Ο 52χρονος νεοεκλεγείς ύπατος πρόεδρος της AHEPA, δικηγόρος Γεώργιος Χωριάτης (George G Horiates), από τη Νέα Ιερσέη, στο πλαίσιο του 97ου συνεδρίου της ιστορικής οργάνωσης, το οποίο συνήλθε στο Σικάγο την προηγούμενη εβδομάδα, μίλησε αποκλειστικά στον «Ε.Κ.» για το Συνέδριο και την Οργάνωση της AHEPA γενικότερα.

Η εκλογή του κ. Γ. Χωριάτη έγινε την Παρασκευή 5 Ιουλίου, ενώ η ορκωμοσία τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Στην ομιλία του, αποδεχόμενος την εκλογή του, ευχαρίστησε ενθέρμως τους συνέδρους της AHEPA και ιδιαίτερα τον απερχόμενο πρόεδρο Γεώργιο Λούκα, για την τιμή που του έκαναν και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του εκλέγοντάς τον στην ύπατη προεδρία της Οργάνωσης.

Επίσης, ευχαρίστησε την σύζυγό του Λίζα και τα παιδιά τους Σταυρούλα και Γεώργιο, ενώ με συγκίνηση έκανε αναφορά στους γονείς του που μετανάστευσαν από την Ικαρία αναζητητές μιας καλύτερης ζωής. Είχε δώσει υπόσχεση στον παππού του Νικόλαο ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ την καταγωγή του, την ελληνική γλώσσα, την Ελλάδα και την Ικαρία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ορκίζει τον νεοεκλεγέντα ύπατο πρόεδρο της AHEPA, Γεώργιο Χωριάτη. Φωτογραφία: GOA/D. Panagos

Εκανε αναφορά στους Ελληνες πρωτοπόρους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και των δικών του παππούδων, οι οποίοι είχαν έλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες ως επιβιώσαντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τόνισε πως «η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα έχει καθήκον να διατηρήσει και προβάλλει την ελληνική κληρονομιά και να μεταγγισθεί στις επόμενες γενιές».

Ο Γεώργιος Χωριάτης, είναι εκ των πλέον δραστήριων ομογενών, με συμμετοχή στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, στην κοινότητα του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης, της Πανικαριακής Αδελφότητας και φυσικά της AHEPA, της οποίας τώρα ανεδείχθη στο ύπατο αξίωμά της, εκείνο του Προέδρου.

Ο κ. Χωριάτης είπε στον «Ε.Κ.» ότι «αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Δημήτρης Κόκοτας, γενικός γραμματέας ο Δημήτριος Στάσιος, ταμίας ο Σάββας Τσίβικος». Πρόσθεσε ακόμα, πως «ο Χρήστος Αργυρίου εκλέχτηκε πρόεδρος της AHEPA στον Καναδά και ο Χρήστος Ατσάβης γενικός σύμβουλος». Σύμφωνα με τον κ. Χωριάτη, πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» εκλέχτηκε η Σίλια Κατσμάρσκι.

Στο συνέδριο συμμετείχαν σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα ύπατο πρόεδρο «240 σύνεδροι και περί τους 40 παρατηρητές από 180 Τμήματα» και συμπλήρωσε πως «είχαν συγκεντρωθεί στο Σικάγο περί τις πέντε με έξι χιλιάδες άνθρωποι».

Τόνισε πως ο στόχος του είναι να αυξήσει τα μέλη της AHEPA σε 100.000. Υπογράμμισε πως «όλοι οι Ελληνες σε ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να γίνουν μέλη της AHEPA διότι είμαστε οι υπερασπιστές της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Να πάμε στο Καπιτώλιο και να πούμε στον Κόσμο πως είμαστε η AHEPA και για όλα τα κορυφαία προγράμματά μας».

Οταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνεται με την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Προεδρίας, είπε ότι «αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση» και συμπλήρωσε πως «αγαπώ αυτό που αντιπροσωπεύει η AHEPA, τις αξίες, την ιστορία, την οικογένεια, και όλα τα καλά πράγματα που κάνει για τον Ελληνισμό επί 97 χρόνια και τα προγράμματα που έχει καθιερώσει». Πρόσθεσε πως «σήμερα η AHEPA συνεχίζει την αποστολή της».

Ο κ. Χωριάτης έπλεξε το εγκώμιο του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου τονίζοντας πως «τον έστειλε ο Θεός» και πως έχει «την ολοκληρωτική υποστήριξη της Οργάνωσης AHEPA και τον αποδεχόμαστε ως αντιπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά τον αποδεχόμαστε ως τον εκπρόσωπο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού».

Πηγή: https://www.ekirikas.com/συνέντευξη-του-νέου-ύπατου-προέδρου-τ/