Ένα υπέροχο αθλητικό διήμερο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου με τον τελικό του “AHEPA CUP 2019” Beach Volleyball tournament στη Ναύπακτο με εντυπωσιακές στιγμές και ευχάριστες αναμνήσεις για αθλητές και θεατές. Η διοργάνωση-θεσμός για την πόλη, φέτος για πρώτη φορά ήταν ενταγμένη στο επίσημο πρόγραμμα των τουρνουά beach volley της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, ως ειδική εκδήλωση (Official Event) και έτσι το μικτό τουρνουά ”AHEPA CUP 2019” συμπλήρωσε το καλοκαιρινό αθλητικό καλεντάρι της Ναυπάκτου με άλλη μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση.

Η AHEPA είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια οργάνωση του ελληνισμού με έδρα στις ΗΠΑ, που έχει πλούσιο και γνωστό έργο με διάφορες δωρεές στην Ελλάδα (π.χ. Νοσοκομείο AHEPA Θεσσαλονίκη, πτέρυγα AHEPA νοσοκομείου Ευαγγελισμός Αθήνα κλπ). Το “AHEPA CUP” είναι το μοναδικό αθλητικό event για την Ελλάδα και την Ευρώπη και γίνεται στη Ναύπακτο κάθε χρόνο, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με συνδιοργανωτές το δήμο Ναυπακτίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον αθλητικό σύλλογο Ομόνοια Ναυπάκτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω τουρνουά τυγχάνει προβολής και στο εξωτερικό (π.χ. μέσα κοινωνικής δικτύωσης AHEPA στις ΗΠΑ κλπ) βγάζοντας έτσι το καλύτερο πρόσωπο της πόλης προς τα έξω.

Στο αθλητικό κομμάτι το AHEPA CUP ξεκίνησε την Παρασκευή 19 Ιουλίου με την προκριματική φάση, ώστε από τις 25 ομάδες (50 αθλητές) να προκύψουν οι 16 καλύτερες του τελικού ταμπλό. Ο καιρός βοήθησε ώστε το Σάββατο που “έπεσαν” στην άμμο και οι πιο έμπειρες ομάδες, να κρατηθεί ψηλά ο πήχυς της ποιότητας των παιχνιδιών και να χαρούν το παιχνίδι αθλητές και θεατές. Αγωνιστικά η πρωταθλήτρια Ελλάδος του 2015 (ηλικίες Κ22) Φωτεινή Ξάνθη, αν και μετά από μακρά αποχή επιβεβαίωσε την κλάση της, αφού με το συμπαίκτη της Θύμιο Τσούση έφτασαν μέχρι τον τελικό. Εκεί διασταύρωσαν τα “σερβίς” τους με τα αδέλφια Χαλεπάκη (Στέφανος και Γεωργία) από την Αθήνα σε ένα όμορφο παιχνίδι, που μεταδόθηκε και ζωντανά διαδικτυακά. Παρά τη σαφή προτίμηση της εξέδρας στους Ναυπάκτιους αθλητές τελικά οι πρωταθλητές του “AHEPA CUP 2019” ήταν οι Χαλεπάκη Γεωργία- Χαλεπάκης Στέφανος με 2-0 σετ (21-17, 21-19).

Ευχάριστη έκπληξη ήταν στον τελικό τα χορευτικά των κοριτσιών με επικεφαλής την Χριστιάννα Τσούση. Τα κορίτσια παρουσίασαν ένα επαγγελματικό χορευτικό πρόγραμμα στην έναρξη, τις διακοπές και τη λήξη του παιχνιδιού και ενθουσίασαν τους θεατές.

Άψογη ήταν η διαιτησία των αγώνων με τους διαιτητές Μπακλέση Κώστα, Σπυρόπουλο Λουκά, Αγγελόπουλο Παναγιώτη και Μαυροκέφαλο Μιχάλη, του Συνδέσμου Διαιτητών Πελοποννήσου. Ως επιπλέον παράπλευρη δράση στο τουρνουά υπήρξαν και κριτές από την Πάτρα, τη Ναύπακτο, τον Πύργο, την Αμαλιάδα και το Αίγιο καθώς έγινε πρακτική εκπαίδευσή τους ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα τον Αύγουστο του 2019. Υπεύθυνος για τo workshop των διεθνών κριτών ήταν ο κ. Γκόλφης Παναγιώτης, υπεύθυνος διαιτησίας beach volley για την περιφέρεια Πελοποννήσου και referee manager του αθλήματος στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πάτρας.

Στις απονομές συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος AHEPA Ελλάδος (District 25) κ. Βαρσάμης Κων/νος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Λουκόπουλος Παναγιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδος κ. Μπαλαμπάνης Νίκος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου και αντιδήμαρχος Διοικητικού κ. Φράγκος Αντώνης, ο αντιδημαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ Κονίδας Παναγιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τσουκαλάς Ντίνος, o πρώην κυβερνήτης AHEPA στην Περιφέρεια New Jersey-Delaware USA (District 5, Chapter 95), κ. Ταραμπίκος Γιάννης, ο αντιπρόεδρος τμήματος AHEPA στο Whitestone New York (District 5, Chapter 495) κ. Σαμαρτζής Αντώνης και ο πρόεδρος του τμήματος AHEPA Ναυπάκτου κ. Βλαχογιάννης Αδάμ.

Μεγάλος χορηγός ήταν η εταιρεία Terra Medi που με έδρα τη Νέα Υόρκη, προωθεί ελληνικά προϊόντα λαδιού στις ΗΠΑ, ενώ οι αθλητές στη διάρκεια των αγώνων δροσίστηκαν με τα προϊόντα τσαγιού της ΛΟΥΞ. Τα μπλουζάκια των αθλητών ήταν ευγενική χορηγία από την ελληνική εταιρεία GSA sports, που ντύνει χορηγικά και την εθνική ομάδα μπάσκετ με προϊόντα υψηλής ποιότητος, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από μεγάλα brand name του χώρου.

Υποστηρικτές ήταν το Attica Beach Volleyclub, GoNafpaktia, Lepanto Beach Hotel, “Avance rent a car”, “Ιωάννου Δημήτρης Sound & Video” και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου.

Σημαντική ήταν η συνδρομή της φωτογραφικής ομάδας Ναυπάκτου που κάλυψε φωτογραφικά το τουρνουά. Πρόκειται για μια ομάδα ερασιτεχνών φωτογράφων που μαθητεύουν στην τέχνη της φωτογραφίας υπό τις οδηγίες του δασκάλου τους κ. Δημήτρη Δημητρίου. Σε συνεργασία με το τμήμα της Ναυπάκτου “AHEPA Lepanto 1571” μάλιστα έτρεξε και ένας διαγωνισμός καλύτερης φωτογραφίας για το τουρνουά με έπαθλο μια δωροεπιταγή από το κατάστημα ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ναυπάκτου.

Πολύτιμη ήταν και η συνδρομή του τοπικού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού για την υγειονομική κάλυψη του τελικού με εθελοντές, αλλά και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου κ. Φράγκου Αντώνη και του αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κονίδα Παναγιώτη για την προετοιμασία του χώρου.

Το ραντεβού για την επόμενη διοργάνωση δόθηκε για το καλοκαίρι του 2020.

Εις το επανιδείν στη Ναύπακτο για το “AHEPA CUP 2020”