Το 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου για τα γλυπτά Παρθενώνα & τις Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία 

Φεστιβάλ Ολύμπου και ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ. 
 
Κάποιες από τις περιπέτειες που υπέστησαν γλυπτά τού Παρθενώνα όταν βιαίως αποκολλήθηκαν για να μεταφερθούν στο Βρετανικό Μουσείο τού Λονδίνου, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο μιας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που οργάνωσε το 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου με συνδιοργανωτή το τμήμα Κατερίνης ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ «Ολύμπιος Ζευς», το βράδυ τής Παρασκευής 9 Αυγούστου 2019, στη θέση «Αγιονέρι» τού Αρχαιολογικού Πάρκου τού Δίου.
Επρόκειτο για εκδήλωση (Αρχαιολογικές Ομιλίες) που γίνεται κάθε χρόνο και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους θεσμούς στη διαχρονική διαδρομή του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Την εκδήλωση αυτή θεσμοθέτησε ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου ύστερα από πρωτοβουλία τού Καθηγητή Αρχαιολογίας, Προέδρου τού Μουσείου τής Ακρόπολης και επί σειρά ετών επικεφαλής του ανασκαφικού έργου στο Δίον, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων,Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος φέτος ήταν ο κεντρικός ομιλητής τού θεσμού, με θέμα: «Ιστορίες των γλυπτών τού Παρθενώνα».
09082019 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ sn 003
09082019 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ sn 027
Περικλής Χατζηγιάννης: Το Φεστιβάλ Ολύμπου 
χαιρετίζει τη συνεργασία με ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ.
Στην αρχή τής εκδήλωσης, ο Περικλής Χατζηγιάννης, Διοικητικό Μέλος τού Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και υπεύθυνος επικοινωνίας, που συντόνιζε την εκδήλωση, καλωσόρισε, υποδέχθηκε και χαιρέτισε τη συνεργασία τού Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου με το τμήμα Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» τής οργάνωσης «ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ».
Γι’ αυτό, μετά τον χαιρετισμό τού Προέδρου τού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρη Παπαχρήστου, κλήθηκε στο βήμα για να χαιρετίσει ο ιατρός Παναγιώτης Ταρενίδης, Πρόεδρος του τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» τής οργάνωσης «ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ».
09082019 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ sn 005
Χαιρετισμοί Γρ.Παπαχρήστου & Π.Ταρενίδη.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, ανακοίνωσε ότι σε δύο χρόνια θα εκδοθεί ένα λεύκωμα με υλικό που αφορά τον θεσμό των αρχαιολογικών ομιλιών.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «με την ευκαιρία των 50 χρόνων που συμπληρώνει, σε 2 χρόνια, το φεστιβάλ Ολύμπου, ευελπιστούμε ότι όλο αυτό το υλικό, που περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές αρχαιολογικές ομιλίες που έχουν γίνει αυτά τα 30 χρόνια καθώς και τους σημαντικούς εισηγητές Αρχαιολόγους που ανέπτυξαν αυτές τις ομιλίες, όλα αυτά λοιπόν θέλουμε να συμπεριληφθούν σε ένα λεύκωμα».
Τόνισε δε ότι επιδίωξη του Φεστιβάλ Ολύμπου είναι, αυτό το λεύκωμα να εκδοθεί ώστε να μπορεί καθένας να το έχει για να βλέπει το τι έγινε σ’ όλη αυτή τη διαδρομή και ποια ήταν η εξέλιξη που αφορά αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και την ιστορία τους, όλα όσα ειπώθηκαν και που πρέπει να υπάρχουν σε αρχείο ως σημαντική παρακαταθήκη.
09082019 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ sn 008
Ακολούθως, στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του τμήματος Κατερίνης ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ «Ολύμπιος Ζευς», Παναγιώτης Ταρενίδης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία της Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ με το Φεστιβάλ Ολύμπου καθώς και στις αρχές τής μεγαλύτερης οργάνωσης του ελληνισμού (ΑΧΕΠΑ).
«Η επιλογή να στηρίξουμε τον θεσμό τού Φεστιβάλ Ολύμπου και ιδιαιτέρως τις αρχαιολογικές ομιλίες», είπε ο κ. Ταρενίδης, «συμβαδίζει σημειολογικά και εννοιολογικά με τις αρχές και τις αξίες τής οργάνωσής μας στις οποίες, επιγραμματικά και μόνο, θα αναφερθώ.
