Ανδρέας Ζαχαριάδης: «Η ηθική μας κρατάει ενωμένους. Πρέπει να συνεχίζουμε να προσφέρουμε όσους έχουν ανάγκη, πάντα ταπεινά»
Το Τμήμα ΑΧΕΠΑ HJ-20 «Ορφεύς» Κομοτηνής, διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν των επισκεπτών τη Μεγάλη Πέμπτη
Δηλώνουν παντού και πάντα Έλληνες και το αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία προάγοντας την ιδέα του ελληνισμού, της φιλοπατρίας και της φιλανθρωπίας. Είναι οι ΑΧΕΠΑΝΣ, οι Eλληνοαμερικανοί που δεν έκοψαν ποτέ τον «ομφάλιο λώρο» με την Ελλάδα αλλά, αντιθέτως, κάνουν ό,τι μπορούν για να βρεθούν στο πλευρό της πατρίδας τους.
Στο παραπάνω πλαίσιο, την Κομοτηνή επισκέφθηκε ο ύπατος πρόεδρος Ανδρέας Ζαχαριάδης και το ύπατο συμβούλιο των Ahepans που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο της τιμητικής τους παρουσίας τους στην πόλη, το τμήμα ΑΧΕΠΑ HJ-20 «Ορφεύς» Κομοτηνής, διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν των επισκεπτών, στη «Λέσχη Κομοτηναίων», τη Μεγάλη Πέμπτη και ώρα 13:00.
«Η επίσκεψη και η παρουσία του ύπατου προέδρου και του ύπατου συμβουλίου, αποτελεί εξαιρετικής σπουδαιότητας γεγονός για την πόλη της Κομοτηνής και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ενδυναμώνει το ελληνορθόδοξο στοιχείο και ενισχύει στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι την περιοχή της Θράκης», ανέφερε ο πρόεδρος των Ahepans Κομοτηνής Γιάννης Τζαμπάζης, υποδεχόμενος το ύπατο συμβούλιο. «Φιλοξενούμε ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα, στην Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου. Πολλοί από αυτούς, ξεκίνησαν πριν δυο-τρεις γενιές από την πατρίδα μας, με μόνα τους όπλα την ορθοδοξία, την τιμιότητα και την όρεξή τους για κέρδος και επιτυχία. Πήγαν σε μια ξένη χώρα, πέτυχαν, όμως ποτέ τους δεν ξέχασαν την πατρίδα τους, την Ελλάδα. Γι’ αυτό τους ευχαριστούμε», πρόσθεσε.
Με καταγωγή από την Κύπρο, ο ύπατος πρόεδρος Ανδρέας Ζαχαριάδης, μίλησε για την ιστορία των Ahepans αλλά και το όραμα των οκτώ δημιουργών της, που οραματίστηκαν την οργάνωση πριν 100 σχεδόν χρόνια. «Παλιά υπήρχαν απαγορευτικά στα μαγαζιά που ανέγραφαν: Όχι μαύροι, όχι Έλληνες. Οκτώ άνθρωποι αντέδρασαν σε αυτό. Είχαν τεράστια δύναμη καρδιάς», εξήγησε για την ιστορική σημασία της οργάνωσης. «Η δύναμη των ΑΧΕΠΑ είναι τα μέλη της. Δεν είμαι εγώ η δύναμη, αλλά εγώ αντλώ τη δύναμή μου από εσάς», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι είναι δική του τιμή που τον δέχθηκαν στην Κομοτηνή, γιατί η Ελλάδα είναι η «καρδιά» της οργάνωσης και η Θράκη κομβικό σημείο. «Μου είπαν να μην έρθω στην Θράκη, κι αν έρθω να …προσέξω τι θα πω. Εγώ δεν φοβάμαι κανέναν, γιατί εμείς έχουμε το λόγο εδώ. Εμείς έχουμε δίκιο, οι άλλοι άδικο. Λέμε την αλήθεια, γι’ αυτό ποτέ δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε», εξήγησε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη γενέτειρά του. «Δεν υπάρχει λύση στην Κύπρο. Η Τουρκία δεν θα την αφήσει ποτέ», παραδέχθηκε και παρότρυνε όλους: «Πρέπει να λέμε την αλήθεια. Γι’ αυτό πρέπει να λέμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αυτό που συμβαίνει στη Θράκη δεν είναι σωστό. Θα είμαστε δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε. Εσείς να λέτε την αλήθεια κι εμείς πάντα θα είμαστε στο πλευρό σας. Εσείς έχετε το φως που ξεκίνησε τους ΑΧΕΠΑ. Η οργάνωση δεν ξεκίνησε στις ΗΠΑ ή σε κάποια άλλη χώρα, ξεκίνησε στην Ελλάδα. Αναλογιστείτε τα επιτεύγματά σας! Δημοκρατία, τέχνες, επιστήμες. Εσείς τα κάνατε, όχι εμείς. Πήραμε στην Αμερική όλα όσα δημιουργήσατε και τα κάναμε πιο μεγάλα. Δεν είναι τιμή για εσάς να είμαι εδώ, είναι τιμή για μένα να είμαι εδώ και σας ευχαριστώ όλους έναν-έναν προσωπικά».
