ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πεποίθησή του ότι το αίσθημα εμπιστοσύνης και υπερηφάνειας των Ελλήνων σε Ελλάδα και εξωτερικό αποκαθίσταται, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του οι ομογενειακές οργανώσεις, στο ξενοδοχείο «Wiilard», στην Ουάσιγκτον.
Σε μια εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από σημαντικούς φορείς της ελληνοαμερικανικής ομογένειας και του lobbying και συγκεκριμένα την AHEPA, το AHI, το HALC, την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, την Ηγεσία των 100, το Τάγμα Αρχόντων «Αγιος Ανδρέας» του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον οργανισμό Washington OXI DAY Foundation, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα επέστρεψε ως μια περιφερειακή δύναμη, σε μια περιοχή που παρουσιάζει μεγάλη ένταση» δηλώνοντας ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αμερική.

Εθνικός Κήρυξ@EK_1915

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής @Elpidophoros μιλάει σε επιφανές ομογενείς στο @WillardHotel προς τιμή την επίσκεψη του @kmitsotakis και @MarevaGrabowski στην Ουάσινγκτον.

Embedded video

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έκανε μια μικρή αναδρομή στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ και την επαφή του με την Ομογένεια στο Τάρπον Σπρινγκς, ενώ αναφέρθηκε, για μια ακόμη φορά, και στο νόμο για την διαδικασία της ψήφου των αποδήμων.

«Ξεκίνησα στην Φλόριδα και το Τάρπον Σπρινγκς, μια ιδιαίτερα συναισθηματική μέρα για εμένα, αλλά και τον Σεβασμιότατο, όπου είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, που είναι τόσο υπερήφανη για την ελληνική κληρονομιά της», ήταν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη.

Σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, για την αναβάθμιση των F-16, αλλά και για το αίτημα της Ελλάδας να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των F-35. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς δεν είναι, σε κάθε επίσκεψη στις ΗΠΑ, να στηλιτεύει τα προβλήματα που υπάρχουν με την Τουρκία, τόνισε όμως ότι συμφωνίες όπως αυτές της Τουρκίας με την Λιβύη θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Είναι σημαντικό, όπως έχω αναφέρει, ότι για πρώτη φορά η Ανατολική Μεσόγειος αναγνωρίζεται για την γεωστρατηγική σημασία της από τις ΗΠΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με το θέμα των επενδύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το περιβάλλον πλέον είναι διαφορετικό, τόσο για την προσέλκυση νέων επενδυτικών σχεδίων, όσο και για την απεμπλοκή παλαιοτέρων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα. Αλλωστε, μεταξύ των παρευρισκομένων περιλαμβάνονταν και επιχειρηματίες και επενδυτές όπως ο Μιχάλης Ψαρός, ο Τζον Κουδούνης και ο Μάικ Αγγελιάδης, η επένδυση του οποίου στην περιοχή Αφάντου Ρόδου ενδέχεται να μπει σε τροχιά από τον επόμενο μήνα.

«Γνωρίζω ότι στο παρελθόν πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ήρθαν ενθουσιασμένοι μόνο και μόνο για να απογοητευτούν από τα εμπόδια. Παρότι καταλαβαίνω ότι υπάρχει ακόμη σκεπτικισμός μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η αλλαγή είναι αληθινή. Αντιμετωπίζουμε τους επενδυτές πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι εκτός από τον σκληρό γεωπολιτικό τομέα και τις επενδύσεις, η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ πρέπει να συμπεριλάβει και μια πιο θετική ατζέντα, όπως είναι ο τομέας της Παιδείας, τονίζοντας ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτήν.

«Η Ελλάδα σάς χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Αλλά αυτήν την φορά στο πλαίσιο ενός νέου θετικού ξεκινήματος και όχι μόνο για την υπεράσπιση της χώρας μας όταν τα συμφέροντα θίγονται», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε ότι «δεν μπορώ να περιγράψει με λόγια αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες», εστιάζοντας στην παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Τάρπον Σπρινγκς, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στην δωρεά ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο στην Θεολογική Σχολή της Βοστώνης από το ελληνικό κράτος, για την οποία δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτή η δέσμευση της Ελλάδας στα παιδιά της Διασποράς είναι σημαντική γιατί καταδεικνύει τους πνευματικούς και γλωσσικούς δεσμούς μεταξύ μας», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εταιρείας πολιτικών συμβούλων/lobbying «Manatos & Manatos», Ανδρέας Μανάτος (Andy Manatos), καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ουάσιγκτον αρχίζει και συνειδητοποιεί ότι το τρίπτυχο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ είναι οι πιο αξιόπιστοι σύμμαχοί της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μνημόνευσε και τον αείμνηστο πρώην Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για την γεωπολιτική διορατικότητά του.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Ορθόδοξος Αμερικανός υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζαρ, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χάρης Λαλάκος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης, ο πρόεδρος του AHI, Νίκος Λαρυγκάκης, ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους και οι εκδότες των ελληνικών και αγγλόφωνων εφημερίδων του «Εθνικού Κήρυκα», Ηρακλής και Βανέσσα Διαματάρη.

 

Πηγή: ekirikas.com