Με τις θετικότερες εντυπώσεις αποχώρησαν από την Κατερίνη οι ανά την Ελλάδα σύνεδροι που παρευρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Πιερίας, το τριήμερο 17-18-19 Ιουνίου 2022, συμμετέχοντας στις εργασίες του  23ου  Εθνικού  Συνεδρίου της σημαντικότερης στον κόσμο ομογενειακής οργάνωσης, της AHEPA .

Ο διοργανωτής της τελετής έναρξης, αλλά και των συνεδριακών διαδικασιών, το Τμήμα AHEPA Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» της  AHEPA-HELLAS , φρόντισε επιπρόσθετα και τα περί της φιλοξενίας, και την όσο το δυνατό ευχάριστης διαμονής των αντιπροσωπειών από τα τμήματα όλης της Ελλάδος.

Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, οι σύνεδροι τίμησαν τη μνήμη των ιδρυτών, των αείμνηστων μελών της AHEPA, καθώς και των πεσόντων για τις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού, με καταθέσεις στεφάνων στο εμβληματικό  μνημείο του Δημοτικού κήπου Κατερίνης, από τους κ. Κωνσταντίνο Βαρσάμη Κυβερνήτη της Περιφέρειας AHEPA-HELLAS, τον Ύπατο Κυβερνήτη Ευρώπης, κ. Ιωάννη Μητρόπουλο και τον Πρόεδρο του Τμήματος AHEPA Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς», κ. Παναγιώτη Ταρενίδη.

Το ίδιο βράδυ στο ανοικτό θέατρο του Δημοτικού πάρκου Κατερίνης, υλοποιήθηκε η τελετή έναρξης, με τον οικοδεσπότη Πρόεδρο του τοπικού Τμήματος, κ. Παναγιώτη Ταρενίδη, ο οποίος στην υποδοχή και προσφώνηση προς τους   προσκεκλημένους , επισήμανε  το σημαντικό ρόλο της οργάνωσης στην  υποστήριξη, υπεράσπιση και ανάδειξη των οικουμενικών  αξιών  του Ελληνισμού με κύριο πυλώνα την Εκπαίδευση και την προαγωγή της αριστείας σε κάθε τομέα της ατομικής και κοινωνικής ζωής.  Δήλωσε δε την ικανοποίηση του για την εμπιστοσύνη της διοίκησης προς το Τμήμα Κατερίνης για την ανάθεση ενός επετειακού συνεδρίου αφού συμπίπτει με τα 100 έτη από την ίδρυση της οργάνωσης.

Ακολούθησε η προσευχή από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους-Κατερίνης-Πλαταμώνος, κ.κ.  Γεώργιο, καθώς και ο χαιρετισμός του Ύπατου Κυβερνήτη Ευρώπης, κ. Ιωάννη Μητρόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των τμημάτων της γηραιάς ηπείρου και την εν γένει αλληλοϋποστήριξη στα Εθνικά θέματα .

Χαιρέτησαν την εκδήλωση, επίσης, οι βουλευτές Πιερίας, κ. Φώντας Μπαραλιάκος, κα. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και κα. Μπέττυ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα. Σοφία Μαυρίδου και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης, κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου,  (ευρισκόμενου  σε αποστολή του Δήμου στο εξωτερικό) Αντιδήμαρχος, κ. Σταύρος Χριστοφορίδης. Επίσης παρέστη εκπρόσωπος του κ. Σάββα Χιονίδη που απουσίαζε εκτός Πιερίας.

Στην ιστορική διαδρομή της AHEPA που ιδρύθηκε το 1922, στην Ατλάντα των ΗΠΑ, στην συμβολή της στην υποστήριξη της πατρίδας μας και γενικότερα στην Ελληνική διασπορά, κυμάνθηκε η κεντρική ομιλία από τον ιστορικό και καθηγητή πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, κ. Αλέξανδρου Κιτροέφ.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των προσφωνήσεων και της ομιλίας, ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας AHEPA-HELLAS, κ. Κωνσταντίνος Βαρσάμης αφού συνεχάρη το τοπικό τμήμα για την αρτιότητα του συνεδρίου, ευχαρίστησε όσους τίμησαν την τελετή με την παρουσία τους, ευχήθηκε ευόδωση των διεργασιών του συνεδρίου, καταλήγοντας: «Χαίρομαι που φέτος είμαστε στην Κατερίνη. Ευχαριστώ το εδώ τμήμα για την αρτιότητα της δουλειάς και όλους τους αντιπροσώπους της χώρας. Μάθαμε σήμερα πολύ σημαντικά και για την ιστορία της AHEPA. Από εδώ και πέρα ξεκινάμε τα δρώμενα των επόμενων χρόνων και θα οριοθετήσουμε το  όραμά μας για την έναρξη της νέας  εκατονταετηρίδας».

