DSC_0045-760x507 Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Αντριου Ζαχαριάδης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ.

Του Αρη Παπαδόπουλου.

ΑΘΗΝΑ. Εντυπωσιασμένος από την υποδοχή που είχε η αντιπροσωπεία της ΑΗΕΡΑ δήλωσε ο ύπατος πρόεδρός της Αντριου Ζαχαριάδης, μιλώντας αποκλειστικά στον «Ε.Κ.», το Σάββατο, λίγο πριν αναχωρήσουν για το ταξίδι της επιστροφής στις ΗΠΑ. Οπως είπε, «ο σεβασμός, η αγάπη, η αναγνώριση του έργου της ΑΗΕΡΑ που μας έδειξαν στις επισκέψεις μας ήταν μεγάλη τιμή για εμάς».

Ιδιαίτερα συγκινήθηκε από την υποδοχή που τους επιφύλαξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και για να τον τιμήσει ο κ. Ζαχαριάδης, όπως μας είπε, παρέδωσε στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο την ευχαριστήρια ομιλία του με την υπογραφή του ώστε να την έχει στα πρακτικά.

Πριν προβεί σε έναν απολογισμό του φετινού ταξιδιού σε Ελλάδα, Κύπρο και Οικουμενικό Πατριαρχείο, ρωτήσαμε τον ύπατο πρόεδρο για την γενναία ανακοίνωση στην οποία είχαν προβεί τον Ιανουάριο, ενταντιωνόμενοι στα πρώτα αυστηρά μέτρα για την μετανάστευση στην αρχή της διακυβέρνησης Τραμπ, κι αν ήταν δική του ιδέα αυτή η ανακοίνωση.

Οπως μας απάντησε ήταν δική του ιδέα και μαζί με τους κ. Μωσαϊδη και κ. Κάφφη, «στρώσανε» το κείμενο και το κοινοποιήσανε. «Δεν ήταν πολιτικό κείμενο, αλλά πολιτικής (διαμόρφωσης)» μας ξεκαθάρισε, προσθέτοντας: «Δεν είμαστε ενάντια στην κυβέρνηση Τραμπ. Δεν κάνουμε πολιτική και τον στηρίζουμε. Αλλά ως οργάνωση που δημιουργήθηκε από μετανάστες οφείλουμε να παρεμβαίνουμε και να τον εκπαιδεύουμε σε κάποια θέματα που τυχόν δεν γνωρίζει καλά. Κι αυτό κάνουμε με κάθε νέα κυβέρνηση όταν συζητάμε μαζί της. Ο κατάλογος των πρώτων μέτρων αρχικά που είχε δώσει η κυβέρνηση δεν ήταν ισορροπημένος.

»Δεν υπήρχε η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, χώρες από τις οποίες συχνά προέρχονται τρομοκράτες. Ανησυχία μας ήταν επίσης ότι ο κατάλογος περιελάμβανε ανθρώπους με την νόμιμη πράσινη κάρτα. Κι ενώ στηρίζουμε τον Πρόεδρο και κατανοοούμε τις ανησυχίες του θεώρησα ότι τα μέτρα που είχε αρχικά εξαγγείλει δεν ήταν ισορροπημένα, όπως είπα. Γι αυτό και δεν βγάλαμε νεότερη ανακοίνωση όταν ανακοινώθηκαν τα νεότερα μέτρα. Ετσι επαναλαμβάνω δεν κάναμε αντιπολίτευση, δεν ήμασταν ενάντια στην κυβέρνηση».

Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ Αντριου Ζαχαριάδης με τη σύζυγό του Αντωνία. (Φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ) Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ Αντριου Ζαχαριάδης με τη σύζυγό του Αντωνία. (Φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ)

Ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε ότι έτσι ενεργεί η ΑΗΕΡΑ και γι’αυτό κατά τη γνώμη του είναι αποτελεσματική. «Και όπου πάμε μας ξέρουν. Ετσι πήγαμε στις Βρυξέλλες και άνοιξαν οι πόρτες της Κομισιόν και του ΝΑΤΟ. Κάνουμε τις δράσεις μας στη φιλανθρωπία, εκπαίδευση, καταπολέμηση της πείνας κλπ… και έτσι μας σέβονται. Δεν πάμε χτυπώντας πόρτες».

