Η Περιφέρεια 25 μέσω της Επιτροπής Εκπαίδευσης διοργανώνουν ένα εισαγωγικό – ενημερωτικό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) με θέμα: «Αφήγηση Ιστοριών (Leadership Storytelling) – Η σαγηνευτική Τέχνη της ανάπτυξης Ηγετών», την Δευτέρα 20/12/2021, στις 20:30, διάρκειας 2 ωρών, και καλεί όλα τα μέλη που ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν να δηλώσουν συμμετοχή έως την 19/12/2021.

Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά στα μέλη των Τμημάτων της Περιφέρειας 25 της AHEPA Ελλάδος. Η εγγραφή θα γίνει με σχετικό email που θα σταλεί μέσα στην εβδομάδα από τους προέδρους και γραμματείς των Τμημάτων
και θα περιλαμβάνει σχετικό σύνδεσμο εγγραφής.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Αφήγηση Ιστοριών (Leadership Storytelling) Η σαγηνευτική Τέχνη της ανάπτυξης Ηγετών

Η Περιφέρεια 25 μέσω της Επιτροπής Εκπαίδευσης διοργανώνουν ένα εισαγωγικό – ενημερωτικό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) με θέμα: «Αφήγηση Ιστοριών (Leadership Storytelling) – Η σαγηνευτική Τέχνη της ανάπτυξης Ηγετών », την Δευτέρα 20/12/2021, στις 20:30, διάρκειας 2 ωρών, και καλεί όλα τα μέλη που ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν να δηλώσουν συμμετοχή έως την 19/12/2021. Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο αδελφός Μπάμπης Μιχαηλίδης από το Τμήμα AHEPA ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ HJ-27 Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Το εισαγωγικό σεμινάριο θα ενημερώσει τους αδελφούς που ενδιαφέρονται για τον 2ο κύκλο σεμιναρίων, συνέχειας των σεμιναρίων «Ηγεσίας» που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία αρχές του 2021 και αφορούν την «Αφήγηση Ιστοριών (Leadership Storytelling)».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Μπορείτε να θυμηθείτε μια φορά που σας συνεπήρε μια ιστορία; Και να θυμηθείτε και τον τρόπο που κάποιος σας την εξιστόρησε; Κάντε μια παύση για λίγο και… θυμηθείτε…

Πόσες φορές ξενυχτήσατε βλέποντας μια ταινία ή διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα που απλά δεν θέλατε να το αφήσετε από τα χέρια σας; Θυμηθείτε τις στιγμές όταν διαβάζατε ένα άρθρο σε ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα που σας έβαλε σε σκέψεις και συλλογισμούς. Εκείνη τη φορά, που μια ιστορία σας βοήθησε να αλλάξετε γνώμη σε σχέση με κάτι, κάποιον ή μια κατάσταση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι ιστορίες, και ο τρόπος με τον οποίον εξιστορήθηκαν, μπορούν να έχουν ένα μακροχρόνιο αντίκτυπο στο πώς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, στον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις και που δρούμε.
Η αφήγηση ιστοριών είναι ένα πολύ δυνατό μέσο αλλαγής! Είναι ένα υπέροχο εργαλείο Ηγεσίας, και όταν χρησιμοποιείται στοχευμένα, μπορεί και επηρεάζει τον νου των άλλων. Μπορεί να πείσει, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους ανθρώπους. Οι ιστορίες έχουν τη δύναμη να φέρνουν θετικές αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται και εργάζονται.

