Την Πέμπτη 28/4/2022, ο κ. Patrick Maisonave, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, βράβευσε τον Καθηγητή Ιωάννη Μάζη, στην αίθουσα τελετών της Γαλλικής Πρεσβείας, στο νεοκλασικό της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 7, επιδίδοντάς του τα διάσημα του Αξιωματούχου του Εθνικού Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων. Παρουσιάζοντας το πεδίο των ερευνών του Καθηγητή Ι. Μάζη, ο Γάλλος Πρέσβης εξήρε την ακαδημαϊκή πορεία του, τονίζοντας το στρατηγικό του όραμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρθηκε στο πολύ αξιόλογο, όπως το χαρακτήρισε, βιογραφικό του Καθηγητή, τονίζοντας ότι κατέχει τον Διδακτορικό τίτλο επικρατείας στην Οικονομική Γεωγραφία, από το Πανεπιστήμιο Aix Marseille II, Doctorat d’ État es Lettres et Sciences Humaines . Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τον αποκάλεσε «θηρίο των ΜΜΕ», “bête médiatique”. Παρατήρησε επίσης ότι οι προειδοποιήσεις του Καθηγητή για την συμπεριφορά της Τουρκίας, στηρίζονταν σε επιστημονικές αναλύσεις, σημειώνοντας ότι τότε κατηγορήθηκε από πολλούς που τον παρομοίαζαν με τον ψεύτη βοσκό που φώναζε λύκος – λύκος! Τελικά, η Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυσή του, όπως ανέφερε ο Πρέσβης, τον οδήγησε στη σωστή πρόβλεψη. Εκθείασε τον δημόσιο λόγο του Καθηγητή, και σημείωσε ότι ξέρει να μιλά «φωναχτά» και «με επιχειρήματα δυνατά». Απέφυγε πολύ διακριτικά να αναφερθεί σε οποιαδήποτε κομματική τοποθέτηση, εξαιρουμένης της γκωλικής αναφοράς και της ομιλίας του Προέδρου Ντε Γκωλ στην Βουλή των Ελλήνων το 1963, τονίζοντας την εμβάθυνση των Ελληνο-Γαλλικών σχέσεων από τότε, σημειώνοντας την υποστήριξη του Καθηγητή και αποκαλώντας τον μάλιστα «γκωλικό».

Στην αντιφώνησή του ο Καθηγητής, συνεχάρη τον Πρέσβη για την επανεκλογή του Προέδρου Ε. Μακρόν, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό του όραμα με το οποίο και συντάσσεται. Ο Καθηγητής αναφέρθηκε επίσης και στον Γάλλο φιλόσοφο Alexandre Kojève ή Κοζέβ, ο οποίος είχε επιδώσει το έργο του «L’Empire latin. Esquisse d’une doctrine de la politique française / Ἡ Λατινικὴ Αὐτοκρατορία. Σχεδίασμα ἑνὸς δόγματος γιὰ τὴν γαλλικὴ πολιτική», το 1945, στον Ντε Γκωλ και εν όσο ο ίδιος βρισκόταν επί κεφαλής της Προσωρινής Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας. Εκτός των άλλων,  αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν στην Αθήνα το 2017 και στην ομιλία του στην Πνύκα, με τον ιδιαίτερο συμβολισμό, ως πεδίο άσκησης της πρώτης δημοκρατίας στην Ιστορία του κόσμου, η οποία θεωρήθηκε, από τον διεθνή τύπο, ορόσημο για το μέλλον της Ευρώπης.

Τελειώνοντας ο Καθηγητής, εκτός των άλλων βραβείων, έχει επίσης βραβευθεί το 2014, ως Chevalier de l’ Ordre des Palmes Académiques (Ιππότης του Τάγματος Του Ακαδημαϊκού Φοίνικος), με Πρωθυπουργικό Διάταγμα δημοσιευθέν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η Ελληνική Ακαδημαϊκή κοινότητα είναι υπερήφανη που έχει στις τάξεις της τον διεθνούς εμβέλειας Καθηγητή, Ιωάννη Μάζη. Του ευχόμαστε συγχαρητήρια και ευχές για την ευόδωση των προσδοκιών του.