Για τον ύπατο πρόεδρο της AHEPA, Δημήτρη Κόκοτα οι άνθρωποι πρέπει μάθουν την ιστορία της Οργάνωσης, το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο και τις αξίες για τις οποίες μάχεται, που είναι η φιλανθρωπία, η κοινωνική υπευθυνότητα, η εκπαίδευση, η ατομική και οικογενειακή επιτυχία. Στα 34 χρόνια του, όταν μπήκε στην Οργάνωση, κατανόησε απόλυτα την έννοια της προσφοράς και του σεβασμού στον συνάνθρωπό του και συνειδητοποίησε πως η πείνα, η φτώχεια, η δυστυχία και η αρρώστια των άλλων είναι και δική μας ευθύνη και πρέπει να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί. Από τότε, ο σημερινός ύπατος πρόεδρος της AHEPA, προσπαθεί να κρατήσει αναμμένη την φλόγα για ό,τι σημαίνει Ελλάδα και δουλεύει σκληρά για να μην επιτρέψει να ισοπεδωθεί ο λαός και ο πολιτισμός μας. Ενας άξιος ύπατος πρόεδρος, που σφραγίζει τα 100 χρόνια της ιστορικής οργάνωσης με ιδανικά και προοπτικές, και ενώνει τις φωνές των ΑHEPANS όλου του Κόσμου, για να μην χαθούν μέσα στην δίνη μιας Αμερικής που κλυδωνίζεται από αντιθέσεις.

Ποια ήταν η εμπειρία σας αυτό τον χρόνο της ύπατης προεδρίας σας στην AHEPA;

Ηταν δύσκολη χρονιά με πολλή εργασία και λόγω του κορωνοϊού έπρεπε να βοηθήσουμε τα τμήματα να μπούνε σε σειρά, να νιώσουν τα μέλη άνετα, γιατί όλοι ήμασταν σε επιφυλακή μήπως κολλήσουμε και μεταδώσουμε την ασθένεια. Η Οργάνωση αυτή έχει βασικούς πυλώνες την ομοψυχία και την επικοινωνία. Τα μέλη πρέπει να είναι κοντά σαν μια παρέα και αυτό δεν ήταν εύκολο αυτή την χρονιά. Ο προγραμματισμός των συναντήσεών μας βρήκε αρκετά εμπόδια, αφού μερικοί μπορούσαν να τις παρακολουθούν και άλλοι όχι. Μια επιπλέον σημαντική εμπειρία και ιδιαίτερα ευχάριστη και εκπαιδευτική, ήταν τα ταξίδια που έκανα σε διάφορες χώρες. Αρχικά ξεκινώντας από την Ελλάδα, πρέπει να σας πω ότι από τα 50 τμήματα στη χώρα μας, πρέπει να επισκέφτηκα τα 35! Πήγα Κατερίνη, Βόλο, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Πάτρα, Ναύπακτο και στην Αθήνα και στις γύρω περιοχές κάναμε διάφορες συναντήσεις σε 10-15 παραρτήματα. Μετά επισκεφτήκαμε τις Βρυξέλλες, την Κωνσταντινούπολη, το Πατριαρχείο, και στη συνέχεια με το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αμερική), πήγαμε στο Ισραήλ, στην Κύπρο και πάλι στην Ελλάδα με την AHEPA, για να διασφαλίσουμε τις επαφές μας, για σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής των τριών χωρών, όπως είναι θέματα Ενέργειας, Τουρισμού, Επενδύσεων και Ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ηδη η συμπρόεδρος του Hellenic Caucus, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn B. Maloney) (NY-12), μαζί με τον γερουσιαστή Κρις Πάππας (Chris Pappas) (NH-01) και τον Co-Caucus συμπρόεδρο του Κογκρέσου Γκας Μπιλιράκη (Gus Bilirakis) (FL-12) είχαν κάνει δικομματική έκκληση για αύξηση της βοήθειας της Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης (ΙΜΕΤ) προς την Ελλάδα και την Κύπρο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και όταν πήγαμε στο Ισραήλ κάναμε πολλά στρατιωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα μαζί.

Πόσο ακούγεται η φωνή μας στο Κογκρέσο;

