235435634-63
Χαρισματικά παιδιά-αναγνώριση, διαχείριση από γονείς και εκπαιδευτικούς, ήταν το σεμινάριο με διοργανωτή το Τμήμα ΑΧΕΠΑ Ορφεύς HJ-20

Δήμητρα Συμεωνίδου

Χαρισματικότητα είναι μία μεγαλύτερη συνειδητοποίηση, μεγαλύτερη ευαισθησία, μία μεγαλύτερη ικανότητα να κατανοώ και να μετατρέπω αντιλήψεις σε διανοητικές και συναισθηματικές εμπειρίες”. Χρησιμοποίησε έναν ορισμό αποδεκτό, αλλά όχι τόσο εύκολα κατανοητό από τον μέσο άνθρωπο, για να αναδείξει τι είναι χαρισματικότητα, όμως αμέσως έσπευσε να εξηγήσει με απλά και κατανοητά λόγια τι είναι ο χαρισματικός άνθρωπος. Η Δανάη Δεληγεώργη, MA Gifted Education and Support Emotional Needs NorthEastern Illinois University Ψυχοπαιδαγωγός Κοινωνικής & Συναισθηματικής Ανάπτυξης επιστημονικά υπεύθυνη προγραμμάτων Χαρισματικότητας MEΝSA, βρέθηκε στην Κομοτηνή  σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Χαρισματικά παιδιά-αναγνώριση, διαχείριση από γονείς και εκπαιδευτικούς» που διοργάνωσε την Κυριακή  30 Απριλίου 2017 και ώρα 19.00 στην αίθουσα Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής το Τμήμα ΑΧΕΠΑ Ορφεύς HJ-20 Κομοτηνής.

Τι είναι το ΙQ, η μέτρησή του; Tι είναι χαρισματικότητα; Πώς γίνεται η αναγνώριση ενός χαρισματικού ανθρώπου; Σε ποια ηλικία; Οι άνθρωποι γεννιούνται χαρισματικοί ή μήπως το περιβάλλον δημιουργεί τους χαρισματικούς ανθρώπους;  Ποια η διαφορά ανάμεσα στον «ταλαντούχο» και στον «χαρισματικό» άνθρωπο; Σε αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα απάντησε η κα Δεληγεώργη, απευθυνόμενη σε ένα κοινό περίπου 80 ατόμων, ανάμεσά τους γονείς με παιδιά, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι συλλόγων ατόμων με αναπηρία. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένας παγκόσμιος ορισμός για το τι εστί παιδί, δε θα μπορούσε να υπάρχει και ένας παγκόσμιος ορισμός για το τι εστί χαρισματικό παιδί, ανέδειξε η ομιλήτρια και χρησιμοποίησε το παρακάτω παράδειγμα, προκαλώντας φυσικά την ευθυμία μεταξύ των συμμετεχόντων στο σεμινάριο, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του παραδείγματος. “Υπάρχουν χώρες στον κόσμο, όπου περίπου στα 9 έτη ένα κορίτσι θεωρείται ότι είναι έτοιμο να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Στην Ελλάδα λέμε το παιδί είναι έτοιμο να παντρευτεί πια και να βγει από το σπίτι, είναι ήδη 43 ετών”.

Καθώς δεν υπάρχει ένας παγκόσμιος ορισμός για το τι εστί παιδί, δεν υπάρχει ένας παγκόσμιος ορισμός για το τι σημαίνει χαρισματικό παιδί ή χαρισματικός άνθρωπος, είπε η κα Δεληγεώργη και πρόσθεσε “ο χαρισματικός άνθρωπος χωρίς να κάνει απαραίτητα κάτι λαμβάνει περισσότερα ερεθίσματα και η αντίληψή του διεγείρεται πιο γρήγορα, είναι πιο ευαίσθητος σε αυτό το κομμάτι, αφού λαμβάνει πολλά ερεθίσματα. Αν βάλει λίγο και τη διαδικασία της επεξεργασίας σε αυτό, έτσι έρχεται η συνειδητοποίηση, άρα γι’ αυτό έχουμε μεγαλύτερη συνειδητοποίηση, συνειδητοποιούμε τι συμβαίνει, έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία”.

