Με αφορμή τον εορτασμό της 84ης επετείου της ημέρας της AHEPA (AHEPA Day), το Τμήμα AHEPA Hj-15 “Ioannis Trantas” Κοζάνης, τέλεσε την Κυριακή 29 Μαΐου αρτοκλασία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοζάνης.

Ο εορτασμός αυτός, ο οποίος τελεί υπό τις ευλογίες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπογραμμίζει το έργο της AHEPA για τους απανταχού Έλληνες και παράλληλα αποτελεί ημέρα μνήμης για τα μέλη της, τα οποία με αυταπάρνηση συνέβαλλαν στη διάδοση των ιδεωδών του Ελληνισμού και της Ελληνικής Παιδείας προσφέροντας παράλληλα σημαντικό φιλανθρωπικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο διάγγελμα του ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος: “Εορτάζουμε σήμερα την Κυριακή της AHEPA, σε αναγνώριση των μελών της Ελληνοαμερικανικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ενώσεως και του σημαντικού έργου των σε όλο τον κόσμο. Με προσφορά προγραμμάτων στεγάσεως υπερηλίκων, υποτροφιών για νέους και πολλών άλλων φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών δράσεων, η οικογένεια της AHEPA συνεχίζει να καλύπτει ανάγκες από της ιδρύσεως της το 1922 με γενναιοδωρία και ευσπλαχνία. Εμπνεόμενα από τη ρήση του Χριστού προς τους μαθητές Του: «οὕτως λαμψάτω τό φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τά καλά ἔργα καί δοξάσωσιν τόν Πατέρα ὑμῶν τόν ἐν τοῖς οὐρανοῖς (Ματθ. 5:16)», τα μέλη της AHEPA προσφέρουν φως, ελπίδα και ευκαιρίες σε πολλούς. Αυτό το έργο είναι ιδιαιτέρως αισθητό στη σημαντική προσφορά εκ μέρους της AHEPA ιατρικού εξοπλισμού και ειδών διατροφής για τους κατοίκους της Ελλάδος. Στη διάρκεια της τωρινής κρίσεως, η οικογένεια της AHEPA έχει συμμετάσχει στην προσπάθεια ανακουφίσεως διά δωρεών σε φιλανθρωπίες με σκοπό την σίτιση, την παροχή ιατρικού εξοπλισμού και την διευκόλυνση αποστολών ιατρικού υλικού σε πολλά πανεπιστημιακά και τριτοβάθμια νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, αναπτύσσει σημαντική δράση προς την κατεύθυνση της προώθησης των εθνικών μας θεμάτων στα κυβερνητικά κέντρα αποφάσεων των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Απτή απόδειξη του κύρους και της φήμης που αυτή απολαμβάνει είναι η αδιάλειπτη, άμεση επικοινωνία της ήδη από το 1924 και εντεύθεν, με όλους τους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, τρεις εκ των οποίων αποτέλεσαν μέλη της, – προνόμιο που διατηρεί μόνη μεταξύ των ομογενειακών αλλά και οργανώσεων άλλων εθνοτήτων εις τις ΗΠΑ. Σημαντικότατη είναι επίσης η συνδρομή της στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Μητέρα Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πολλά μέλη της AHEPA είναι ηγετικά στελέχη και ευεργέτες στις κοινότητές μας και προσφέρουν σημαντική μαρτυρία της δυνάμεως και της σημασίας των Ελληνικών ιδανικών μας, της Πίστεώς μας και της Ελληνικής παιδείας, συμβάλλοντας στην επίλυση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών και του Έθνους”.

Στα πλαίσια του εορτασμού της εκατονταετηρίδας της Οργάνωσης AHEPA και των 10 χρόνων λειτουργίας του τοπικού τμήματος της Κοζάνης, έχουν προγραμματισθεί εκδηλώσεις και δράσεις που, εκτός των άλλων, ως στόχο έχουν τη γνωριμία των πολιτών της Κοζάνης με την ιστορία, το έργο και τους σκοπούς της AHEPA στην Ελλάδα και τον κόσμο.