δεκαετία και τώρα πρόεδρος, έχω γίνει μάρτυρας της αναγέννησης του παλαιότερου και μεγαλύτερου Ελληνοαμερικάνικου Οργανισμού στον Κόσμο.

Ποια είναι επιγραμματικά τα πιο σημαντικά φιλανθρωπικά έργα της Οργάνωσης τα τελευταία 5 χρόνια;

Η AHEPA διαθέτει πολλά σημαντικά προγράμματα και είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει. Η AHEPA δεν έχει μόνο μια αποστολή. Τα τελευταία 5 χρόνια η AHEPA έχει:
Συγκεντρώσει πάνω από 180.000 δολάρια από τα μέλη μας και τους Ελληνες σε όλη την Υφήλιο, για να δοθούν στη Μονάδα Πυρόσβεσης AHEPA στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Δώρισε 50.000 δολάρια στο IOCC για την αποστολή εμπορευματοκιβωτίου ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη. Συγκέντρωσε πάνω από $65.000 (National Tragedy Relief fund) για τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και τις προσπάθειες ανακούφισης από τον τυφώνα.
Κατέθεσε στεφάνια για την ετήσια Επιμνημόσυνη Ημέρα (Memorial Day) σε πάνω από 600 ηρωικούς Ελληνοαμερικανούς στρατιώτες που ενταφιάστηκαν στο Κοιμητήριο Αρλινγκτον. Εκανε δωρεά 1 εκατομμυρίου δολαρίων για την ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Δώρισε 30.000 δολάρια στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας για έρευνα σχετικά με τη νόσο Covid-19. Συγκέντρωσε και δώρισε 25.000 δολάρια στο Ταμείο Συνόρων ΕΒΡΟΣ για την αγορά αστυνομικού εξοπλισμού και εξοπλισμού για εξεγέρσεις.
Εδωσε 500.000 δολάρια για υποτροφίες του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος AHEPA και 75.000 δολάρια για υποτροφίες στο Τμήμα Στίβου.
Η AHEPA χορήγησε εκατομμύρια δολάρια σε υποτροφίες και σε φιλανθρωπίες μέσω της σκληρής δουλειάς στις τοπικές κοινωνίες μας από τα σχεδόν 400 παραρτήματά μας.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον της ΑΗEPA;

Τα μέλη της AHEPA είναι αφοσιωμένα και πιστά στον Ελληνισμό και στην προώθηση όλων των φιλανθρωπικών σκοπών μέσω της κοινωφελούς εργασίας. Η δύναμη της AHEPA από τη βάση είναι τα μέλη της που εκτείνονται σε πολλές χώρες σε όλον τον Κόσμο και σε 3 ηπείρους και τα ευχαριστεί για την υπηρεσία τους. Με ομοψυχία θα συνεχίσουμε για άλλα ακόμα 100 χρόνια αριστείας.

Υπάρχει κάποια κοινή δέσμευση που οραματίζεστε και επιθυμείτε να πραγματοποιηθεί γιορτάζοντας τα 100 χρόνια της AHEPA;

Η κοινή δέσμευση που μοιράζεται η AHEPA είναι να ανταποδώσει στις κοινότητες που την βοήθησαν να φτάσει μέχρι εδώ σήμερα. Η Ελλάδα, η Κύπρος και όλες οι χώρες στις οποίες είναι παρούσα σήμερα η AHEPA θα επωφεληθούν από το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί μέσω των τοπικών παραρτημάτων της και παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: https://www.ekirikas.com/nikos-karakostas-me-omopsychia-tha-synech/