Ο ΣΟΦΨΥ Ημαθίας απέδειξε για μια ακόμη φορά πως ο αγώνας που κάνει, για να στηρίξει τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι συνεχής, συστηματικός και με αισιόδοξους στόχους.
Με συμπαραστάτη του αυτήν τη φορά το Τοπικό Παράρτημα των ΑΧΕΠΑ «Βεργίνα» και συνδιοργανωτή επίσης της αποψινής εκδήλωσης, ο ΣΟΦΨΥ θέλησε να ρίξει φως σε συγκεκριμένες ψυχικές ασθένειες, όπως αυτή της Διαταραχής Πανικού και της Αγοραφοβίας.
Ομιλητής ο Ψυχίατρος και Ψυχοθεραπευτής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γρηγόρης Σίμος.
Ο Πρόεδρος του ΣΟΦΨΥ Γιώργος Σαλιάγκας μίλησε προλογίζοντας για τη μεγάλη αύξηση των ψυχικών ασθενειών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, για την άγνοια και την προκατάληψη της κοινωνίας, που στιγματίζουν το δικαίωμα των ασθενών στην ισότητα, για την πάλη του ΣΟΦΨΥ για αποστιγματισμό και αποκατάσταση των ατόμων αυτών.
«Η ψυχική υγεία μάς αφορά όλους» πρόσθεσε ολοκληρώνοντας.
Ο Πρόεδρος των ΑΧΕΠΑ «Βεργίνα», Παύλος Σκούταρης, αφού αναφέρθηκε στην ίδρυση της Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες και στις βασικές αρχές της που στηρίζονται στη φιλανθρωπία και τον εθελοντισμό, αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δράση του Τοπικού Παραρτήματος, εκφράζοντας τη χαρά του για τη συνδιοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης με τον ΣΟΦΨΥ, με τον οποίο τους συνδέει η ανάγκη αντιμετώπισης ζωτικών προβλημάτων των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.
Ο ομιλητής της εκδήλωσης, που έγινε στο Επιμελητήριο Ημαθίας με ικανοποιητικό αριθμό ακροατών, δήλωσε Βεροιώτης στην καταγωγή, αφού γεννήθηκε σ’ αυτήν την πόλη και έζησε εδώ μέχρι τα εννιά του χρόνια.
«Η πρόσκληση εδώ αποτελεί για μένα τιμή αλλά και αιτία συγκίνησης, αφού με την πόλη με συνδέουν οι παιδικές μου αναμνήσεις» είπε ο Γρηγόρης Σίμος.
Στην προσέγγιση του θέματός του ο εισηγητής δε διέθετε μόνο την αναμενόμενη επιστημονική εμβέλεια, αλλά και μια μοναδική ικανότητα να εκλαϊκεύει τις γνώσεις του και να τις μεταδίδει στο κοινό με τρόπο εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Κάθε τόσο μάλιστα διάνθιζε το θέμα του και με παρεμβολές προσωπικών φωτογραφικών στιγμιότυπων από την παιδική του ηλικία εδώ, συνδέοντάς τα με το επιστημονικό του αντικείμενο δεξιοτεχνικά.
Ο ομιλητής ξεκίνησε από το άγχος, το φυσιολογικό και το παθολογικό, για να περάσει στη συνέχεια στη Διαταραχή του Πανικού και την Αγοραφοβία.
Δίνοντας τα συμπτώματα της Διαταραχής του Πανικού, όπως εκφράζονται με σωματικές αντιδράσεις, επεσήμανε τη σοβαρότητά του, όταν καταλήξει σε αγοραφοβία, η οποία καταντά σε ακραίες μορφές σε αναπηρία.
Η φαρμακευτική αντιμετώπιση των διαταραχών αλλά και η γνωστική ψυχοθεραπεία απασχόλησαν τον ομιλητή, όταν πέρασε στον τομέα της αντιμετώπισης τους, επιδιώκοντας να κλείσει η εκδήλωση και με γόνιμη συζήτηση με το ακροατήριό του.
Ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ζεστός, ανθρώπινος και εξαιρετικός επιστήμονας ο ομιλητής.
Πηγή: faretra.info