Το τμήμα Αθηνών της ΑΧΕΠΑ διοργάνωσε ένα φιλανθρωπικού χαρακτήρα Gala, την Πέμπτη 10 Μαΐου και ώρα 20:00 στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας.

Η εκδήλωση είχε εορταστικό χαρακτήρα με παρουσία σοπράνο, ζωντανή μουσική και χορό. Συντονιστές της βραδιάς ήταν η δημοσιογράφος Βίκυ Παπαλουκά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Ιατρικής Βιβλιοθήκης ΑΧΕΠΑ Ξενοφώντας Σκουφάρας.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του έργου της δημιουργίας μίας πρότυπης ψηφιακής ιατρικής βιβλιοθήκης στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός». 

Η πρωτοβουλία ανήκει στα μέλη του τμήματος Αθηνών της ΑΧΕΠΑ, το οποίο αποτελεί το πρώτο, μεγαλύτερο και πιο δραστήριο παράρτημα της ιστορικής οργάνωσης στην Ελλάδα. Είναι αναγνωρισμένο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1962 και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.

Η δράση για τη δημιουργία της ψηφιακής ιατρικής βιβλιοθήκης ξεκίνησε το 2016 όταν, μετά από αίτημα των ιατρών του νοσοκομείου, το τμήμα Αθηνών πρότεινε τη δημιουργία της στο ύπατο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ στο Λας Βέγκας των Η.Π.Α. Πήρε το χαρακτηρισμό “AHEPA National Project” και έκτοτε τυγχάνει της επίσημης υποστήριξης της οργάνωσης σε όλη της την επικράτεια.

Η βιβλιοθήκη θα στεγασθεί σε ισόγειο αίθουσα του νεόκτιστου κτηρίου εντός του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» συνολικής έκτασης 225τ.μ. 

Αντανακλά το όραμα, την κληρονομιά και την παράδοση του ιδρύματος του οποίου θα είναι τμήμα. Προσθέτει χρησιμότητα και αξία στην εκπαιδευτική εμπειρία. Στηρίζει την ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα και αποτελεί εργαστήριο για νέους τρόπους διδασκαλίας και μαθήσεως. Αποτελεί χώρο, όπου εστιάζονται οι επιστημονικές δραστηριότητες του ιδρύματος. Προάγει το αίσθημα κοινωνικού συνόλου, κοινωνικών δεσμών, το αίσθημα συμμετοχής στους επιστήμονες του ιδρύματος. Είναι χώρος αναντικατάστατος.

Θα είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, θα περιλαμβάνει ειδικά τερματικά που θα δίνουν στους χρήστες την δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην παγκόσμια ιατρικοφαρμακευτική και νοσηλευτική βιβλιογραφία. Σε ειδικές προθήκες θα τοποθετηθούν ιστορικά ιατρικά βιβλία.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 350.000 ευρώ. Τα έσοδα σε χρήματα και είδος που συγκεντρώνονται θα χρησιμοποιηθούν για την εσωτερική διαμόρφωση του χώρου, τον τεχνικό εξοπλισμό, το ειδικό λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί, τις συνδρομές στις μεγαλύτερες παγκόσμιες ιατρικές βάσεις δεδομένων και την εκπαίδευση του προσωπικού που πρόκειται να αναλάβει την διαχείριση της. 

Στην εκδήλωση προσήλθαν ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Carl Hollister, η Ύπατη Πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης (Daughters of Penelope) Eva Jean Fomalont, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Καναδά κ. Χρήστος Αργυρίου, εκπρόσωπος του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και υποστηρικτής του έργου Δρ. Γεώργιος Πατούλης, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, αξιωματούχοι και μέλη τμημάτων της ΑΧΕΠΑ από την Ελλάδα, την Περιφέρεια Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ανώτατοι αξιωματικοί και πολιτικοί, σημαίνοντα πρόσωπα της Ελληνοαμερικανικής κοινωνίας, φίλοι και χορηγοί της ΑΧΕΠΑ, μέλη της ιατρικής κοινότητας, εκπρόσωποι κοινωνικών και ομογενειακών οργανώσεων, καθηγητές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.

Τιμήθηκαν για την προσφορά στο έργο της βιβλιοθήκης οι Μεγάλοι Ευεργέτες του έργου: ΑΧΕΠΑ-Τμήμα Αθηνών, Αναστάσιος και Μαρία Μίχα, και ο Γαβριήλ Χαλεπλής της εταιρείας B2B Gaming Services Malta Ltd.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, περίπου 30.000 Ευρώ από παρόντες χορηγούς τα οποία θα προστεθούν στα ήδη συγκεντρωθέντα χρήματα των 55.000 Ευρώ.

Η επιτροπή υλοποίησης του έργου στελεχώνεται ως εξής:

Πρόεδροι: Κώστας Νούτσης, Ξενοφών Σκουφαράς

Γραμματέας: Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος

Μέλη: Δρ. Ιωάννης Ακριβός, Tom Dushas, Αλέξανδρος Λιούλιος, Ευθύμιος Μυλόπουλος, Γιώργος Παπαδάκης, Λευτέρης Παπαϊωάννου και Κωνσταντίνος Στρατάκης.

Ex officio: Βασίλης Πετκίδης, Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ Ελλάδος, Δρ. Δημήτρης Χονδρός, Πρόεδρος του τμήματος Αθηνών, Ιωάννα Μπρεάνου, Λιάνα Καλλιέρου, Βερόνικα Τσάλτα, Βασιλεία Κατσάνη και Θανάσης Πάλος-Παπαντωνόπουλος.

Χορηγίες μπορούν να κατατεθούν στο λογαριασμό:

ΑΧΕΠΑ Τμήμα Αθηνών HJ1
IBAN: GR66 0140 7680 7680 0233 0000 032

SWIFT/BIC: CRBAGRAA

Η ΑΧΕΠΑ (American Hellenic Educational Progressive Association) ιδρύθηκε στις 26 Ιουλίου 1922 στην Ατλάντα των Η.Π.Α. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση παγκοσμίως με περισσότερα από 30.000 ενεργά μέλη.

Σκοποί της ΑΧΕΠΑ είναι η σύνδεση και σύσφιξη της ελληνικής ομογένειας, η διατήρηση των δεσμών με την Ελλάδα, η προαγωγή και προώθηση του Ελληνισμού, της Παιδείας, της Φιλανθρωπίας, της έννοιας της Κοινωνικής Ευθύνης και της Οικογενειακής και Ατομικής Αριστείας. Μέσω των δράσεών της η ΑΧΕΠΑ συμβάλλει στη βελτίωση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο www.ahepa.gr/aml ή να επικοινωνούν με τον Γραμματέα της Επιτροπής,  Δρα Αθανάσιο Σαραντόπουλο (E-mail: Sarantopoulos@gmail.com, Κινητό: 6983510414).