Ιστορίες ηγεσίας

Η ικανότητα να επιλέγει και να μοιράζεται κανείς ιστορίες, αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο σημαντικές ηγετικές δεξιότητες.
Τι μας έρχεται στη σκέψη όταν μιλάμε για ηγέτες; Είτε πρόκειται για πολιτική και επιχειρήσεις, είτε για μεγάλους οργανισμούς και τον χώρο της επιστήμης, στο άκουσμα της λέξης φανταζόμαστε συνήθως κάποιους μάλλον συγκρατημένους στην έκφραση, που επικοινωνούν με οδηγίες και προτροπές, δίνοντας έμφαση σε πληροφορίες και δεδομένα. Πρόσωπα ατσαλάκωτα και ανέγγιχτα από δυσκολίες και αμφιβολίες, που προτάσσουν τη σιγουριά της επιτυχίας, μιλώντας περισσότερο κι ακούγοντας λιγότερο. Κι όμως, διαχρονικά οι πιο επιδραστικοί ηγέτες δεν είναι εκείνοι που μιλούν από καθέδρας, αλλά όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν αυθεντικά και να συνδεθούν με το κοινό τους. Και η ηγεσία είναι εν πολλοίς η τέχνη του να εμπνέεις άλλους να κάνουν μια ιστορία – ένα επιθυμητό αφήγημα πραγματικότητα. Να τους δείχνεις τον προορισμό και τη διαδρομή, όπως ο Martin Luther King, με το “Έχω ένα όνειρο”.
Στον επαγγελματικό χώρο, λέμε ιστορίες διαρκώς. Ιστορίες για να πείσουμε κάποιον να υποστηρίξει τις ιδέες μας, ιστορίες για να εξηγήσουμε σε ένα στέλεχος πώς να βελτιώσει την απόδοσή του, ιστορίες για να εμπνεύσουμε και να ενθαρρύνουμε μια ομάδα που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Σε τυχαίες συναντήσεις ή προγραμματισμένα meetings, σε προγράμματα εκπαίδευσης ή κοινωνικές εκδηλώσεις με επαγγελματικό πρόσημο, οι ηγέτες έχουν πολλές ευκαιρίες να δείξουν την επιρροή τους. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη συνθήκη και τον τρόπο, η επιρροή δεν ασκείται με τη μετάδοση πληροφοριών ή τη μεταφορά στοιχείων που καταγράφονται σε παρουσιάσεις powerpoint. Επηρεάζουμε τους άλλους όταν τους αγγίζουμε με τρόπους που τους βοηθούν να καταλάβουν, να θυμηθούν, να εμπνευστούν και να οδηγηθούν σε δράση.
«Μια ιστορία καταφέρνει αυτό που δεν θα μπορούσαν ποτέ να κάνουν οι αριθμοί και οι στατιστικές. Εμπνέει και παρακινεί. Οι έμπειροι αφηγητές μεταφράζουν σύνθετες ιδέες σε πρακτικά παραδείγματα που «ντύνονται» με δυνατά συναισθήματα. Και το κοινό συντονίζεται επειδή βλέπει τον εαυτό του μέσα στην ιστορία».

Daniel Taylor, “Healing Power of Stories”

 Μια παλιά ινδιάνικη παροιμία θυμίζει πως «εκείνοι που λένε τις ιστορίες ορίζουν τον κόσμο» και, όπως αποδεικνύεται σε    πλείστες όσες περιπτώσεις, όσοι μπορούν να μοιραστούν μια καλή ιστορία, έχουν ένα αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων. Είναι οι αγαπημένοι των ΜΜΕ, εξασφαλίζουν τα καλύτερα στελέχη, βρίσκουν ευκολότερα χρηματοδότες για τις ιδέες τους και απολαμβάνουν ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον με υποστήριξη και πνεύμα συνεργασίας. Με άλλα λόγια, έχουν υψηλότερη απόδοση σε κάθε τους δραστηριότητα.
Οι ιστορίες τοποθετούν τον ηγέτη σε διαφορετική βάση: από διακομιστή οδηγιών και εντολών, σε καίριο διαμορφωτή γνώμης και επιδραστικό συνοδοιπόρο.

Οι ηγέτες δεν αλλάζουν τον κόσμο χρησιμοποιώντας βουνά δεδομένων. Τον αλλάζουν δίνοντας ένα κομμάτι της καρδιάς τους.

 ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 Στόχος του σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στη χρήση της αφήγησης ως επικοινωνιακής πρακτικής σε ποικίλα επαγγελματικά περιβάλλοντα, όπως η εκπαίδευση, η πολιτική, η διαφήμιση, το μάρκετινγκ, η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού κ.α. Μέσα από στοχευμένη θεωρητική κατάρτιση και βιωματικές ασκήσεις ενδυνάμωσης της επικοινωνιακής δεξιότητας της αφήγησης, ο συμμετέχων θα μπορεί να αντιληφθεί τη λειτουργικότητά της ως εργαλείο πειθούς, ενθάρρυνσης, ενσωμάτωσης και ενεργοποίησης προσώπων και ομάδων και να εφαρμόσει τα στάδια σύνθεσης των δικών του αφηγηματικών επεισοδίων, μέσα από την αφήγηση προσωπικών ιστοριών και την ανάδειξη επιτευγμάτων που σχετίζονται με τον επιδιωκόμενο κάθε φορά στόχο.