Η οργάνωσή μας AHEPA είναι η μεγαλύτερη οργάνωση του ελληνισμού με παρουσία, βεβαίως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ξεκίνησε στην Ατλάντα πριν από 97 χρόνια, και συνεχώς εξαπλώνεται παντού όπου γης υπάρχει ελληνισμός».
Σημείωσε δε ότι η σύγχρονη αποστολή τής οργάνωσης είναι να μεταλαμπαδεύσει τις οικουμενικές αξίες τού ελληνισμού στην κοινωνία μέσα από πέντε βασικούς πυλώνες-εργαλεία: α) δια της ελληνιστικής παιδείας, β) δια της εκπαίδευσης με την ευρύτερη έννοια της παιδείας, γ) δια της φιλανθρωπίας, με τη σύγχρονη έννοια της αλληλεγγύης, δ) δια της κοινωνικής ευθύνης, με την έννοια της κοινωνικής προόδου σε κάθε τομέα τής κοινωνικής ζωής: στον ηθικό τομέα, στον οικονομικό τομέα και στον πολιτισμικό τομέα, ε) αλλά και δια της ατομικής και οικογενειακής αριστείας.
09082019 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ sn 009
Οι αρχαιολογικές ομιλίες, θεσμός που διανθίζει 
και κοσμεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Αναφερόμενος στον θεσμό των «αρχαιολογικών ομιλιών» ο κ. Χατζηγιάννης, είπε ότι «οι αρχαιολογικές ομιλίες» είναι η συνέχεια των αντίστοιχων που στο παρελθόν έφεραν την ονομασία, «οι αρχαιολόγοι μιλούν για την Πιερία», αποτελούν δε τον θεσμό που διανθίζει και κοσμεί κάθε χρόνο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Οι αρχαιολογικές ομιλίες, όπως τόνισε, παρουσιάζονται περίπου όσα και τα χρόνια του Φεστιβάλ και υλοποιούνται με την οργάνωση και τον συντονισμό τού Καθηγητή Αρχαιολογίας,Δημητρίου Παντερμαλή.
Μετά την ομιλία τού κ. Καθηγητή, μίλησε η Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου τής Ελλάδας, Ζανέτ Μπαττίνου, με αφορμή την παρουσία τού Ισραήλ ως τιμώμενης χώρας τού 48ουΦεστιβάλ Ολύμπου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Μπαττίνου αναφέρθηκε σε, άγνωστες για το ευρύ κοινό, εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα.
09082019 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ sn 016
ΟΡΦΕΟ 2019 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Τα γλυπτά τού Παρθενώνα και οι Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα. (11)
Μουσικά αφιερώματα από την 
Camerata Academica Katerini.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ευχάριστες νότες από το μουσικό σύνολο CAMERATAACADEMICA KATERINI, σε διεύθυνση, Μίκη Μιχαηλίδη. Η Camerata Academica Kateriniδημιουργήθηκε με πρωτοβουλία τού συνθέτη, Χαράλαμπου Ναβροζίδη. Οι μουσικοί που συμμετέχουν είναι, ως επί το πλείστον, επαγγελματίες καθηγητές και σολίστες διεθνούς κύρους καθώς και διπλωματούχοι φοιτητές.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ορχήστρα παρουσίασε τρία μουσικά αφιερώματα και συγκεκριμένα στον Νίκο Σκαλκώτα με αφορμή το έτος Σκαλκώτα, στον Σόλωνα Μιχαηλίδηκαθώς και αφιέρωμα στη μουσική τού Ισραήλ.
Τραγούδησαν η Φιλιώ Σέρβου και η Λήδα Μιχαηλίδου ενώ τη Διεύθυνση της Ορχήστρας είχε ο Μίκης Μιχαηλίδης.
09082019 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ sn 019
Παρουσίες και απονομές.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του τμήματος Κατερίνης ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ «Ολύμπιος Ζευς», Παναγιώτης Ταρενίδης, ο Κυβερνήτης Περιφέρειας ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ,Ευστάθιος Κεφαλίδης, ο Αντικυβερνήτης Περιφέρειας ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, Κωνσταντίνος Βαρσάμης, ο Πρόεδρος του τμήματος Λάρισας ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ Φώτης Σουργκούνης, ο Πρόεδρος του τμήματος Βισμπάντεν Γερμανίας – Περιφέρειας Ευρώπης, Γεώργιος Χαρισόπουλος, οι Βουλευτές Πιερίας Ξενοφών Μπαραλιάκος και Σάββας Χιονίδης, Αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κλείσιμο της βραδιάς έγιναν και οι καθιερωμένες απονομές τού θεσμού.

——————————————————————

HJ-39 Ομιλίες: “Οι ιστορίες των γλυπτών του Παρθενώνα” – “Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα”

IMG_3012

———————————————————-

Άρχισε η φιλανθρωπία στην Κατερίνη

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, το Τμήμα AHEPA HJ – 39 Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς», ως πρώτη συμβολική του δράση και εν όψει της εορτής του Πάσχα προσέφερε σημαντική ποσότητα τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος. Τα τρόφιμα παρέδωσαν το Δ.Σ. και μέλη του Τμήματος στον υπεύθυνο του παντοπωλείου, πατέρα Σταύρο Κοσέογλου.

58382999_388951951833076_3686580776180121600_n