Στο τέλος του λόγου του μίλησε για την ανάγκη να μεγαλώσει κι άλλο η οργάνωση αλλά και για τον αξιακό κώδικα ανθρωπιάς. «Πρέπει να δουλέψετε και να φέρετε κι άλλα μέλη στην οργάνωση, ώστε να γίνει ακόμη πιο μεγάλη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Η οργάνωση υπάρχει παντού, γιατί αυτά που πιστεύουμε εδώ και 95 χρόνια, δεν έχουμε αλλάξει ούτε σε μία λέξη. Πόσες άλλες οργανώσεις μπορούν να πουν ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου εδώ και 95 χρόνια; Γι’ αυτό σταθήκαμε τόσα χρόνια και θα παραμείνουμε τόσα και πολλά ακόμη! Πρέπει να παραμένουμε ταπεινοί και να βοηθάμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Είναι η ηθική μας που μας κρατάει τόσα χρόνια», είπε.
Ο κυβερνήτης των Ahepans Ελλάδας Βασίλης Πετκίδης στάθηκε στους αγώνες των Ελλήνων και τη συνεισφορά της οργάνωσης σε αυτούς. «Διαχρονικά η Ελλάδα έχει χύσει αίμα και συνεχίζει να δίνει τον αγώνα της. Η κοινωνία πρέπει να ξέρει πως, όταν η Ελλάδα πονάει, εμείς είμαστε αυτοί που πονάμε. Όταν η Ελλάδα υποφέρει, εμείς υποφέρουμε. Άρα ο αγώνας ο δικός μας, σε κάθε τοπική κοινωνία, είναι να βοηθάμε και να καλύπτουμε κενά, όπου αυτά εμφανίζονται, είτε είναι φιλανθρωπικά, είτε εκπαιδευτικά, είτε στην υγεία, παντού. Πάντα στεκόμασταν και θα συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στην ελληνική κοινωνία, ειδικά σε μία ευαίσθητη περιοχή όπως είναι η Θράκη», τόνισε.
Εκεί και ο Στάθης Κεφαλίδης υποκυβερνήτης των Ahepans Ελλάδος, μίλησε για το όραμα των οκτώ ιδρυτών. «Η Κου Κλουξ Κλαν κυνηγούσε τους δικούς μας Έλληνες ομογενείς. Σε μια εποχή φόβου, οκτώ λαμπροί Έλληνες έφτιαξαν την οργάνωση που έχει τα ιδανικά του ελληνισμού, πάνω στα οποία στήριξαν και οργάνωσαν την κοινωνία. Άνθρωποι υπεύθυνοι κοινωνικά, φιλάνθρωποι, αξιοπρεπείς, που διαπνέονται από το συναίσθημα της προόδου», ανέδειξε μεταξύ άλλων.
Παρών και ο Νίκος Παπαδόπουλος ανώτατος κυβερνήτης στην Ευρώπη, ο οποίος στάθηκε στην αγάπη του για τους Ahepans. «Η φόρμουλα των Ahepans είναι η συνεργασία και η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Είμαι μετανάστης από το 1957. Οι Έλληνες της Αμερικής πέρασαν δύσκολους καιρούς σε ΗΠΑ και Καναδά. Εμείς και οι Κινέζοι φτιάξαμε τους σιδηρόδρομους της Αμερικής. Τόσα χρόνια έχουν φτιαχτεί πάρα πολλές οργανώσεις, παρόμοιες με την ΑΧΕΠΑ. Όμως, οι μόνοι που έχουμε μείνει είμαστε εμείς. Είμαι περήφανο μέλος, από το 1986. Αγαπάω την οργάνωση, είναι η δεύτερη ζωή μου», είπε.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Μεταξύ πολλών παρευρισκομένων, και ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο πολιτευτής ΝΔ Ευριπίδης Στιλιανίδης, και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.
Ως ένα «σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, μια περιοχή όπου η συνύπαρξη και η συμβίωση είναι οι πιο σταθερές αξίες», χαρακτήρισε τη Ροδόπη ο κ. Τσαλικίδης, αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα της περιοχής ως πλούτο κι όχι ως απειλή.
Για τον Νέστορα Τσανακλή και την προσφορά του ως ομογενή, μίλησε ο κ. Πετρίδης, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από τους ομογενείς και δεχόμενος ως δώρο τη σημαία των Ahepans.
Να απευθύνουν τις σκέψεις τους και προς την ελληνική και αμερικανική κυβέρνηση μέχρι και τον πρόεδρο Τραμπ, ζήτησε ο κ. Στυλιανίδης. «Φιλοξενούμε την ισχυρότερη φωνή του παγκόσμιου ελληνισμού, την οργάνωση και τους ανθρώπους που μιλούν στα κέντρα των διεθνών αποφάσεων», εξήγησε.
Ως τον «εγκέφαλο» της Ελλάδας, χαρακτήρισε τη Θράκη ο κ.κ. Παντελεήμων. «Αν αφήνουμε άλλους να επιβουλεύονται το δικό μας έργο, τότε όλο το σώμα θα έχει πρόβλημα», είπε αλληγορικά.
http://paratiritis-news.gr/
http://www.xronos.gr/reportaz/