Ερωτηθείς αν αναχωρεί ικανοποιημένος από την ενημέρωση που είχε στις συναντήσεις του, είπε πως κατ’ αρχήν αισθάνεται περήφανος που «η ΑΗΕΡΑ, οι Υιοί του Περικλέους και οι Θυγατέρες της Πηνελόπης εξαπλώνονται συνεχώς και στην Ελλάδα, καθώς αντιλαμβάνονται όλοι το τι κάνουμε. Κι αυτό που λέω πάντα είναι ότι αν δεν ήταν η Ελλάδα δεν θα υπήρχε Ελληνισμός. Ετσι τους τονίζω ότι ‘το φως είναι δικό σας’. Διδάξτε σε όλους τις αρχές της ΑΗΕΡΑ και η οικογένειά της θα μεγαλώνει όπως  και η Ελλάδα και η Κύπρος…».

Για το ταξίδι στο Φανάρι είπε ότι ήταν μεγάλη συγκίνηση να κάνουν Πάσχα εκεί, ενώ έμεινε εντυπωσιασμένος από τη Σχολή της Χάλκης, την οποία όλοι πρέπει να επισκεφτούν, «είναι πανέμορφη» είπε.

Μίλησε για την επίσκεψη στην Κομοτηνή, όπου η ΑΗΕΡΑ δώρισε της σημαία της να κυματίζει στην Λέσχη της πόλης, και όπου ενημερώθηκαν για τα προβλήματα, που αποτελούν για όλους πηγή ανησυχίας, αλλά «ως οργάνωση είμαστε υπέρ της συνεργασίας όλων και υπέρ της πολυπολισμικότητας».

Στη Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν και το Νοσοκομείο που φέρει το όνομα της οργάνωσης, και υποσχέθηκαν ετήσια δωρεά, με πρώτη προσφορά τα 10.000 δολάρια που έδωσαν με την παρουσία τους εκεί.

Να σημειωθεί ότι παρεμβαίνοντας ο κ. Βασίλης Μωσαϊδης είπε ότι η τωρινή διοίκηση του ΑΗΕΡΑ στο Νοσοκομείο  κάνει καλή δουλειά γιατί είδαν πολύ βελτιωμένη την κατάσταση, από άλλες χρονιές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΑΗΕΡΑ τα τελευταία τρία χρόνια έχει στείλει φαρμακευτικό υλικό στην Ελλάδα με 15 κοντέινερς κόστους περί τα 13 εκατ,. δολάρια.

Η επίσκεψή της στη Λευκωσία ήταν επίσης αποδοτική ενώ τίμησαν και τον επιχειρηματία Νίκολα Σιακόλα.

Ωστόσο ερωτηθείς αν μετά την ενημέρωση που είχαν από τον Κύπριο Πρόεδο Νίκο Ανασταστιάδη, ο κ. Ζαχαριάδης, προτίμησε να απαντήσει με μία πιο ευθεία απάντηση: «Δεν εμπιστεύομαι την Τουρκία. Ούτε πριν, ούτε τώρα. 43 χρόνια είναι υπεραρκετά. Πότε έδειξαν καλή πίστη; Δεν εμπιστεύομαι τους Τούρκους. Αρκετά!».

Στην αντίστοιχη ερώτηση για την Ελλάδα αν έμεινε ικανοποιημένος είπε πως «ναι». Είχε πολύ καλή συζήτηση με τον αντιπρόεδο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα, με τους οποίου συζήτησαν καθαρά οικονομικά θέματα και περιθώρια επενδύσεων. ΚαΙ όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ζαχαριάδης προκειμένου να έρθουν αμερικανικές επενδύσεις απαιτείται διαφάνεια και απουσία γραφειοκρατίας. Μόλις υπάρξει εμπιστοσύνη στο σύστημα θα έρθουν γιατί η Ελλάδα έχει τα εργαλεία και τον επιστημονικό δυναμικό.

Ο κ.Ζαχαριάδης έκανε μνεία και στους δύο Αμερικανούς πρέσβεις σε Ελλάδα και Κύπρο που όπως είπε κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Τέλος ερωτηθείς τι θα έλεγε στην Ομογένεια επιστρέφοντας από αυτό το ταξίδι, γέλασε, λέγοντας ότι χρειάζεται πέντε ώρες  για να την απαντήσει: «Είμαι πολύ πολύ περήφανος. Ολοι σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν περάσει πολλά.Η ιστορία θα κρίνει τι ήταν λάθος και τι σωστό. Κουβαλάνε πολύ βάρος. Και θα έλεγα σε όλη την Ομογένεια, ελάτε σε συγγενείς και φίλους χαρίστε αισιοδοξία, ανοίξτε τις αγκαλιές σας, πέστε ότι τους στηρίζετε, διώξτε τους την απαισιοδοξία…».