Επιχειρώντας έναν ορισμό, είπε, πως “χαρισματικός είναι ο άνθρωπος που βιολογικά ανήκει άνω του τυπικού πληθυσμού”. Το χάρισμα και το ταλέντο είναι διαφορετικά, πρόσθεσε η επιστήμονας για να τονίσει ότι ταλαντούχος άνθρωπος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Οποιοσδήποτε άνθρωπος δουλέψει με επιμονή και υπομονή σε έναν τομέα θα είναι ταλαντούχος και σε αυτό και θα τον βγάζει από τον τυπικό πληθυσμό, χωρίς να αποκλείει ότι όποιος ταλαντούχος δεν μπορεί να είναι και χαρισματικός.

Υπάρχει ένα κενό στην ενημέρωση για την χαρισματικότητα, είπε νωρίτερα η υπεύθυνη νέων Mensa Σωτηρία Κοντοπούλου που είναι μητέρα τριών παιδιών τα οποία παρακολουθούν προγράμματα για την χαρισματικότητα, επισημαίνοντας και η ίδια ότι “χαρισματικότητα δεν είναι μόνο το υψηλό IQ”. Στην συνέχεια του σεμιναρίου με θέμα «Χαρισματικά παιδιά-αναγνώριση, διαχείριση από γονείς και εκπαιδευτικούς», η ομιλήτρια ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά, κατέρριψε μύθους και ανέδειξε αλήθειες σχετικά με την χαρισματικότητα όπως ότι δεν είναι μόνο το υψηλό IQ ή ότι δεν είναι απαραίτητα η υψηλή βαθμολογία…

Ικανοποιημένος από τη διεξαγωγή του σεμιναρίου εμφανίστηκε ο πρόεδρος του τμήματος ΑΧΕΠΑ Ορφεύς HJ-20 Κομοτηνής Ιωάννης Τζαμπάζης ανακοινώνοντας ότι η οργάνωση προγραμματίζει το καλοκαίρι την διεξαγωγή εκδήλωσης για την ευφυΐα στην περιοχή μας, παρουσία του πρόεδρου MENSA Χρήστου Αποστολίδη.

Παρατήρησε πως “δεν υπάρχει υποδομή της πολιτείας για τα χαρισματικά παιδιά” και κάλεσε σε συνεργασία τους φορείς της εκπαίδευσης ακόμα και για τη δημιουργία ενός παραρτήματος MENSA στην Κομοτηνή. “Δεν είναι εύκολο αλλά το έχουμε σαν στόχο, οπότε να καλύψουμε και την περιοχή εδώ”, είπε ο κος Τζαμπάζης.

Η MENSA είναι ένας παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός σκοπός του οποίου είναι η αναγνώριση, η υποστήριξη, η έρευνα και η προώθηση της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσο έκφρασης αλλά και ως μέσο προόδου της ανθρωπότητας. Αυτή η διεθνής κοινότητα ανθρώπων απαρτίζεται από μέλη των οποίων ο Δείκτης Νοημοσύνης τους κατατάσσει στο ανώτερο 2% του πληθυσμού. Για την εισαγωγή στην MENSA o Δ.Ν. αποτελεί το μοναδικό κριτήριο και μετράται με αναγνωρισμένα και αξιόπιστα τεστ, την σύνταξη των οποίων επιμελούνται ειδικοί ψυχολόγοι.

Σήμερα η Ελληνική MENSA βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης (Full National MENSA), συμμετέχει δια του προέδρου της με δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιο προέδρων της Διεθνούς MENSA (Mensa International) και αριθμεί πάνω από 800 ενεργά μέλη σε όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Αναλαμβάνει σε συνεργασία με ειδικούς, παιδαγωγικές δράσεις μέσα από τα προγράμματα Χαρισματικότητας, είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της χώρας μας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Γρίφων Λογικής (World Puzzle Federation) και λαμβάνει μέρος σε επιστημονικές έρευνες αναφορικά με τις συμπεριφορές και τις ανάγκες ευφυών ανθρώπων. Ο οργανισμός μας έχει συνεργασίες με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, διεξάγει ομαδικά τεστ IQ σε όλη την Ελλάδα και στα πλαίσια του λειτουργούν δεκάδες Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος (SIG). Η Ελληνική MENSA διοργανώνει διαλέξεις, συναντήσεις, think-tank groups, ημερίδες και συνέδρια ενώ κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις στην κοινωνία.

Πηγή: http://www.xronos.gr/reportaz/mipos-ehete-harismatiko-paidi-kai-den-xerete

235435634-60

235435634-61

235435634-62

235435634-64