Την Παρασκευή 22 Ιουνίου στις 20.00,μετα την ΓΣ του Τμήματος HJ1, στον 11ο όροφο του ΓΝΑ “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” ,θα ακολουθήσει ομιλία του Αρχιτέκτονα-Ιστορικού βιβλίου Κωνσταντίνου Στάικου με θέμα

Η Πνευματική Πορεία του Γένους με Όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο. Α’ τόμος:13ος αιώνας-μέσα 16ου.

Η παρουσία σας θα ειναι ιδιαίτερα τιμητική για εναν άνθρωπο που κύριο εργο του είναι η υποστήριξη του Ελληνισμού,ενός απο τους βασικούς πυλώνες της ΑΗΕΡΑ.

Ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος είναι αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου.Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο τμήμα εφαρμοσμένων Τεχνών, Διακοσμητική – Σκηνογραφία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι, στην École Nationale Superieur des arts Decoratif, και εργάστηκε ως αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων από τη δεκαετία του 1960.

Από τα πιο σημαντικά έργα που του ανατέθηκαν ήταν ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των εργασιών σε δύο βιβλιοθήκες: η Βιβλιοθήκη της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, που διήρκεσε 10 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 1989 και η Βιβλιοθήκη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, που ολοκληρώθηκε το 1993. Άλλα έργα του είναι η αποκατάσταση, ανάπλαση, διαμόρφωση και ο εξοπλισμός μνημειακών χώρων όπως: το Δημαρχείο Αθηνών, η Βουλή των Ελλήνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη κ.α.

Παράλληλα, από το 1973, ασχολείται με την ιστορία του Ελληνικού βιβλίου, από τον 15ο αιώνα ως τον 19ο, δηλαδή από την Αναγέννηση ως τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και με την αρχιτεκτονική εξέλιξη του θεσμού της βιβλιοθήκης από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση. Προϊόν της ενασχόλησης αυτής είναι η έκδοση με τίτλο, «Χάρτα της Ελληνικής Τυπογραφίας» και η έκδοση «Βιβλιοθήκη. Από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση και Σημαντικές Ουμανιστικές και Μοναστηριακές Βιβλιοθήκες (3.000 π.Χ – 1.600 μ.Χ.)», που κυκλοφόρησαν και αγγλικά. Από το 2000, εκδοτικοί οίκοι της Ευρώπης και της Αμερικής του ανέθεσαν τη συγγραφή της ιστορίας της βιβλιοθήκης στο Δυτικό Πολιτισμό, έκδοση που κυκλοφόρησε σε πέντε τόμους: Ο Ελληνικός Κόσμος, η Ρωμαϊκή Εποχή, το Βυζάντιο, ο Δυτικός Μεσαίωνας και η Αναγέννηση. Το Δεκέμβριο του 2012 κυκλοφόρησαν οι μελέτες του «Η Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας» και “Διαχρονικά τεκμήρια της Πλατωνικής παράδοσης”, ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 εκδόθηκε το έργο του “Αριστοτέλους Βιβλιοθήκη”. Σήμερα ολοκληρώνεται με την εκδοση του 5ου τόμου, η μελέτη για την “Πνευματική πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο” και αναμένεται και η έκδοση της στα αγγλικά απο Αμερικανικό εκδοτικό οίκο.

Ο Κωνσταντίνος Στάικος αποφάσισε το 2010 να παραχωρήσει τη συλλογή βιβλίων του στο Ίδρυμα Ωνάση, με στόχο να διατηρηθεί ως κτήμα εσαεί του Ελληνικού έθνους. Η συλλογή βιβλίων του μετονομάστηκε σε “Ελληνική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση” και εγκαταστάθηκε στο νεοκλασσικό κτήριο που διατηρεί το Ίδρυμα στην οδό Αμαλίας 56.