Αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, που αρμόζει, στην μνήμη μιας σπουδαίας γυναίκας, κόρης ενός σπουδαίου άνδρα, που αγάπησε την Ελλάδα και κληροδότησε μετά θάνατον το ποσό των 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων στο καμάρι της Αδελφότητάς μας, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την αδελφή Νάνσυ Χόρτον, μέλος της Παγκόσμιας Οικογένειας της AHEPA.

Σύντομο βιογραφικό :
Στις 18 Φεβρουαρίου 2016 απεβίωσε στο Νοσοκομείο Υγεία στο Μαρούσι η Νάνσυ Χόρτον, διακεκριμένη ποιήτρια, ανθρωπίστρια και συγγραφέας, γνωστή για την βαθιά γνώση της για την Μικρά Ασία. Ήταν 103 ετων. Η Νάνσυ Χόρτον ήταν κόρη του γνωστού φιλέλληνα, George Horton από το Fairville της Νέας Υόρκης και της Αικατερίνης Σακοπούλου Horton από τη Σμύρνη. Η Νάνσυ γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 4η Αυγούστου 1912. Έζησε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και στην Ελλάδα, στη Βούλα και τον τελευταίο χρόνο της ζωής της στο Μαρούσι.

Ο George Horton υπήρξε πρώην Γενικός Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα και τη Σμύρνη και ήταν Πρόξενος στη Σμύρνη όταν εγινε η καταστροφή της. Ο George Horton διακρίθηκε διότι με την προσωπική του παρεμβαση, διεσώθησαν χιλιάδες ζωές και βοήθησε να διαφύγουν 40.000 πρόσφυγες κατά την καταστροφή της αρχαίας, Χριστιανικής πόλης της Σμύρνης στα παράλια της Μικράς Ασίας το 1922. Ο κύριος Horton αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα ως ο «σύγχρονος Λόρδος Βύρωνας» και στις Ηνωμένες Πολιτείες ως κριτικός λογοτεχνίας, ποιητής, δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος και φιλέλληνας. Αν και ο George Horton εξέδωσε πολυάριθμα μυθιστορήματα και τόμους ποίησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μετάφρασης της «Σαπφώ» , είναι ιδιαίτερα γνωστός για το βιβλίο του που αφορά τις διαμάχες στη Μικρά Ασία με τίτλο «Η Μάστιγα της Ασίας». Η μητέρα της Νάνσυ ήταν η Αικατερίνη Σακοπούλου, κόρη πρώην προεδρεύοντα δικαστή του Μεικτού Δικαστηρίου της Αιγύπτου. Η Νάνσυ Χόρτον ήταν ετεροθαλής αδελφή της Alice Pitkin, επίσης γνωστής Αμερικανίδας συγγραφέως η οποία απεβίωσε το 1974. Η Νάνσυ αφήνει πίσω, μέλη των οικογενειών Cuddeback, Pitkin και Curtis.

Η Νάνσυ ήταν γνωστή, για την αγάπη της για τη ζωή, τους Έλληνες και την Ελληνική κουλτούρα, για τις ακούραστες προσπάθειες της, για τον πατέρα της και τα θύματα της καταστροφής της Σμύρνης, για την έντονη πίστη της για τα δικαιώματα των ζώων, την αγάπη της για την ποίηση και τους πολλούς φίλους της στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο, οι οποίοι υπήρξαν αναπόσπαστο μέρος της μακράς και ιδιαίτερης ζωής της. Η Νάνσυ υπήρξε φιλάνθρωπος και ακαδημαϊκός και συμμετείχε ενεργά σε πολλά ιδρύματα, συλλόγους και φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικάνικης Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης, της Εστίας Νέας Σμύρνης, της Ένωσης Σμυρναίων, της Ακαδημίας Αθηνών, της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Αμερικάνικη Σχολή Κλασσικών Σπουδών) και της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Επίσης, υπήρξε ενεργό μέλος κοινωνικών και πολιτικών ομάδων, όπως της Ένωσης Αμερικανίδων Ελλάδος, της Democrats Abroad Ελλάδος και πάντα υποστήριζε ανθρωπιστικά και ζωοφιλικά φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Aς είναι ελαφρύ το χώμα, που σκεπάζει την αδελφή μας και η μνήμη της αιώνια.