«Εθνικός Κήρυξ» 26 Μαρτίου, 2019

image001

Ο Υπατος Πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Λούκας (George ELoucas). Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Η AHEPA εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την 198η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Μέσα από την ανακοίνωσή της, η AHEPA, υποστηρίζει ότι ο αγώνας των Ελλήνων για την απόταξη του Οθωμανικού ζυγού υποστηρίχθηκε από διακεκριμένους Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ιδρυτή Πατέρα των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον, και τονίζει τα κοινά ιδανικά και τους ιστορικά ισχυρούς δεσμούς των δύο Εθνών.

Αναλυτικά το μήνυμα του Προέδρου:

«Το 1821, μετά από σχεδόν 400 χρόνια οθωμανικής κατοχής, οι Eλληνες συστρατεύονται και με σύμβολό τους την σημαία με τον σταυρό ξεκινούν τον πόλεμο για την ελευθερία και την δικαιοσύνη στον τόπο που χάρισε στον κόσμο την Δημοκρατία. Οπως και στην Αμερικανική Επανάσταση, 45 χρόνια νωρίτερα, η Ελλάδα θα ξεκινήσει έναν αγώνα που θα συνδέει για πάντα τις δύο χώρες μας στον αγώνα τους για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Οι Ιδρυτές Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών βασίστηκαν πάνω στα ιδανικά και τις αρχές που σφυρηλατήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα για την οικοδόμηση του Εθνους μας. Ο Τόμας Τζέφερσον χαρακτήρισε την αρχαία Ελλάδα ως ‘το φως που μας έβγαλε από το γοτθικό σκοτάδι’. Ολοι όσοι θέλουν μια ελεύθερη και δημοκρατική διακυβέρνηση, έχουν δικαίωμα στην κληρονομιά που μας άφησε η αρχαία Ελλάδα και θα πρέπει θεωρούνται Φιλέλληνες. Για αυτό τον λόγο, οι Αμερικανοί πολέμησαν και πέθαναν μαζί με τους Ελληνες κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για ελευθερία το 1821. Οι Ελληνες στηρίχθηκαν τόσο από τον Τ. Τζέφερσον, όσο και από τον Πρόεδρο Τζέιμς Μονρόε, τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κουίνσι Ανταμς και τους βουλευτές, Ντάνιελ Ουέμπστερ και Χένρι Κλέι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους, οι δύο χώρες στέκονταν η μία δίπλα στην άλλη για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου. Η Ελλάδα είχε συμμαχήσει με τις ΗΠΑ σε κάθε μεγάλη σύγκρουση του 20ού αιώνα. Η σθεναρή αυτή συμμαχία συνεχίζεται και τον 21ο αιώνα. Η Ελλάδα, μέσω της ναυτικής βάσης της Σούδας και άλλων στρατιωτικών εγχειρημάτων, συνέβαλε σημαντικά στις αποστολές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, σε μια σημαντική περιοχή του πλανήτη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως ‘πυλώνα σταθερότητας’ για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας τον περασμένο Δεκέμβρη αποτελεί μια ακόμη τρανή απόδειξη της σχέσης συνεργασίας των δύο χωρών.

Στον εορτασμό της 198ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, σύσσωμη η AHEPA και η ελληνική Διασπορά συνεργάζονται για την πραγματοποίηση παρελάσεων σε όλο τον κόσμο, για την εξασφάλιση ανακοινώσεων από κατά τόπους κυβερνήσεις, για τη διοργάνωση τελετών έπαρσης της σημαίας σε διάφορα κρατικά κτίρια και για την παράθεση στεφάνων σε μνημεία. Τα μέλη της AHEPA, παγκοσμίως, προωθούν και στηρίζουν τον εορτασμό αυτής της ιστορικής ημέρας.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστούμε από καρδιάς τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος οργάνωσε μια δεξίωση και εξέδωσε ανακοίνωση για την Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στις 18 Μαρτίου. Η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα ευχαριστεί επίσης τα μέλη του Κογκρέσου που τίμησαν την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με τις ομιλίες τους.

Η Γερουσία ενέκρινε ένα ψήφισμα του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που τιμά την Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ευχαριστούμε τον γερουσιαστή Μενέντεζ και τα 27 μέλη που το υπερψήφισαν. Επίσης, ευχαριστούμε τους επικεφαλής βουλευτές του Κόκους του Κογκρέσου για τα Ελληνικά Ζητήματα (Congressional Hellenic Caucus Co-Chairs U.S. Representatives), Γκας Μπιλιράκη και Καρολίν Μαλόνεϊ για την παράθεση παρόμοιου ψηφίσματος που εδραιώνει την ισχυρή δέσμευση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη σημασία δημιουργίας μιας ισχυρής στρατηγικής συμμαχίας ΗΠΑ – Ελλάδας. Ζητάμε την υπερψήφισή του.

Τέλος, ζητώ από τους Ελληνες όλης της Διασποράς να αφιερώσουν λίγο χρόνο προς τιμήν όλων όσοι θυσιάστηκαν, επιτρέποντας να ριζώσει και πάλι η ελευθερία και η δημοκρατία στην Ελλάδα το 1821. Ζήτω η Ελλάς!