1900

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, το Τμήμα AΧΕΠΑ HJ – 33 Ρόδου, διοργάνωσε την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, παρουσίαση του βιβλίου, των συγγραφέων: κ.κ. Στέφανου Μίλεση και Αντιπλοιάρχου Παναγιώτη Τριπόντικα Π.Ν. «1900 – Β Έκδοση, Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, οι περιπέτειες του Παύλου Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το εύδρομο “Ναύαρχος Μιαούλης”», με τη στήριξη του Δ.Ο.Π.Α.Ρ.

Στην παρουσίαση του ενδιαφέροντος βιβλίου παρέστησαν: ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτιος Χατζηδιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Φλεβάρης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε. κ. Γεώργιος Κακούλης, ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Ρόδου Αντιπλοίαρχος κ. Ιωσήφ Παπαδάκης Π.Ν. και ο Υποδιοικητής Πλωτάρχης κ. Νικόλαος Κουτρουμάνος Π.Ν., αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων ενώ σημαντική ήταν η παρουσία μαθητών της Ρόδου. Εκ μέρους της Περιφέρειας D – 25 AHEPA ΗELLAS παρέστη: o District Marshall κ. Παναγιώτης Ριζόπουλος.

Το βιβλίο παρυσίασαν: ο τ. Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Παπαντωνάκης και ο Λέκτορας της Ναυτικής Ιστορίας, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων κ. Ζήσης Φωτάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο εκ των συγγραφέων, Αντιπλοίαρχος κ. Παναγιώτης Τριπόντικας Π.Ν.

Ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαντωνάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι το βιβλίο, γραμμένο σε ύφος απλό, μαγνητίζει τον αναγνώστη και με το σασπένς που δημιουργούν οι περιπέτειες από τους κινδύνους και τους τυφώνες του ταξιδιού, τον καθηλώνει και δυσκολεύεται να εγκαταλείψει την ανάγνωση, ενώ στο σύνολό της ομιλίας του μας ταξίδεψε μέσα από εικόνες και αναφορές του βιβλίου στην εποχή εκείνη.

Ο Λέκτορας Ναυτικής Ιστορίας, Δρ. Ζήσης Φωτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι η μεγάλη ναυτική ιστορία της Ρόδου την καθιστά ιδανικό τόπο για τη βιβλιοπαρουσίαση του «1900». Τόνισε επίσης ότι η προσεγμένη επιμέλεια της εκδήλωσης από το Τμήμα AHEPA Ρόδου υπενθυμίζει εναργώς τη φιλόφρονα και εξόχως πατριωτική υποδοχή του εύδρομου Μιαούλης από την ομογένεια της Αμερικής το 1900. Το κατόρθωμα του εύδρομου Μιαούλης, προσέθεσε ο Δρ. Φωτάκης, επιβεβαίωσε τη δεινότητα του έλληνα ναύτη στους ωκεανούς, που είχε ήδη αναδειχθεί από την αρχαιότητα και μετά. Υπηρέτησε επίσης το ομηρικό ιδεώδες της αναζήτησης γνώσεων και πολύτιμων εμπειριών και αποκατέστησε το ελληνικό όνομα στις θάλασσες του κόσμου μετά τον Πόλεμο του 1897. Προώθησε, τέλος, τη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ενίσχυσε ηθικά την ελληνοαμερικανική κοινότητα στις απαρχές της οργάνωσής της.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, ακολούθησε συνάντηση εργασίας στην αίθουσα Εθυμοτυπίας του Δημαρχείου Ρόδου, σε θέματα που αφορούν γενικότερα στην διάχυση του Πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελληνική κοινωνία, ειδικά των ακριτικών νησιών.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, το Τμήμα AHEPA Ρόδου παρέθεσε γεύμα στο Island boutique hotel, στο κέντρο της πόλης για τιμήσει τους προσκεκλημένους αλλά και για να ευχαριστήσει για την πολύ πετυχημένη εκδήλωση. Η συνεργασία του Τμήματος AHEPA Ρόδου με την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού είναι δομημένη σε ισχυρές βάσεις και θα συνεχισθεί.

http://www.dimokratiki.gr/31-03-2018/to-1900-epleyse-stin-akritiki-rodo/