Πού Απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους διαθέτουν βήμα λόγου και διαλόγου και επιθυμούν να διευρύνουν την ικανότητά τους να απευθύνονται αποτελεσματικά στους άλλους αξιοποιώντας την επικοινωνιακή δυναμική της αφήγησης. Ειδικότερα, το παρόν σεμινάριο έχει σχεδιαστεί με στόχο την ενδυνάμωση της επικοινωνιακής αμεσότητας μέσα από την αφήγηση και τη δραματοποίηση ιστοριών και αναφέρεται  σε  επαγγελματίες κλάδων όπως: Εκπαίδευση, Πολιτική, Διοίκηση και Επιχειρηματικότητα  (διευθυντές,  προϊσταμένους,  εργοδότες, κ.λπ.). Ακόμη, απευθύνεται σε όσους θέλουν να αυξήσουν την επικοινωνιακή τους απόδοση σε διαδικασίες αξιολόγησης, με την παρουσίαση προσωπικών, μοναδικών ιστοριών που τους διαφοροποιούν από το πλήθος των συνυποψηφίων   τους.

Διάρκεια και Μεθοδολογία Σεμιναρίου

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά, θα διαρκέσει συνολικά 12 ώρες και θα απαρτίζεται από 6 θεματικές Ενότητες, κάθε μια εκ των οποίων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση και θα διαρκεί 2 ώρες. Επιπλέον, θα υπάρξει μια προκαταρκτική παρουσίαση 2 ωρών, όπου θα παρουσιαστεί περιληπτικά το όλο θέμα, ώστε να εντοπιστεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετεχόντων. Επίσης, εφόσον εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον, το σεμινάριο μπορεί να επεκταθεί κατά 2 ακόμη εβδομαδιαίες συνεδρίες (των 2 ωρών η κάθε μια) με στοχευμένες εφαρμογές του Εξιστορείν στο Branding (Brand Storytelling) και στη Διαχείριση Σταδιοδρομίας (Career Storytelling). Θα χορηγηθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης από την AHEPA Hellas D25.

Περιεχόμενο Σεμιναρίου – Θεματικές Ενότητες

  1. Όλος ο κόσμος μια ιστορία – Εξιστορείν: ένα ολοένα και ανερχόμενο διεθνώς, μαγικό εργαλείο έρχεται πάλι στην επιφάνεια, ξεχασμένο στο βάθος του χρόνου….
  2. The Neuroscience of Story – Μυθαγωγία: Η Παιδευτική δύναμη του Μύθου και της Παραβολής (Why Stories change our brains).
  3. Principles of effective Storytelling – Tα μυστικά της αφήγησης ιστοριών.
  4. Τα Αρχέτυπα που συντονίζουν κρυφά τη ζωή μας – Χαρτογράφηση της Αρχετυπικής μας Ταυτότητας (Archetypal Identity) ώστε να «ντυθεί» με τις κατάλληλες ιστορίες.
  5. Μονομυθία – «Το Ταξίδι του Ήρωα» αναδεικνύει μια ιστορία γεμάτη με τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε, πριν πείσουμε, εμπνεύσουμε και καθοδηγήσουμε!
  6. Βιωματικό Εργαστήρι Αφήγησης – Ζωντανεύοντας τις ιστορίες μας!

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

 Μπάμπης Μιχαηλίδης (babis@babismichailidis.com)

Ο Μπάμπης Μιχαηλίδης είναι Μηχανικός Διοίκησης Παραγωγής. Σπούδασε, έζησε και εργάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία για 7 χρόνια. Είναι κάτοχος Πτυχίου και Μεταπτυχιακού Τίτλου Μάστερ στη Διοίκηση Βιομηχανικών Μονάδων, από τα Πανεπιστήμια Surrey και Aston in Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας.

Διαθέτει 38 χρόνια διοικητική εμπειρία, εργαζόμενος σαν ανώτατο διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, διαθέτει 25ετή εμπειρία στη διδασκαλία του αντικειμένου της Ηγεσίας και Στρατηγικής Διοίκησης.

Τα τελευταία χρόνια, έχει εξειδικευτεί στο Strategic Storytelling, ένα τομέα με πολλές εφαρμογές στον κόσμο των Επιχειρήσεων, της Επιχειρηματικότητας και της σύγχρονης Εκπαίδευσης. Ο συνδυασμός αυτής της γνώσης με τη μεγάλη του εμπειρία στον κόσμο της αγοράς, τον    καθιστά    έναν    πολύ    αποτελεσματικό    Strategic     Mentor.

Διοργανώνει ομιλίες, σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια και συνέδρια για πολλούς Οργανισμούς και Επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 2 ώρες.

Μεθοδολογία Συμμετοχής για on–line παρακολούθηση

Η παρουσίαση γίνεται μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός PC με κάμερα και ηχεία. Παρακολούθηση μέσω Internet στο link που θα σας σταλεί με email εφόσον εγγραφείτε στο σεμινάριο.