Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση

“ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΜΕΛΛΟΝ 4.0

ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ”

 

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η Τεχνητή Νοημοσύνη το μέλλον της Ανθρωπότητας και του Ελληνισμού ήταν τα θέματα της εξαιρετικά επιτυχημένης εκδήλωσης που διοργάνωσε η AHEPA HELLAS HJ-39 “Olympios Zeus” Katerini, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στην Κατερίνη (Πνευματικό Κέντρο «Εκάβη») υπό την αιγίδα της AHEPA HELLAS DISTRICT 25.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ Παναγιώτης Ταρενίδης, Πρόεδρος του AHEPA HELLAS HJ-39 Katerini “Olympios Zeus”, ο οποίος παρουσίασε το θέμα και τους κεντρικούς ομιλητές.

Η πρώτη δράση για το 2024 του τμήματος AHEPA HELLAS HJ-39 “Olympios Zeus” Katerini σύστησε στο πολυπληθές κοινό και το forum «AHEPA Forum Mellon 4.0: Ετοιμάσου για το Αύριο» τη νέα πλατφόρμα της AHEPA η οποία θα λειτουργήσει ως γέφυρα γνώσης και ενημέρωσης του Ελληνισμού για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Κωνσταντίνος Βαρσάμης, πρώην Κυβερνήτης της AHEPA Hellas.

Ο Δημήτρης Λακασάς συγγραφέας και CEO της Olympia Electronics μίλησε με θέμα «Ο Άνθρωπος 4.0 στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης». Το θετικό του μήνυμα ήταν ότι ο άνθρωπος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία προς όφελός του με την προϋπόθεση να δράσει με προνοητικότητα, κάνοντας χρηστή χρήση, σε ένα πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.

Το ζητούμενο είναι να οι εξελίξεις «να συμβάλλουν σε μία ανθρωποκεντρική κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Λακασάς μιλώντας για τα δύο μεγάλα «στοιχήματα» της ανθρωπότητας: την υπέρμετρη, εκθετική και ασταμάτητη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και την κλιματική αλλαγή. «Ο άνθρωπος μπορεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη να λύσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αρκεί να λάβει γενναίες αποφάσεις».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα της εκπαίδευσης, ώστε να αντιμετωπιστεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός που διαταράσσει την κοινωνική συνοχή. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση οφείλει να προσαρμοστεί με στρατηγικό τρόπο στα νέα δεδομένα ώστε να καλλιεργεί την κριτική σκέψη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σημερινοί εργοδότες θεωρούν την αναλυτική και δημιουργική σκέψη ως τις πιο σημαντικές δεξιότητες για τους εργαζόμενους.

Η αρνητική επίδοση της Ελλάδας που βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις στην απόδοση των μαθητών στην ψηφιακή οικονομία και στον προγραμματισμό, απαιτεί στρατηγικό ανασχεδιασμό. «Το μέλλον των περισσότερων επαγγελμάτων, αν όχι όλων, θα είναι ψηφιακό ή θα αποκτήσει μία ψηφιακή πτυχή που μέχρι τώρα δεν είχε. Η ζήτηση εργαζομένων με ψηφιακές δεξιότητες είναι μεγάλη και αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά στο προσεχές μέλλον» είπε ο κ. Λακασάς θεωρώντας αναγκαίο «να συνταιριάξουμε τα πτυχία που προσφέρουν τα πανεπιστήμιά μας με τις ειδικότητες που ζητά η αγορά εργασίας, καθώς οι εργοδότες εκτιμούν ότι το 44% των δεξιοτήτων των εργαζομένων θα διαταραχθεί την επόμενη πενταετία. Το 2040, δύο στις τρεις ειδικότητες που αποκτούν οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων δεν θα έχουν καμία αξία στην αγορά εργασίας, εμείς ωστόσο επιμένουμε σε αυτό το μοντέλο. Η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας είναι η επανεκπαίδευση (re-skilling) και στην περίπτωσή μας η ψηφιακή επανεκπαίδευση» υποστήριξε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Μπάμπης Μιχαηλίδης, Διευθυντής του AHEPA Forum Mellon 4.0, παρουσίασε τον ρόλο που αναλαμβάνει να διαδραματίσει η οργάνωση για την προάσπιση του Ελληνισμού στο σύνθετο αυτό τεχνολογικό περιβάλλον.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα επιφέρει η εκθετική ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η κοινωνική ανισότητα που θα προκληθεί με τη συγκέντρωση και την εκμετάλλευση της γνώσης εις βάρος των πολλών» ανέφερε τονίζοντας ότι ο σκοπός της καινοτομίας είναι να δίνει αξία στη ζωή και λύσεις στα προβλήματα, και αυτό απαιτεί έρευνα και ανάπτυξη.

