Στην Κοζάνη βρέθηκε την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 ο Ύπατος Πρόεδρος της Αμερικανοελληνικής Οργάνωσης AHEPA κ. Jimmy Kokkotas στα πλαίσια επίσκεψής του στην Ελλάδα, με σκοπό την πραγματοποίηση σειράς επαφών με τμήματα της Οργάνωσης στην Περιφέρεια Ελλάδος, ως προοίμιο της επικείμενης καθιερωμένης, επίσημης επίσκεψης του Ανώτατου Συμβουλίου της στην Ελλάδα κατά τον προσεχή Απρίλιο. Ο κ. J. Kokkotas έφτασε στην πόλη συνοδευόμενος από τον Ύπατο Κυβερνήτη Ευρώπης κ. Ιωάννη Μητρόπουλο, και τον Κυβερνήτη Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Βαρσάμη ενώ παρευρέθηκαν επίσης τα μέλη του ΔΣ της Περιφέρειας AHEPA HELLAS κ. Φώτης Σουργκούνης και κ. Βασίλειος Καψάλης καθώς και ο πρόεδρος του Τμήματος ΑΗΕPA Hj-26 “P. BALTIS” Λάρισας κ. Τέλιος Χρυσοβαλάντης.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του, η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (ΚΔΒΚ) όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας με τον οποίο συζήτησαν σειρά θεμάτων σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση και τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ παράλληλα τονίσθηκε ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος των αποδήμων Κοζανιτών, διαχρονικά, στην πνευματική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, κ. Δήμητρα Τσότσιου καθώς και μέλη του Tμήματος AHEPA Κοζάνης.

Ο κ. Κokkotas αφού ξεναγήθηκε στους χώρους της Κοβενταρείου δήλωσε εντυπωσιασμένος από τους πολύτιμες συλλογές και την ιστορία της, ενώ φάνηκε ιδιαίτερα θετικός στην προσπάθεια ενίσχυσης του έργου συντήρησης και αποκατάστασης σπάνιων εκδόσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων συνεργασίας μεταξύ του τοπικού τμήματος της AHEPA, ομογενών και της ΚΔΒΚ .

Νωρίς το απόγευμα, επισκέφθηκε το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου ενημερώθηκε από τον ιερέα π. Δημήτριο για την ιστορία του Ναού και στη συνέχεια περιηγήθηκε στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το βράδυ η αντιπροσωπεία της AHEPA παρακάθισε σε εκδήλωση – δείπνο που παραχώρησε ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τμήματος AHEPA Κοζάνης. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του Τμήματος Γιώργος Αμανατίδης. Στην εκδήλωση έγινε και η καθιερωμένη κοπή της πίτας, με τυχερό της χρονιάς τον κ. Σταύρο Μητρούση, μέλος του υπό ίδρυση νέου τμήματος της Οργάνωσης στη Φλώρινα.

Υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους, ο πρόεδρος του τοπικού Τμήματος κ. Ευάγγελος Καζάκος, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της επίσκεψης του ανώτατου κλιμακίου της AHEPA στην Κοζάνη  ενώ  αναφέρθηκε και στις δράσεις του τμήματος το οποίο κλείνει φέτος 10 χρόνια από την ίδρυση του.

Η αντιπροσωπεία της AHEPA αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας για συναντήσεις με τον Πρύτανη και Προέδρους τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου με την παράδοση της δωρεάς εκ μέρους της AHEPA, δύο πυροσβεστικών οχημάτων  στην Ελληνική Πολιτεία, σε ειδική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

 

kozan.gr