Ο ρόλος της Κρήτης και της Ελλαδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο αναλύθηκε στην ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ. Ιωάννη Μάζη. Η ομιλία έγινε σε εκδήλωση του τμήματος Kydon Chapter HJ-6 – Chania, Crete της AHEPA HELLAS και των “Θυγατέρων της Πηνελόπης” (γυναικείο τμήμα της ΑΗΕΡΑ) ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μάζης. «Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Κρήτης! Είναι στρατηγικός ο ρόλος του νησιού και στον οικονομικό τομέα σε ότι αφορά τη μεταφορά υδρογοανθράκων από την Ανατ. Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας αλλά και στον τομέα της ασφάλειας με τη διεύρυνση της βάσης της Σούδας που θα αποτελέσει από εδώ και στο εξής ένα από τα σημαντικότερα εφαλτήρια της Δυτικής αντίληψης ασφάλειας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής που ανασχηματίζεται» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Αναφορικά με το πως θα πρέπει να κινηθεί η Ελληνική διπλωματία επισήμανε ότι: «Θα πρέπει να αποφύγουμε ιδεοληψίες, να αποφύγουμε προβλήματα που μας προκαλεί μια ανορθολογική παράδοση στην εξωτερική μας πολιτική, να κατανοήσουμε τις νέες τάσεις και να κοιτάξουμε να πιέσουμε τους ισχυρούς της γης ότι τα συμφέροντα μας πλησιάζουν στα δικά τους. Από τη στιγμή που το καταφέρουμε αυτό, το μέλλον της χώρας θα είναι λαμπρό, αν δεν το καταφέρουμε θα έχουμε σοβαρότατους κινδύνους» ανάφερε.
Σε ερώτηση των “Χ.Ν.” πως ότι και να κάνει η Ελλάδα οι ισχυροί της γης θα δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Τουρκία ο καθηγητής απάντησε πως « όχι έχουμε ακριβώς την ίδια βαρύτητα με την Τουρκία και το Ισραήλ ! Με μια διαφορά ότι η Τουρκία και το Ισραήλ διεκδικούν τη βαρύτητα αυτή ορθολογικά και οργανωμένα ενώ η Ελλάδα ουδέποτε το έπραξε».
Στην εκδήλωση παρέστη και η κ. Μαρία Σοφιανού, κυβερνήτρια των “Θυγατέρων Πηνελόπης Ελλάδας» που δήλωσε τη χαρά της που και στα Χανιά δημιουργήθηκε τμήμα των “Θυγατέρων της Πηνελόπης” (με πρόεδρο την κ. Ευγ. Κανελλοπούλου) που έχουν ως στόχο τη φιλανθρωπία, την ανάδειξη του ελληνικού ιδεώδους, την εκπαίδευση και την κοινωνική υπευθυνότητα.

http://www.haniotika-nea.gr/o-rolos-tis-kritis-stis-geopolitikes-exelixis/