Από την εκδήλωση στο τμήμα της Κέρκυρας HJ-34

Με όλο τον σεβασμό θα ήθελα να πω πως πρέπει να εξηγούμε και να δείχνουμε στα μέλη που είναι στο Κογκρέσο, τι συμβαίνει και τι θέλουμε. Δεν είναι δυνατόν 535 άνθρωποι να καταλάβουν, τι γίνεται σε τόσες χώρες. Γι’ αυτό είναι τόσο σπουδαίος ο ρόλος του Hellenic Caucus, δηλαδή των 120 περίπου σημαντικών προσωπικοτήτων που υποστηρίζουν την Ελλάδα, τα θέματα του Πατριαρχείου και την Κύπρο. Είναι άνθρωποι που εμείς τους έχουμε πλησιάσει, μέσω των τμημάτων μας, που βρίσκονται σε όλη την Αμερική και έχουμε αναπτύξει σχέσεις μαζί τους. Η AHEPA προσπαθεί να ενημερώνει τον Κόσμο, για το «τι και γιατί γίνεται κάτι», τι αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει, είτε γίνει κάτι, είτε δεν γίνει. Σαν παράδειγμα σας φέρνω το ταξίδι που κάναμε φέτος στην Αλεξανδρούπολη, της οποίας τον τεράστιο γεωπολιτικό ρόλο της δεν πρόβαλαν καθόλου. Πήγαμε στην Αλεξανδρούπολή και είδαμε όλη την βοήθεια που περνάει από εκεί κατευθυνόμενη προς την Ουκρανία. Συνειδητοποιήσαμε από κοντά τον τεράστιο ρόλο της πόλης αυτής για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αν η Ελλάδα πει «κλείνουμε την Αλεξανδρούπολη», όλη η Ευρώπη θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Πιστεύω, ότι αν καταλάβουν πόσο σπουδαία είναι η πόλη αυτή, η Ελλάδα θα μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον της. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί εκεί και πλωτός σταθμός αεριοποίησης φυσικού αερίου.

Πώς αισθάνεστε που είστε ύπατος πρόεδρος σε μία οργάνωση που θα σφραγίσετε 100 ιστορικά χρόνια προσφοράς της στον Ελληνισμό;

Πριν από λίγες μέρες έγινα 50 χρόνων. Τα τελευταία 20 χρόνια, παρακολουθώντας τις εξελίξεις του Κόσμου, βλέπω, ότι έχει αλλάξει πολύ και οι αξίες του έχουν μετατοπιστεί ή παντελώς εξαφανιστεί! Μέσα στην AHEPA λοιπόν, που έχει καταφέρει να κρατήσει γερά τα θεμέλια των αξιών και αρχών που έθεσαν οι ιδρυτές της, νιώθω απόλυτη σιγουριά, ασφάλεια και περηφάνια γιατί υπηρετούμε τον Ελληνισμό αδιάκοπα, χωρίς να έχουμε ξεφύγει από τον δρόμο που χάραξαν οι ιδρυτές μας. Αναλογιστείτε, ότι δεν υπάρχει άλλη κοινότητα που έχει παίξει τέτοιο σημαντικό φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό ρόλο στα 100 χρόνια παρουσίας της.

Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει λόμπι. Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της ΑHEPA στα πολιτικά δρώμενα;

Η Ελλάδα σαφώς δεν έχει λόμπι, ούτε εμείς είμαστε λομπίστες. Είμαστε όμως μια Οργάνωση, που ναι μεν ένα σημαντικό κομμάτι της υπηρεσίας μας είναι εμφανές, αλλά τα σπουδαιότερα έργα που κάνουμε και σχετίζονται με τον ρόλο μας στην Ουάσιγκτον δεν φαίνονται. Οσα κάνουν τα παραρτήματα στις κοινότητες είναι σαφέστατα πάρα πολύ σπουδαία έργα. Αλλά μεγάλη βαρύτητα έχει το τι κάνει η ΑHEPA στην Ουάσιγκτον, μέσα από τα τμήματα, μέσα από τις σχέσεις με τους πολιτικούς, που αν μη άλλο, βοηθούν να μην χειροτερεύουν τα πράγματα. Επειδή αναφερθήκατε σε λόμπι θα σας πω ότι η Τουρκία ξοδεύει 200 εκατομμύρια στο δικό τους λόμπι στην Ουάσιγκτον. Η δράση η δική μας και των μελών μας, ως ΑHEPA, έχει αφετηρία την αγάπη και τον σεβασμό μας στην Ελλάδα, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας και δεν αποσκοπούμε σε κανένα κέρδος. Προσωπικά τα μόνα οφέλη που έχω αποκομίσει την χρονιά αυτή κυρίως της προεδρίας μου, είναι πνευματικά και συναισθηματικά, γιατί αισθάνομαι πως και εγώ έχω συνεισφέρει για την προάσπιση του Ελληνισμού.

Ποια είναι η τοποθέτηση σας σχετικά με την συνέχεια του Ελληνισμού. Πώς μπορεί να επιτευχθεί;

O ύπατος πρόεδρος κ. Δ. Κόκοτας, ο κ. Τάσος Μαστρογιάννης, η κα Αννα Παντέλου GP MoA, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και ο κ. Λου Ατσαβάς SVP

Είναι σημαντικό να «βάλουμε μπρος» για τα επόμενα 100 χρόνια. Χρωστούμε ευγνωμοσύνη, στους ανθρώπους που άνοιξαν τον δρόμο της ΑHEPA, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί και να αναμασάμε το τι έκαναν. Είναι η δικιά μας η σειρά, τώρα να χτίσουμε επάνω στα θεμέλια των μεγάλων δασκάλων μας, το δικό μας έργο, με βάση την ομόνοια και την ενότητα, που δεν περιορίζεται στην ΑHEPA, αλλά αφορά όλες τις οργανώσεις, ώστε να προσελκύσουμε νέο αίμα, νέα Ελληνόπουλα, γιατί σε αυτά βασίζεται το μέλλον μας. Είναι αναγκαίο να καταστρώσουμε στρατηγικές προσέλκυσης της νεολαίας στην ΑHEPA, και σε οργανώσεις που προωθούν τα ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού και της θρησκείας μας.

Ποια είναι η προσωπική σας εμπειρία από την επαφή σας με τους Ελληνες πολιτικούς ως ύπατος πρόεδρος της ΑHEPA;

Την αξία της ΑHEPA την γνώριζα πολύ καλά, αλλά μέσα από την θητεία μου, ως ύπατος πρόεδρος, τα ταξίδια που έκανα και τις πολλές επαφές με κυβερνητικά στελέχη, διαπίστωσα ένα μεγάλο σεβασμό για όλα όσα έχει κάνει αυτή η Οργάνωση στα 100 χρόνια ύπαρξής της. Για μένα ήταν μια ακόμα επιβεβαίωση της πίστης μου στην ΑHEPA, που προήλθε από την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, σε προσωπικό πλέον επίπεδο, λόγω της θέσης μου ως ύπατος πρόεδρος.

Από τα ταξίδια που κάνατε στην Ελλάδα ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τα παραρτήματα, τα μέλη και τα ηγετικά στελέχη της ΑHEPA Ελλάδας;

Δεν μπορώ να σας περιγράψω την χαρά μου για τον ενθουσιασμό που διέκρινα στα μέλη της ΑHEPA στην Ελλάδα. Εχουν πάθος και βαθειά ανάγκη να υπηρετήσουν τον σκοπό της Οργάνωσης. Οσο για τους ηγέτες θα σας πω, πως ο κ. Γιάννης Μητρόπουλος, ύπατος κυβερνήτης Ευρώπης, Κύπρου και Ελλάδος, ο κ. Κωνσταντίνος Βαρσάμης, κυβερνήτης της AHEPA Hellas District 25 και ο κ. Δημήτρης Ματθαίου από τον χώρο της Ναυτιλίας, ο οποίος βραβεύτηκε στην Ελλάδα «AHEPAN OF THE YEAR» για την προεδρία του στην «AHEPA Maritime Chapter St’ Nicholas», είναι χαρισματικοί ηγέτες, για τους οποίους ό,τι και να πω, με όποια δόξα και να τους στεφανώσω, δεν είναι αρκετά, για να περιγράψω το έργο τους. Είναι οι άνθρωποι που ξέρουν να τιμούν την κληρονομιά που πήραν από τους προγόνους, τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους και ξέρουν να την προστατεύουν και να ανοίγουν καινούργια ασφαλή μονοπάτια για να μεταφερθεί ακέραιη στις επόμενες γενιές.

Ποιο είναι το όραμά σας για τα 100 χρόνια της ΑHEPA;

Να κατορθώσουμε να μεταφέρουμε στους νέους τον ενθουσιασμό και το πάθος που νιώθουμε εμείς σήμερα. Το ίδιο πάθος που ένιωθαν οι γονείς μας χτες για την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Θρησκεία μας. Οταν ήρθαν ως μετανάστες σ’ αυτό τον τόπο, μπορεί να μην γνώριζαν καλά την ιστορία μας, αλλά άντεχαν το βάρος της και το μεγαλείο της παγκοσμιότητάς της. Τα σήκωσαν στις ταλαιπωρημένες από την σκληρή δουλειά πλάτες τους και μετέφεραν τον Ελληνισμό, σαν Αγιο Φως σε μας σήμερα. Θα είναι τραγικό όλες αυτές τις ευλογίες που πήραμε στη ζωή μας από τους προγόνους μας, να τις μετατρέψουν τα παιδιά μας σε κατάρα. Τα υλικά αγαθά που έχουν διαμορφώσει σήμερα την καθημερινότητά μας, οι ανέσεις και τα χρήματα, μας βοηθούν να έχουμε μια καλύτερη ζωή, αλλά δεν μας έκαναν καλύτερους ανθρώπους. Να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι Ελληνες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο την ΑHEPA. Γιατί όπως είπε και ο Ομηρος «ούτε από δρυ, ούτε από πέτρα γεννηθήκαμε, αλλά από ανθρώπους είμαστε γεννημένοι». Και γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε τα χνάρια των συνανθρώπων μας που διέπρεψαν.

ΠΗΓΗ: https://www.ekirikas.com/dimitris-kokotas-prepei-na-metaferou/