Screen-Shot-2017-01-31-at-20.57.04

Του Θεόδωρου Καλμούκου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η AHEPA, η κορυφαία οργάνωση των Ελληνοαμερικανών εκφράζει την ανησυχία της για το προεδρικό διάταγμα του κ. Τραμπ για τους μετανάστες. Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν οι πρόεδροι των μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων, ενώ η πολιτειακή βουλευτής του Στάτεν Αϊλαντ Νικόλ Μαλλιωτάκη και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας τάχτηκαν υπέρ του προεδρικού διατάγματος.

Τονίζεται πως το διάταγμα αυτό το οποίο ουσιαστικά, είναι εκτελεστική εντολή (Executive Order) έχει, ως γνωστόν, αναστατώσει τη χώρα κι έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις ανάμεσα σε ομάδες μεταναστών.

Αποκορύφωμα της σύγχυσης ήταν τα αδιέξοδα που είχαν δημιουργηθεί το βράδυ της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου κατά την άφιξη μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες σε αεροδρόμια των ΗΠΑ, καθότι οι ταξιδιώτες βρίσκονταν εν πτήσει όταν ο πρόεδρος κ. Τραμπ υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα.

Η οργάνωση AHEPA, με ανακοινωθέν της τόνισε πως «η Αμερική είναι ένα έθνος μεταναστών. Οι πρόγονοί μας έφυγαν από πληγωμένα από τον πόλεμο κράτη για να έρθουν στην Αμερική σε αναζήτηση ειρήνης, ασφάλειας και ενός καλύτερου τρόπου ζωής, επιδιώκοντας το αμερικανικό όνειρο.

Η AHEPA ιδρύθηκε από οραματιστές Ελληνες μετανάστες που ήταν αποφασισμένοι να βρουν αρμονία μεταξύ των νέων γειτόνων τους στην Αμερική και επεδίωξαν να προωθήσουν τον αμερικανικό πατριωτισμό και να είναι καλοί πολίτες.

Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ασφαλείς. Ωστόσο, πιστεύουμε πως η καλύτερη μεταναστευτική πολιτική είναι αυτή που βρίσκει την ισορροπία μεταξύ της εθνικής ασφάλειας και τους κανόνες του Δικαίου.

Μία ευρεία ταξιδιωτική απαγόρευση βασισμένη σε έναν έλεγχο επί της εθνικότητας ή της θρησκείας δεν είναι συνεπής με τις αμερικανικές αξίες και είναι αντιπαραγωγική για την εθνική μας ασφάλεια.

Πιστεύουμε επίσης πως οι πρόσφυγες που έχουν περάσει από εκτενή έλεγχο, και οι οποίοι δεν θεωρείται ότι θα αποτελέσουν απειλή στην εθνική μας ασφάλεια, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να επιδιώξουν το αμερικανικό όνειρο.

Επιπλέον, αν και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει δηλώσει πως η ταξιδιωτική οδηγία δεν περιλαμβάνει τους νόμιμους κατοίκους, ανησυχούμε βαθιά για τον αντίκτυπο του προεδρικού διατάγματος σε αυτούς και σε άτομα με διπλή υπηκοότητα.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την ευρεία ταξιδιωτική απαγόρευση και να διατηρήσει την Αμερική ως τον παγκόσμιο φάρο ελευθερίας και ευκαιρίας».

Σε αποκλειστική του δήλωση στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρός της κ. Ανδρέας Ζαχαριάδης είπε πως «ο λόγος που αποφάσισα να εκδώσω αυτή την ανακοίνωση ήταν ότι η οργάνωσή μας δημιουργήθηκε από τους Ελληνες μετανάστες που ήλθαν σ’ αυτή τη χώρα και για τα δικαιώματά τους να συμμετάσχουν στην κοινωνία. Ο προβληματισμός μας με το προεδρικό διάταγμα είναι μήπως άνθρωποι σε άλλες καταστάσεις εμπλακούν σ’ αυτό και έχει επιπτώσεις σε Ελληνες».

