anatoliki-mesogeios

Tο Τμήμα AΧΕΠΑ HJ–33 Ρόδου, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018 και ώρα 20:00στη «Νέα Πτέρυγα Νεστοριδείου Μελάθρου» του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, με τη στήριξη του Δήμου Ρόδου και του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, την ομιλία του Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., Δρ. Άγι Μ. Παπαδόπουλου με θέμα: «Ενέργεια και Γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία παρέστησαν: ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δρ. Νικόλαος Φρόνας, ο τ. Δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, ο Περ. Σύμβουλος κ. Χρήστος Μπάρδος, ο τ. Βουλευτής κ. Βασίλειος Χρύσης, ο Δ/κτης της 95 Α.Δ.Τ.Ε. Υποστράτηγος κ. Γρηγόριος Ρουμάνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μιχάλης Καληωράκης, ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Ρόδου Αντιπλοίαρχος κ. Ιωσήφ Παπαδάκης Π.Ν., ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Γλυνός, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Υπτγος (τ.Χωρ/κης) ε.α. Λέκκας Γεώργιος, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος ΑΧΕΠΑ HJ-33 Ρόδου κ. Αντώνιος Γιαννικουρής, κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα θλιβερά γεγονότα της Αττικής και τον άδικο χαμό των 88 συμπατριωτών μας, εκφράζοντας εκ μέρους των μελών του Τμήματος Ρόδου την αμέριστη συμπαράστασή τους, στους κατοίκους της Αττικής λέγοντας χαρακτηριστικά: …«Ευχή όλων πλέον είναι, να μην διευρυνθεί περισσότερο ο τραγικός αυτός κατάλογος των θυμάτων, αν και οι αγνοούμενοι συνεχίζουν να είναι δεκάδες. Μια τραγωδία δίχως τέλος».

Ανακοίνωσε δε, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, την αποφάση του Ύπατου Συμβουλίου της ΑΧΕΠΑ στο Antlantic City, παρουσία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, για την εξασφάλιση 100,000$ ως το πρώτο πακέτο βοήθειας της Οργανώσής προς την Ελλάδα για τις ανάγκες των πυροπλήκτων. Εν συνεχεία, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη όλων αυτών, που βρήκαν τραγικό θάνατο στην πύρινη λαίλαπα στο Μάτι Αττικής.

Ακολούθως αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία τον Πρόεδρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δρ. Νικόλαο Φρόνα και τους φορείς που στήριξαν την εκδήλωση, καλωσόρισε τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., Δρ. Άγι Μ. Παπαδόπουλου στη Ρόδο, επεσημένοντας ότι τα εθνικά θέματα που διαχρονικά απασχολούν τη χώρα είναι προτεραιότητα για την ΑΧΕΠΑ

Στην συνέχεια ακολούθησε η πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Καθηγητή Δρ. Άγι Μ. Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά, παραθέτοντας ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, τα θεμελιώδη της ενέργειας και της γεωπολιτικής, τα κοιτάσματα, τις διαδρομές και τους αγωγούς ενέργειας της περιοχής, τις συνθήκες γειτνίασης μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, τις συγκεντρώσεις πληθυσμών της ευρύτερης περιοχής και τα σχετικά δημογραφικά ζητήματα, καθώς και τη σχέση επάρκειας υδατικών πόρων και ενέργειας.

Καταλήγοντας στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Καθηγητής τόνισε ότι η Ενέργεια και η Γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελείται από ένα τριπλό πλέγμα σχέσεων μεταξύ της κάλυψης των αυξανόμενων αναγκών των πληθυσμών, της μεταφοράς ενέργειας και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών και των άλλων πόρων της περιοχής και ότι ικανές και αναγκαίες συνθήκες επιβίωσης της Ελλάδας είναι η δημογραφική διασφάλιση επιβίωσης του έθνουςο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων και των Α.Ο.Ζ. και η εξασφάλιση και αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων.

Ως προς την ενεργειακή διάσταση του προβλήματος, απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις στο τρίπτυχο ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αειφορία και περιβάλλον. Η υλοποίηση του τρίπτυχου προϋποθέτει την ύπαρξη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού σε τέσσερεις κατευθύνσεις: αξιοποίηση Α.Π.Ε., αξιοποίηση υδρογονανθράκων, ορθολογική χρήση ενέργειας και διασυνδέσεις.

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι και θα παραμείνει πεδίο έντονων πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών αντιπαραθέσεων. Σε αυτό το περιβάλλον χρειαζόμαστε ως χώρα εθνική ενεργειακή στρατηγικήστρατηγικές και περιφερειακές συμμαχίεςσχεδιασμό σε τακτικό επίπεδο αλλά και για τη διαχείριση κρίσεων σε όλα τα επίπεδα και την απαραίτητη ισχύ για την υλοποίηση των σχεδίων.

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο κ. Γιαννικουρής αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Παπαδόπουλο, επέδωσε στον ίδιο τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Τμήματος ΑΧΕΠΑ Ρόδου, ως ανάμνηση της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο νησί της Ρόδου. Η βραδιά ολοκληρώθηκε στο Island boutique Hotel στο κέντρο της πόλης, όπου το Τμήμα ΑΧΕΠΑ Ρόδου παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των προσκεκλημένων.

Πηγή: http://www.dimokratiki.gr