Το χώρο κοσμεί προτομή του Κωστή Παλαμά, έργο Κ. Δημητριάδη και ιδιοκτησία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ.

Το χώρο κοσμεί προτομή του Κωστή Παλαμά, έργο Κ. Δημητριάδη και ιδιοκτησία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ.

ΠΑΤΡΑ. Από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής το σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς στην Πάτρα άνοιξε τις πόρτες του στον πνευματικό κόσμο της πόλης χάρη στην γενναιόδωρη προσφορά ομογενούς από την Καλιφόρνια.

Όπως έχει γράψει από τον Απρίλιο ο «Ε.Κ.», στο νεοκλασικό οίκημα που βρίσκεται στην οδό Κορίνθου και Κολοκοτρώνη στο κέντρο της Πάτρας, είχε αναρτηθεί προ διετίας πωλητήριο. Και πιθανότατα ο χώρος θα είχε χαθεί οριστικά ως σημείο ιστορικής και πνευματικής αναφοράς αν δεν παρενέβαινε ο ομογενής Αθανάσιος (Τομ) Στεφανόπουλος, επιχειρηματίας με έδρα το Φρέσνο της Καλιφόρνια.

Ο κ. Στεφανόπουλος αγόρασε το οίκημα και κάλυψε όλες τις δαπάνες ώστε να μετατραπεί σε «Στέγη Γραμμάτων», αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή.

Την περασμένη Παρασκευή ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος τέλεσε αγιασμό με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών και απευθυνόμενος στον κ. Στεφανόπουλο είπε ότι «η Ιστορία, όχι μόνο της Πάτρας αλλά και πανελληνίως, θα τον καταγράψει ως τον άνθρωπο που μέσω του τολμήματος του τίμησε την μνήμη του διαχρονικού ποιητή μας».

«Μακάρι και πολλοί άλλοι ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμα σας ώστε ο τόπος να καταστεί πνευματική κολυμβήθρα», είπε ο κ.κ. Χρυσόστομος στον πάντα σεμνό και ολιγόλογο κ. Στεφανόπουλο.

Ο ομογενής Αθανάσιος (Τομ) Στεφανόπουλος. Φωτογραφία: Αρχείο «Ε.Κ.».

Τα επίσημα εγκαίνια της «Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», όπως πληροφορήθηκε το πρωί της Κυριακής ο «Ε.Κ.» συνομιλώντας μ’ έναν εκ των δυο αρχιτεκτόνων που αναμόρφωσαν το οίκημα, θα γίνουν στις 13 Ιανουαρίου 2018. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία. Και αυτό γιατί ο εθνικός ποιητής γεννήθηκε αυτή την ημέρα, στις 13 Ιανουαρίου του 1859 στην Πάτρα από γονείς που, ως γνωστόν, κατάγονταν από το Μεσολόγγι.

Στην εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής ο Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος συνεχάρη και τους δυο αρχιτέκτονες Σπύρο Δεμαρτίνο και Νίκο Μπακρώζη για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν στον χώρο. «Είναι κόσμημα για την πόλη και πνευματική κυψέλη, πλέον, στο όνομα του μεγάλου μας ποιητή και χάρη στο ανιδιοτελές και συγκινητικό ενδιαφέρον του κ. Στεφανόπουλου», είπε ο κ. Δεμαρτίνος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, ο πρώην αντιδήμαρχος Αλέξης Σκαρμέας, οι καθηγητές στο πανεπιστήμιο Πατρών Γιώργος Δάσιος και Σωκράτης Σκαρτσής, ο λογοτέχνης Κώστας Λογαράς, ο ποιητής Βασίλης Λαδάς, άνθρωποι των Γραμμάτων όπως οι Λεωνίδας Μαργαρίτης, Χρήστος Μούλιας, Σταύρος Ιντεγιάννης, Ελένη Δάσιου, Άρης Δρουκόπουλος κ.α.

Επιθυμία του δωρητή είναι ο χώρος να διατίθεται δωρεάν στους πάντες. Σε όσους εισέρχονται απλώς να τον επισκεφθούν, σε όσους διατίθεται για εκδηλώσεις και σε όσους συμμετέχουν σ’ αυτές.

Ο Αθανάσιος (Τομ) Στεφανόπουλος, ο άνθρωπος που διέσωσε την οικία Παλαμά στην Πάτρα και εξασφάλισε την βιωσιμότητα του φορέα που θα διαχειρίζεται την Στέγη Γραμμάτων δεν είναι άγνωστος στην ελληνική παροικία της Καλιφόρνια, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.».

Είναι ο συνεχιστής μεγάλης ομογενειακής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον τομέα των οπωροκηπευτικών, με προσωπικό περίπου 2.000 ατόμων. Η εταιρεία «Stamules Produce» έχει στην ιδιοκτησία της 18.000 στρέμματα και έδρα το Φρέσνο της Καλιφόρνια. Κύριο αντικείμενο της είναι, στην κορύφωση της καλλιεργητικής περιόδου, η παραγωγή πεπονιών, πράσινων πιπεριών, γλυκού καλαμποκιού, μπρόκολων και φιστικιών τύπου Αιγίνης.

Τα προϊόντα της εταιρείας διοχετεύονται κατά βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά αλλά και στο Μεξικό. Έως το 1980 η «Stamules Produce» προσανατολιζόταν κυρίως στην παραγωγή πεπονιών και βαμβακιού. Τότε ήταν που έγινε η μεγάλη στροφή στην παραγωγή και άλλων προϊόντων.

Την εταιρεία ίδρυσε το 1927 ο Σπύρος Σταμούλης. Είχε μεταναστεύσει στην Αμερική το 1903 και τον πρώτο καιρό εργαζόταν ως σερβιτόρος σε εστιατόρια και ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης. Με όνειρο κάποτε να έχει την δική του φάρμα και να παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα για τους πελάτες των ξενοδοχείων και εστιατορίων στα οποία εργαζόταν.

Λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, επέστρεψε στην Ελλάδα και πήρε μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με το τέλος του πολέμου γύρισε στην Αμερική μαζί με την σύζυγο του Ελένη. Αυτή την φορά δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο φρούτων και γρήγορα απέκτησε την δική του φάρμα την οποία ονόμασε «Stamules Produce Company».

Το 1943 ο Σπύρος και η Ελένη Σταμούλη υιοθέτησαν την πρώτη τους κόρη Παγώνα (Πέγκυ). Και το 1966 η Πέγκυ Σταμούλη παντρεύτηκε τον Αθανάσιο Στεφανόπουλο και μαζί συνέχισαν την οικογενειακή επιχείρηση η οποία έκτοτε αναπτύσσεται διαρκώς. Από το 2013 στην εταιρεία έχουν μπει τα παιδιά τους Διονύσης, Σπύρος και Έλενα.

Πηγή: https://www.ekirikas.com