Αν και βρισκόμαστε στη 42η θέση ανάμεσα σε 132 χώρες στον δείκτη καινοτομίας, και στην 1η θέση σε ποσοστό εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στην κατάταξη (118η) σε σχέση με διασύνδεση των πανεπιστημίων με τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας. «Το 60% των πτυχίων είναι σήμερα εκτός αγοράς εργασίας. Όλοι πρέπει να τοποθετηθούμε για αυτό το ζήτημα. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ευκαιρίες που θα έχουν τα παιδιά και οι νέοι» επεσήμανε.

Το AHEPA Forum Mellon 4.0 είναι η απάντηση της AHEPA που ίδρυσε αυτόν τον βραχίονα για προετοιμάσει την ελληνική κοινή γνώμη για το αύριο. «Εμείς υπάρχουμε για να ενδυναμώσουμε τους Έλληνες πολίτες και την ομογένεια και να διαμορφώσουμε ένα μέλλον βιώσιμο χωρίς αποκλεισμούς με ευημερία για όλους, μέσω της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της φιλανθρωπίας» είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Οι βασικοί πυλώνες δράσης του AHEPA Forum Mellon 4.0 είναι:

  • η ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις παγκόσμιες προκλήσεις
  • η προώθηση της αειφόρου και συμπεριληπτικής ανάπτυξης
  • η καλλιέργεια της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητα
  • Η ενδυνάμωση του Ελληνικού λαού
  • Η προώθηση της Πολιτιστικής Διπλωματίας

To AHEPA Forum Mellon 4.0 σχεδιάζει τη διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων, τη δημιουργία blog, προγράμματα προσωπικού mentoring και φιλοξενία συνεντεύξεων με ειδικούς του χώρου. Ο νέος θεσμός θα δομηθεί με βάση τους δέκα βασικούς τομείς της  ελληνικής οικονομίας επιχειρώντας να περιγράψει το μέλλον τους. Παράλληλα, θα αναπτύξει Learning Hub Networks σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ινστιτούτα με την υποστήριξη χορηγών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε ο Έπαινος Αριστείας του Τμήματος στον Γεώργιο Παπαζήση, ψυχίατρο καθηγητή Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, επιστημονικά υπεύθυνο της Μονάδας Κλινικών Ερευνών της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Διευθυντή του ΔΠΜΣ «Εμβόλια και Λοιμώδη Νοσήματα» και Πρόεδρο της Επιτροπής Επιστημονικής Δεοντολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν διά ζώσης με αμείωτο ενδιαφέρον 120 άτομα. Παράλληλα έγινε και διαδικτυακή μετάδοσή της έσω live streaming στη σελίδα της AHEPA HELLAS στο Facebook: facebook.com/ahepa.hellas.

Η απήχηση της online εκδήλωσης ήταν πάρα πολύ υψηλή ξεπερνώντας τα 110.000 άτομα, και 24.000 άτομα αλληλεπίδρασαν με το περιεχόμενό της με likes, clicks και clicks to play.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο YouTube της AHEPA HELLAS

Η AHEPA είναι μία από τις παλαιότερες, μεγαλύτερες, και ανεξάρτητες οργανώσεις, αφοσιωμένη στην ανάδειξη και προαγωγή των ελληνικών θέσεων και ζητημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Με περισσότερα από 40.000 μέλη στην ευρύτερη οικογένειά της, η AHEPA έχει συνεισφέρει με τη συγκέντρωση πολυάριθμων δωρεών στην υποστήριξη της ιατρικής έρευνας, στην αρωγή – βοήθεια για εύρεση εργασίας στις Η.Π.Α. και στο εξωτερικό, καθώς και σε προγράμματα μαθητικών υποτροφιών.

Η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός αποτελούν ισχυρούς άξονες δράσης της AHEPA. Η ανακούφιση πληγέντων από φυσικές καταστροφές, η συγκέντρωση χρημάτων για την εξάλειψη απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, και οι σημαντικές

οικονομικές παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, έχουν φέρει την AHEPA στην πρώτη γραμμή των δράσεων υπέρ της κοινωνίας.

Μέσω των προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει, η AHEPA συνεχίζει να συσπειρώνει τις Ελληνικές Κοινότητες όπου γης και να αποτελεί ένα συνεκτικό παράγοντα της ομογένειας.

Η Ελλάδα είναι η Περιφέρεια 25 και ανήκει στην περιοχή 10 της Ευρώπης. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 53 τμήματα με περισσότερα από 1.400 μέλη.

 

Φωτογραφίες: