Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Ανδρέας Ζαχαριάδης. Φωτογραφία: Γιώργος Χωριάτης.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Ανδρέας Ζαχαριάδης. Φωτογραφία: Γιώργος Χωριάτης.

ΟΡΛΑΝΤΟ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια έδωσε η AHEPA σε υποτροφίες κατά το διαρρεύσαν έτος από το περασμένο συνέδριό της μέχρι σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Υποτροφιών Γεώργιος Βόρκας.

Οι υποτροφίες δόθηκαν σε νέους και νέες τόσο για τις αρχικές κολεγιακές σπουδές, όσο και για μεταπτυχιακές. Υπογράμμισε ότι οι υποτροφίες δόθηκαν σε παιδιά αμφοτέρων των φύλων, μελών των «Υιών του Περικλέους» και «Θεραπαινίδων της Αθηνάς», και φυσικά της κεντρικής οργάνωσης της AHEPA.

Το πρόγραμμα «Περιήγηση στην Ελλάδα» συνεχίζει με επιτυχία να στέλνει φοιτητές στην Ελλάδα και υπολογίζεται ως έξι ακαδημαϊκά credits.

Ο κ. Βόρκας τόνισε πως η επιτυχία αυτών των προγραμμάτων είναι ένας τεράστιος φόρος σεβασμού και αφοσίωσης των Ελληνοαμερικανών που έχουν για την εκπαίδευση. Η αποκορύφωση της παρουσίασης ήλθε από τον πρώην ύπατο πρόεδρο Νικόλαο Καρακώστα, ο οποίος χαίρει εκτιμήσεως και λογίζεται η ψυχή της Οργάνωσης, όταν αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχίσει η πρόοδος της AHEPA και στο μέλλον.

Ο κ. Καρακώστας μίλησε για την υπόσχεση της AHEPA σχετικά με την ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης. Επίσης, η AHEPA θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς τις δράσεις της σε Ουάσιγκτον και Ελλάδα, καθώς και το φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό της έργο στο χώρο της Ομογένειας και όχι μόνο.

Στη διάρκεια της θητείας του, η AHEPA συγκέντρωσε $500.000 για την αποστολή ιατρικών ειδών, καθώς επίσης και για σίτιση παιδιών στην Ελλάδα που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση.

Παρείχε ιατρικό υλικό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα, διοργάνωσε εκπαιδευτικά σεμινάρια, έδωσε βοήθεια στο Ιονικό Χωριό των Κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε νοσοκομεία Παίδων και έκανε πολλές άλλες φιλανθρωπίες από τα τοπικά της Τμήματα.

Οι σύνεδροι χειροκρότησαν ενθέρμως όρθιοι τον κ. Καρακώστα και του απέδωσαν εύφημα σχόλια για την εθελοντική του προσφορά και προσπάθεια.

Στο Συνέδριο, παράλληλα με τις εργασίες και συσκέψεις, γίνονται και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.