katsos1

Ο Λου Κάτσος επί το έργον στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του ίδιου στον «Ε.Κ.».

Ο Ηλίας Κάτσος ή κατά κόσμον Λου Κάτσος (Lou Katsos)  είναι ένας διάσημος Ελληνας ομογενής που κατέκτησε τη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για έναν άνθρωπο πολυγνώστη με ποικίλα ενδιαφέροντα, πρωτοπόρο στον εκπαιδευτικό και στον κατασκευαστικό κλάδο με εμπειρία άνω των 40 χρόνων, αλλά και περήφανο οικογενειάρχη.

Το μορφωτικό υπόβαθρο, η εκπαίδευση και εξειδίκευση, η αποδοτική εργασία καθώς και η ηθική, η υπευθυνότητα και αφοσίωσή του, τον καθιστούν ισχυρό κεφάλαιο στην αγορά της Νέας Υόρκης και όχι μόνο.

Ο κ. Κάτσος μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» κάνοντας ένα μικρό πέρασμα στην μέχρι τώρα επιτυχημένη του πορεία.

Το γένος και η καταγωγή

Πήρε το όνομα «Ηλίας» από τον παππού του, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Αμερική το 1897 και ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας που έφτασε σε αμερικανικό έδαφος. Εως το 1907 είχαν φθάσει πλέον στις ΗΠΑ και αρκετά από τα μέλη της οικογενείας.

katsos2

Ο Λου Κάτσος σε παιδική ηλικία (δεξιά), την μητέρα του Μαρία Βορίλα Κάτσου (στη μέση) και την αδελφή του Κατίνα Κάτσου (αριστερά).

Εξαιτίας όμως των Βαλκανικών Πολέμων το 1912 ήταν και το μόνο μέλος που επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και παρέμεινε, προκειμένου να προασπίσει την ανεξαρτησία της πατρίδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αργότερα αυτός και η οικογένειά του επανήλθαν στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κάτσος είναι παντρεμένος με την Μπάρμπαρα Σπίλι Κάτσου, διδάκτορα εκπαιδευτικό με διακρίσεις, διετέλεσε Principal στο σχολείο του Καθεδρικού Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και αργότερα με σπουδές στη Νομική έγινε δικηγόρος στη Νέα Υόρκη όπου ασκεί έως και σήμερα το επάγγελμα. Χαρακτηριστικά η κυρία Μπάρμπαρα Κάτσου ήταν η πρώτη συνεντευξιαζόμενη στο γνωστό ένθετο «ΓΥΝΑΙΚΑ» του «Ε.Κ.».

Πατέρας δύο παιδιών, του Ιωάννη Κάτσου, καθηγητή της Νομικής στο American University of Sharjah στο Dubai, School of Business Administration όπου διδάσκει Business Law and Ethics, η Κυπρία γυναίκα του Χριστίνα διδάσκει στο ίδιο Πανεπιστήμιο και είναι Consultant Φυσικού Αερίου και Ενέργειας.

Εχουν δύο κοριτσάκια, την Σοφία και την Ειρήνη. Κόρη του η Dr. Μάρα Καραμιτοπούλου, με ειδικότητα ορθοπεδικός παιδίατρος χειρουργός στο «NYU Langone». Είναι παντρεμένη με τον Xάρη Καραμιτόπουλο, πρόεδρο της εταιρείας Μodicum και έχουν δύο παιδιά, την Μελίνα και τον Κωνσταντίνο.

katsos3

Ο Λου Κάτσος σε μία όμορφη στιγμή με τις εγγονές του Μελίνα Καραμιτοπούλου (αριστερά) και με την Σοφία Κάτσου (στα δεξιά).

Μόρφωση και Επαγγελματική εμπειρία

Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο αλλά και η επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Κάτσου έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Σπούδασε Civil Engineering στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ στο Graduate Business School του ίδιου Πανεπιστημίου.

Με εμπειρία 40 χρόνων σε σημαντικά κατασκευαστικά έργα στο Real Estate Development & Design της Νέας Υόρκης, αλλά και στον τομέα του Construction Μanagement, καταξιώθηκε στο βιομηχανικό κύκλο της πόλης αφού κατείχε κορυφαίες θέσεις σε κατασκευαστικές εταιρείες της Νέας Υόρκης.

Αναλαμβάνει και διαχειρίζεται κατασκευαστικά έργα συνολικής έκτασης πάνω από 15 εκατ. τετραγωνικά πόδια, μεγάλες μαρίνες, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα λιανικής, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιολογικά κέντρα, οικιστικά κτίρια κ.τ.λ., τα οποία έχουν βοηθήσει στη μεταμόρφωση του ορίζοντα της Νέας Υόρκης.

Το 1984 γίνεται επίσημο μέλος του γνωστού κατασκευαστικού αμερικανικού ομίλου «Tishman Realty & Construction Co», ο οποίος σήμερα είναι μέλος της AECOM, Vice President και αργότερα παίρνει τη θέση του COO. Σημειωτέον ότι συγκεκριμένος όμιλος έχει αναλάβει τεράστια ξενοδοχειακά έργα όπως το PLAZA Hotel, οικιστικά συγκροτήματα και άλλα γνωστά κτιριακά μεγαθήρια.

Στη δεκαετία του 1990 ιδρύει τη δική του εταιρεία «Jekmar Associates» στην οποία προεδρεύει μέχρι και σήμερα συμμετέχοντας και αναλαμβάνοντας οικιστικά και ξενοδοχειακά έργα άνω των 3 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών. Την ίδια περίοδο αναλαμβάνει την υλοποίηση της επέκτασης και άλλων κατασκευαστικών εταιρειών.