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποστήριξη του 23ου Εθνικού Συνεδρίου AHEPA-HELLAS, ο κ. Βαρσάμης απέδωσε τιμητικές πλακέτες στο πρόσωπο του Δημάρχου Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμου για την καθοριστική συμβολή του στη διεξαγωγή του συνεδρίου καθώς και  στην Αντιπεριφερειάρχη κα Μαυρίδου για τη σημαντική αρωγή στο  συνέδριο. Επίσης αναμνηστικές πλακέτες ως αντίδωρο της προσφοράς τους έλαβαν οι πρόεδροι, του Επιμελητηρίου Πιερίας, κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης, της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, κα Στέλλα Τζιτζιλή. Τέλος αντίστοιχη τιμητική πλακέτα δόθηκε στον δημοσιογράφο, κ. Περικλή Χατζηγιάννη, για τον συντονισμό της εκδήλωσης και την  διαχρονική επικοινωνιακή υποστήριξη  των δραστηριοτήτων του τμήματος «AHEPA- Ολύμπιος Ζευς».

Η βραδιά έκλεισε με τη συναυλία της χορωδίας και ορχήστρας της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου, κ. Ευθύμιου Μαυρίδη.

Την τελετή έναρξης κόσμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Νικόλαος Αθάνατος, όπως επίσης ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Τζήμας τους οποίους ευχαρίστησε όλως  ιδιαιτέρως ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Ταρενίδης .

Παρευρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση πολιτευτές από όλο το πολιτικό φάσμα καθώς και από την πλειονότητα των επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων του Νομού όπως επίσης ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης  και ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου AHEPA.

Το “Σάββατο 18 Ιουνίου 2022” οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Δημοτικού Κέντρου Κατερίνης “Εκάβη”, παρουσία συνέδρων από όλα τα τμήματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Στους συνέδρους απηύθυναν γραπτό χαιρετισμό ο Υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Γεν. Γραμματέας Διπλωματίας και απόδημου ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης .

Τις εργασίες του συνεδρίου συντόνισε το προεδρείο το οποίο εκλέχθηκε ομόφωνα, μετά από πρόταση – εισήγηση του Κυβερνήτη της Περιφέρειας AHEPA-HELLAS, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα των συνέδρων και αποτελούνταν από τους : κ. Alfred Barits  ως  Πρόεδρο, κ. Αθανασόπουλο Ανδρέα ως αντιπρόεδρο και κ. Γεώργιο Τζανετή ως γραμματέα .

Στο συνέδριο μας παρέμβαση με ζωντανή σύνδεση έκανε ο Ανώτατος Προέδρος από την Αμερική κ. Jimy Kokkotas.

Ακολούθως έγινε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της χρονιάς που πέρασε ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα των συνέδρων. Μετά δε την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η  οποία παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρό της κ. Τράγια Δημήτριο και τα μέλη της επιτροπής, εγκρίθηκε ομόφωνα  η απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου .

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν Αναφορές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφέρειας, αναφορές των συνέδρων (SPGs, PDGs, Πρόεδροι Τμημάτων και μελών).

Οι Επιτροπές οι οποίες λειτουργούσαν ταυτόχρονα με τις εργασίες του Συνεδρίου έφεραν στο σώμα του συνεδρίου τις παρακάτω προτάσεις οι οποίες με τις σειρά τους ψηφίστηκαν ομόφωνα:

AHEPAN OF THE YEAR επιλέχθηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος HJ-45 “ST’ NICHOLAS” κ. Δημήτριος Ματθαίου

Ως Τμήματα  της Χρονιάς της Περιφέρειας 25 αναδείχθηκαν:

  • Πρώτο επιλέχθηκε το Τμήμα MARITIME “ST’ NICHOLAS” HJ-45
  • Δεύτερο επιλέχθηκε το Τμήμα της Κέρκυρας HJ-34
  • Τρίτο επιλέχθηκε το Τμήμα των Χανίων HJ-6

Μετά από μυστική ψηφοφορία μεταξύ δύο προτάσεων αποφασίστηκε όπως το 24ο συνέδριο  πραγματοποιηθεί στη Ναύπακτο.

Τέλος  ψηφίστηκε και εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός Έτους 2022-2023 όπως αυτός εισηγήθηκε από τον Κυβερνήτη της AHEPA-HELLAS  κ. Κωνσταντίνο Βαρσάμη και τον Αντικυβερνήτη κ. Χρήστο Καραπιπέρη και το συνέδριο προχώρησε στην εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της AHEPA-HELLAS στην  Περιφέρεια 25 όπως αυτό φαίνεται  παρακάτω:

District Governor:                                 Κωνσταντίνος Βαρσάμης
Lt. District Governor:                                   Χρήστος Καραπιπέρης
District Secretary:                                         Νικόλαος Δημητρόπουλος
District Treasurer:                                        Χρήστος Μπακούρος
VP of Hellenism:                                           Αντώνιος Γιαννικουρής
VP of Education:                                           Διονύσιος Πολίτης
VP of Philanthropy                                       Ανάργυρος Τσουνάκης
VP of Civic Responsibility:                          Χρήστος Κατηφόρης
VP of Family & Individual Excellence:     Βασίλης Καψάλης
Athletic Director:                                          Αδάμ Βλαχογιάννης
District Marshal:                                           Ανδρέας Πλοκαμάκης
District Warden:                                           Φώτιος Σουργκούνης

DL Member PDG:                                         Ευστάθιος Κεφαλίδης

Η δε σύνθεση της Εξελεγκτικής  Επιτροπής για το 2022 – 2023 είναι η ακόλουθη  :

Πρόεδρος:   Χάχαλης Λάμπρος
Μέλη:            Γιώργος Λαζαρίδης & Γιώργος Παπαδημητρίου