Εξήγησε «πάρτε τη Λέσβο για παράδειγμα, πόσες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από νησί; Τι θα γίνει αν η κυβέρνηση άθελά της πει πως οποιαδήποτε χώρα είχε πρόσφυγες δεν είναι καλή; Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην υπάρξουν επιπτώσεις μελλοντικά που θα βλάψουν τον ελληνικό λαό».

Οταν ζητήθηκε η γνώμη του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελου για το προεδρικό διάταγμα του κ. Τραμπ για τους μετανάστες, είπε: «Εύχομαι όπως ο Θεός φωτίσει τους κυβερνώντες για να αποφασίσουν και πράξουν το καλύτερο για τη χώρα μας και τους κατοικούντες εν αυτή» και συμπλήρωσε «ας μην ξεχνούμε ότι η Αμερική είναι χώρα μεταναστών».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης κ. Πέτρος Γαλάτουλας, ανέφερε πως «εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Τραμπ διότι πρώτον και κυριότερο δεν κάνει τίποτα άλλο από αυτά που είπε στην προεκλογική εκστρατεία και γι’ αυτό τον λόγο τον ψήφισε ο λαός».

Οταν τον ρωτήσαμε αν αυτή είναι προσωπική του άποψη ή εκφράζει την Ομοσπονδία, ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτή θα είναι και η άποψη της Ομοσπονδίας, αλλά για να το πω αυτό έπρεπε να το συζητήσω ή θα περιμένετε να κάνω μία συνεδρίαση». Υπογράμμισε πως «η προσωπική μου άποψη είναι αυτή, ότι πρέπει να υπάρχει τάξη, πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και τα κράτη να μην είναι ξέφραγα αμπέλια και προπάντων να διασφαλίζει ο κάθε ηγέτης την ασφάλεια του κράτους».

«Δεν σας ενοχλεί το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη της Ομοσπονδίας σας είναι μετανάστες;» τον ρωτήσαμε. «Ναι -απάντησε- είναι μετανάστες αλλά όχι με αυτές τις συνθήκες και δεν είχαν προϊστορία οι Ελληνες ότι με τη θρησκευτική του ιδεολογία σκότωναν κόσμο. Οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύω πως ήλθαν νόμιμα, κι όπως κατ’ επανάληψη έχουν εκφράσει ηγέτες εδώ, βοήθησαν για να γίνει η Αμερική αυτή που είναι».

Στην ερώτηση ότι «σήμερα μπορεί να είναι οι μουσουλμάνοι, αύριο μπορεί να είναι οι Ορθόδοξοι έχετε καμία εγγύηση;», απάντησε: «κατ’ αρχάς όταν έχουμε σαν γνώμονα το θρήσκευμα σε κανένα βιβλίο, είτε λέγεται Καινή Γραφή ή Παλαιά Γραφή δεν λέγει ότι πρέπει να σκοτώνουμε για να πάμε στον παράδεισο το οποίο λέγει η μουσουλμανική θρησκευτική θεωρία».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φιλαδέλφειας κ. Νίκος Σπηλιώτης είπε πως «δεν μπορώ να πω ότι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, αλλά πιστεύω ότι έχει κάποια λογική».

Η ομογενής πολιτειακή βουλευτής της Νέας Υόρκης κ. Νικόλ Μαλλιωτάκη τόνισε πως «εδώ στη Νέα Υόρκη έχουμε ένα μεγάλο θέμα, ο δήμαρχός μας προστατεύει ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται εδώ παράνομα και έχουν κάνει εγκληματικές πράξεις και η πόλη δεν συμμορφώνεται με τις δικαστικές κλητεύσεις» και συμπλήρωσε πως «υποστηρίζω την απόφαση του Προέδρου πως το όλο θέμα της μετανάστευσης πρέπει να αναμορφωθεί, να φυλαχτούν τα σύνορα. Εκείνοι οι οποίοι θέλουν να γίνουν πολίτες αυτής της χώρας και να συνδράμουν στην ανάπτυξή της όπως η μητέρα μου και ο πατέρας μου, να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο».

