Επιτυχής η εκδήλωση της AHEPA HELLAS HJ-11 Knossos στο Ηράκλειο Κρήτης

knossos

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση–διάλογος με θέμα: «Η ελληνική γεωπολιτική  ταυτότητα: η σημασία της Κρήτης», που οργάνωσε το Τμήμα HJ-11 Knossos της AHEPA HELLAS, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 στη δημοτική αίθουσα της Ανδρόγεω.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και οι διαγραφόμενες γεωπολιτικές εντάσεις επιβάλλουν την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του ελληνισμού. Προϋπόθεση για την ανανέωση της Ελλάδας αποτελεί η αποκατάσταση της εθνικής αυτοπεποίθησης, η οποία είναι δυνατή, εφόσον υιοθετηθεί μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική.

Η συνομιλία ανάμεσα στον καθηγητή της Σορβόννης συντοπίτη μας Γεώργιο Πρεβελάκη και στον διακεκριμένο δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη, έδειξε ότι η οπτική αυτή για τον ελληνισμό είναι ρεαλιστική και εφικτή. Η διάγνωση αυτή στηρίζεται στην ανάλυση των μεγάλων μετασχηματισμών του κόσμου, όπως για παράδειγμα, η παγκοσμιοποίηση.

Οι εξελίξεις αναβαθμίζουν τα συστατικά στοιχεία του ελληνισμού, τα οποία είχαν υποβαθμισθεί: παιδεία, τοπικισμός, διασπορά, θρησκευτική παράδοση, κοινωνική οργάνωση. Στην προσπάθεια αυτή της ανανέωσης του ελληνισμού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας εποχής,  η Κρήτη μπορεί να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο, όπως μαρτυρούν  οι   ιστορικές κρητικές εμπειρίες.

Οι σκέψεις αυτές παρουσιάζονται αναλυτικά στο πρόσφατο βιβλίο του Γ. Πρεβελάκη «Ποιοι είμαστε; Γεωπολιτική της Ελληνικής ταυτότητας» και λειτούργησαν ως αφετηρία στη διεξοδική συζήτηση ανάμεσα στους δυο ομιλητές και το ευρύ κοινό το οποίο την παρακολούθησε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  του Τμήματος HJ-11 kosos της AHEPA HELLAS HJ-11 ευχαριστεί θερμά  τους ομιλητές κυρίους  Γεώργιο Πρεβελάκη και Αντώνη Παπαγιαννίδη, τους   χορηγούς της εκδήλωσης (Δήμο Ηρακλείου , Όμιλο  ΚΡΗΤΗ ΤV, Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ/ECONOMIA, βιβλιοπωλείο ΔΟΚΙΜΑΚΗΣ), τα λοιπά μέσα έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για την ευρεία δημοσιοποίηση της εκδήλωσης και τέλος όλες και όλους που  παρευρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους.


“Η γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας: η σημασία της Κρήτης” από την ΑΧΕΠΑ Ηρακλείου

kriti-620x330

Εκδήλωση – διάλογος στην Ανδρόγεω

Tο Τμήμα “AHEPA HELLAS -ΚΝΩΣΟΣ HJ-11 Κρήτη” , με αφετηρία το βιβλίο “Ποιοι Είμαστε; Γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας”, διοργανώνει εκδήλωση-διάλογο, την Πέμπτη 23η Φεβρουαρίου 2017 στις 8.00 μ.μ., στη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω 2, με θέμα: “Η γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας: η σημασία της Κρήτης”.

Συνομιλούν: ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης και ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Απέναντι στη διάχυτη απαισιοδοξία των ημερών, ο Γεώργιος Πρεβελάκης αντιπαραθέτει μια διαφορετική οπτική για τον Ελληνισμό. Είναι άραγε ο Ελληνισμός καταδικασμένος, όπως φαίνεται να δείχνουν η οικονομική κρίση και οι δημογραφικές προοπτικές; Μια ευρύτερη θεώρηση επιτρέπει, ίσως, κάποια διαφορετική πιο αισιόδοξη προοπτική.

Με την παγκοσμιοποίηση, το γεωπολιτικό περιβάλλον αλλάζει ριζικά και ταχύτατα. Παλιές μορφές κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης, όπως οι τοπικές παραδόσεις, η οικογένεια, η διασπορά και οι θρησκευτικοί θεσμοί αναβιώνουν, αμφισβητώντας ή υποκαθιστώντας εν μέρει τις κρατικές και εδαφικές δομές. Μπορούν οι εξελίξεις αυτές να αναβαθμίσουν εκ νέου τον Ελληνισμό;  Η δυσκολία να εκσυγχρονιστούμε μπορεί, ενδεχομένως, να διαβαστεί και θετικά: μήπως, δηλαδή, η “υστέρηση” αυτή μάς διευκολύνει να προσαρμοστούμε και να διαπρέψουμε στη νέα παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα; Ποια πολιτικά συμπεράσματα πρέπει να αντλήσουμε από την ανάλυση αυτή;

Μήπως, τέλος, εξετάζοντας τις ιστορικές κρητικές εμπειρίες, μπορούμε να διαγνώσουμε έναν πρωτοποριακό ρόλο της Κρήτης στην προσπάθεια του Ελληνισμού να ανανεωθεί, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας εποχής;

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, του “ΚΡΗΤΗ TV”, των Εκδόσεων “ΚΕΡΚΥΡΑ/ECONOMIA ” και του βιβλιοπωλείου “ΔΟΚΙΜΑΚΗΣ” και είναι ανοιχτή σε όσους επιθυμούν να παρευρεθούν.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΡΑΣΗΣ

100_6133

Αγαπητοί αδελφοί,

Πραγματοποιήθηκε από το τμήμα ΑHEPA Ηρακλείου Κρήτης στις 14 Δεκεμβρίου 2013, προσφορά δωρεάν Ιατρικών Υπηρεσιών Υγείας από ιατρούς μέλη του τμήματος, σε πολίτες ασθενείς του Δημοτικού Διαμερίσματος Γόρτυνας νομού Ηρακλείου.
Την ομάδα ιατρών αποτελούσαν: Καρδιολόγος,Oφθαλμίατρος Ωτορινολαρυγγολόγος, και Ψυχολόγος.
Η προσφορά υγείας έγινε στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής δραστηριότητας του τμήματος μας και είχε σκοπό την στήριξη, ανακούφιση των κατοίκων της υπαίθρου και την προώθηση του Πνεύματος αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.
Επισυνάπτεται σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Με αδελφικούς χαιρετισμούς

Αντώνης Αγγουράκης
President of Cretan Chapter HJ-11 KNOSSOS CRETE