Με αφορμή τα 120 χρόνια από τη θυσία του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα αξιωματκού πυροβολικού Παύλου Μελά και επί τη ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων και της Παναγίας (21/11), τα Τμήματα AHEPA Χολαργού HJ-10 Περικλής, Ναυπλίου HJ-28 Τζιμ Λόντος και Δελφών HJ-46 Ηνίοχος πραγματοποίησαν στις 23 Νοεμβρίου 2024 επίσκεψη-ξενάγηση στην προσφάτως αναστηλωμένη οικία του ήρωα «Μίκη Ζέζα» στην Κηφισιά.

Η AHEPA στα πλαίσια των πυλώνων δράσης της, του Ελληνισμού, της Εκπαίδευσης και της οικογενειακής και ατομικής αριστείας, τιμά και αναδεικνύει πρότυπα θυσίας, ηρωισμού και αγνού πατριωτισμού όπως αυτό του Παύλου Μελά!

Η επίσκεψη τελούσε υπό την άδεια του Αρχηγού Γ.Ε.Σ. Αντιστρατήγου Γεωργίου Κωστίδη και την παρότρυνση του φίλου της AHEPA, επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ κ Διοικητή Αγίου Όρους στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή, που ως Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης είχε ουσιαστική συμβολή  στην αναστήλωση κ ανάδειξη του εμβληματικού αυτού χώρου.

Τα μέλη της AHEPA και των «Υιών του Περικλέους» που επισκέφθηκαν την οικία υποδέχθηκε ο υποδιοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Ταξίαρχος Ι. Σταματάκης, ενώ το στρατιωτικό προσωπικό του μουσείου μας ξενάγησε με προθυμία και ενθουσιασμό στους χώρους αλλά και στα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα που συνδέονται με την οικία, την οικογένεια αλλά και τον Μακεδονικό Αγώνα.

Τον κυβερνήτη Ahepa Hellas Χρήστο Καραπιπέρη εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος Ελληνισμού της Περιφέρειας 25 Αργύρης Τσουνάκης και ο Αντιπρόεδρος Φιλανθρωπίας Κυριάκος Σπανόπουλος, ενώ τα συγχαρητήρια για την εκδήλωση λάβαμε από τον ύπατο κυβερνήτη Ευρώπης Κώστα Βαρσάμη. Την εκδήλωση τίμησε ερχόμενος από την Καλαμάτα ο πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων αξιωματικών Μεσσηνίας Γιάννης Μητρόπουλος, πρώην ύπατος κυβερνήτης (PSG) AHEPA Ευρώπης Region 10.

Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή τους αξίζουν στα νεότερα μέλη της AHEPA, τα μέλη του Τμήματος των Υιών του Περικλέους «Ζήνων» που ίδρυσε το Τμήμα Ήφαιστος HJ17 τα οποία παρέστησαν με επικεφαλής τον πρόεδρο τους Παναγιώτη Κότσαλη.

Η Οικία επί της λεωφόρου Τατοΐου 50, στην Κηφισιά, σχεδιάστηκε από τον Παύλο Μελά, και κτίστηκε το 1894, χρονιά που γεννήθηκε το πρώτο του παιδί, ο Μίκης. Αποτελεί ιδιαίτερο και μοναδικό δείγμα εξοχικής κατοικίας του 19ου αιώνα των αθηναϊκών προαστίων. Στην πορεία του χρόνου, κατοικήθηκε από τη σύζυγό του Ναταλία, και έπειτα από την κόρη τους Ζωή Μελά – Ιωαννίδη, για να περάσει αργότερα στην εγγονή τους Ναταλία Ιωαννίδη.

Η Οικία διένυσε μια μακρά περίοδο «σιωπής» από τη δεκαετία του 1980, δεχόμενη επιθέσεις και βανδαλισμούς που επιδείνωσαν την ήδη κακή κατάστασή της. Το κτίσμα κατέρρεε και η εικόνα του αλλοιώθηκε. Το 2009 με ενέργειες του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, κηρύχθηκε «διατηρητέο νεότερο μνημείο». Οι πρώτες «ασπίδες» προστασίας είχαν πλέον τοποθετηθεί. Η κ. Ιωαννίδη, τηρώντας την παράδοση της οικογένειας, διακατεχόμενη από αγάπη για την Πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις υπέγραψε τη δωρεά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Φεβρουάριο του 2020 δηλώνοντας: «Η Οικία, είναι εθνικό μνημείο, και τα εθνικά μνημεία φυλάσσονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέλαβε την άμεση αποκατάστασή της με την ευγενική χορηγία του Άρη Θεοδωρίδη και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας, «ΚΥΚΛΩΨ», η οποία επέλεξε ομάδα ειδικών και επιστημόνων, με στόχο την επαναφορά της στην πρότερη μορφή. Σημειωτέον ότι στις στατικές μελέτες της αναστήλωσης του κτιρίου συμμετείχε το εξειδικευμένο σε τέτοια projects και διεθνώς βραβευμένο γραφείο του πολιτικού μηχανικού Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, μέλους της AHEPA και πρώην προέδρου του Τμήματος 10 «Περικλής».

Σε όλη την πορεία αποκατάστασης και αποπεράτωσης διαδικασιών, συμπαραστάτες υπήρξαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Οικονομικών, δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και απλοί πολίτες. Σήμερα, η Οικία του Ήρωα Ανθυπολοχαγού Παύλου Μελά είναι και πάλι όπως τη φαντάστηκε και την πρωτοσχεδίασε εκείνος.

Όσες και όσοι παραβρέθηκαν θυμήθηκαν τα ιστορικά γεγονότα της εποχής όπου η Μακεδονία τελούσε υπό τη διπλή κατοχή Τούρκων και Βούλγαρων κομιτατζήδων. Με συγκίνηση και περηφάνεια, ανακαλέσαμε στη μνήμη το υπέροχο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Τα μυστικά του βάλτου», θυμηθήκαμε γνωστές και άγνωστες πτυχές της θυσίας του μόλις 34 ετών υπολοχαγού Παύλου Μελά το 1904 και το πως το αίμα του ήρωα τροφοδότησε τον Αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Για τα Δ.Σ. οι Πρόεδροι

Χρίστος Κατηφόρης HJ-10

Αντγος (ΔΒ) ε.α. Νίκος Βασιλός HJ-28

Νίκος Κουλός HJ-46