Στην ερώτηση αν υποστηρίζει την ανοικοδόμηση του τείχους με το Μεξικό, απάντησε: «Είναι πολύ σπουδαίο να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας. Δεν ξέρω αν το τείχος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο διότι θα κοστίσει και πολλά χρήματα, αλλά σίγουρα να τοποθετηθούν περισσότεροι αστυνομικοί μετανάστευσης στα σύνορα». Υπογράμμισε ότι «ο Πρόεδρος προσπαθεί να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Μιλτιάδης Αθανασόπουλος είπε «να αφήσει ο κ. Τραμπ ελεύθερους τους ανθρώπους να έρχονται στην Αμερική και μπορεί να βρει ένα άλλον τρόπο όχι δηλαδή όπως το έκανε μια και έξω» και συμπλήρωσε «δεν που αρέσει αυτό το κυνηγητό που γίνεται, δεν είναι σωστό».

Ο πρόεδρος της Παγκρητικής κ. Τάκης Ψαράκης υπογράμμισε πως «δεν μπορώ να σας μιλήσω εκ μέρους της Παγκρητικής, αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι πως έχω πέσει από τα σύννεφα, είναι απαράδεκτη αυτή η απόφαση, δεν είναι ανθρώπινο». Συμπλήρωσε δε πως «έχουμε περάσει τη δικτατορία στην Ελλάδα και πέντε πράγματα τα καταλαβαίνουμε».

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομποσπονδίας κ. Γιάννης Κοντολιός ανέφερε ότι «δεν το έχω δει ακόμα το διάταγμα, αλλά δεν νομίζω να είναι και τόσο καλό για την Αμερική, δεν το σκέφθηκε πριν το κάνει. Περιμένεις ο Πρόεδρος μιας μεγάλης χώρας να σκέφτεται προτού κάνει κάτι».

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής κ. Κώστας Τσιφλίδης είπε: «Νομίζω ότι για εμάς τους αποδήμους πρέπει να έχει μία ιδιαίτερη σημασία γιατί κι εμείς κάπως έτσι ξεκινήσαμε, διότι υπάρχει κι αυτή η φοβία τώρα με τον κόσμο». Συμπλήρωσε πως εάν υπήρχε η ίδια αντίδραση απέναντι στους μετανάστες τότε που έρχονταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας δεν θα είχε δοθεί και σε μας αυτή η ευκαιρία να έλθουμε εδώ και να δημιουργηθούμε». «Και από τις δύο πλευρές υπάρχουν ισχυρά συναισθήματα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γιώργος Ανδριώτης, πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας είπε, «εκ μέρους της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας, αλλά και σαν άτομο με απογοητεύει, με λυπεί και με προκαλεί θρήνο η απόφαση αυτή». Πρόσθεσε πως «και άλλες παρόμοιες εξαγγελίες που έκανε με ανησυχούν και με τρομάζουν. Είναι αντίθετες στην αμερικανική φιλοσοφία που αγκάλιαζε τον ξένο, τον φτωχό, τον άνθρωπο που είχε ανάγκη. Κι εμείς σαν μετανάστες το ζήσαμε και ακούσαμε και διαβάσαμε ιστορίες, δεν μπορούμε να αγωνιούμε και συμπονούμε τους ανθρώπους αυτούς όποια φυλή κι όποια θρησκεία κι αν είναι».

Ο κ. Θεόδωρος Λαλιώτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλιφόρνιας, είπε πως «πιστεύω ότι έχει χειριστεί κακώς το θέμα. Η προσπάθεια ίσως είναι καλή αν σφίξουν λίγο τα πράγματα, να επιλέγονται πιο προσεκτικά οι άνθρωποι που μπαίνουν στις ΗΠΑ, αλλά νομίζω ότι ήταν πολύ απότομο και όχι καλά σχεδιασμένο».