 

katsos4

Εργο στο οποίο έχει ενεργό λόγο ο κ. Κάτσος.

Ανάμεσα σε αυτές, η γνωστή «Santa Fe Constructions» στην οποία αναλαμβάνει επίσης την προεδρία και αργότερα την εταιρεία «Trataros Construction» όπου εκείνη την περίοδο πραγματοποιούσε τεράστιες δημόσια έργα και χρειαζόταν κάποιον σαν τον κ. Κάτσο με γνώση και εμπειρία για να αναστυλώσει και να στηρίξει την επέκταση της εταιρείας.

Δηλώνει στον «Ε.Κ.» πολύ περήφανος για το ότι οι άνθρωποι που προσλάμβανε κατά καιρούς όλα αυτά τα χρόνια στις μεγάλες κατασκευαστικές που εργαζόταν, σήμερα είναι καταξιωμένοι σε αυτό τον χώρο και ηγούνται και αυτοί με τη σειρά τους σε τεράστιους ομίλους γνωστούς σε όλο τον Κόσμο όπως o όμιλος εταιρειών «Tishman/ AECOM».

Αυτό που πραγματικά επιδίωξε και κατάφερε είναι να βοηθήσει και άλλους πολλούς ιδιοκτήτες Real Estate να επεκταθούν και να πραγματοποιήσουν μεγάλα κρατικά προγράμματα, όπως το SKY, το εντυπωσιακό και μεγαλύτερο οικιστικό κτήριο 71 ορόφων ενοικίασης πολυτελών διαμερισμάτων.

Ο κ. Κάτσος συνεχίζει και τώρα τη μεγαλειώδη κατασκευαστική του πορεία με έργα όπως το κτίριο SKY LINE Tower στο Long Island City, κατασκευή που τείνει να ονομαστεί η ψηλότερη κατασκευή στο Queens και σε όλο το Long Island.

Παρά το ότι έχει καταξιωθεί σαν ένας μεγάλος «παίχτης» που κινεί τα νήματα στην αμερικανική κατασκευαστική βιομηχανία, ωστόσο έχει αναπτύξει και άλλους τομείς στην επαγγελματική του πορεία.

Ηδη από το 1984 η πορεία του στην πανεπιστημιακή διάλεξη ως επίσημος καθηγητής στο Construction Management στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU και στο Cooper Union School of Architecture, διάσημο Πανεπιστήμιο στην αρχιτεκτονική και στη Μηχανική (Engineering), απαριθμεί πάνω από 30 χρόνια διδασκαλίας.

 

katsos5

Από ομιλία του του κ. Κάτσου σε εκδήλωση.

Επιπλέον δραστηριοποιήσεις

Παράλληλα, ο κ. Κάτσος έχει αναπτύξει και αλλού τις δραστηριότητές του. Υπηρετεί ως εκτελεστικός διευθυντής του New York Immigration Fund (NYIF), συγκεντρώνοντας ξένες επενδύσεις για έργα στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Μια εταιρεία με πορεία πάνω από δέκα χρόνια που σκοπό έχει να συγκεντρωθούν χρήματα, επενδύσεις και EB5 funds σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης για αναπτυξιακά έργα και να δημιουργηθούν πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας.

Επιπλέον ο κ. Λ. Κάτσος προεδρεύει στο AHI (American Hellenic Institute) New York Chapter και στηρίζει με ενθουσιασμό όλες τις ενέργειες που διεξάγονται υπέρ του Ελληνισμού.

Ο κ. Κάτσος, πλέον πρόεδρος του τμήματος AHEPA, Delphi Chapter 25, το οποίο αφορά τη Νέα Υόρκη, ανέλαβε συστηματικά τη διάδοση και επέκταση των υπηρεσιών του Chapter 25. Με την υπόλοιπη ομάδα και τη δική του υποστήριξη κατάφεραν να ανεβάσουν τον αριθμόν των μελών του Chapter από 15 και να προσεγγίζουν σχεδόν τα 300 επίσημα μέλη πλέον.

Με διακρίσεις μέσα τον οργανισμό όπως Διευθυντής του Ελληνισμού και επίσης Αντικυβερνήτης του μεγαλύτερου District στον κόσμο της AHEPA, του District 6, και με πολλές διαλέξεις περί Ελληνισμού στο ενεργητικό του, προσπαθεί να προωθήσει την συμβολή της AHEPA και σε άλλους οργανισμούς.

katsos6

Από ομιλία του του κ. Κάτσου σε εκδήλωση της AHEPA.

Γνωρίζοντας την ιστορία της AHEPA, μας τονίζει «ότι σε ένα μεγάλο βαθμό ιδρύθηκε για να προστατέψει τους Ελληνες ομογενείς από την Κουκ Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ) και βλέποντας την μεγάλη αδικία που υπήρχε την περίοδο της Ελληνικής Κρίσης από το 2008, και την Ευρωπαϊκή Ενωση να θέλει να επιβάλλει ποινές, μνημόνια και ό,τι άλλο επακολούθησε στην Ελλάδα και στον λαό της, ο κ. Κάτσος βρήκε αφορμή να θέλει να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στον οργανισμό και να περιορίσει όλα τα ανυπόστατα και αποτρόπαια στερεότυπα που είχαν σχηματιστεί σε βάρος του λαού της Ελλάδας».

«Εκφράσεις, όπως …λαός που αξίζει να τιμωρηθεί, …που πρέπει να πληρώσει με μνημόνια, …που είναι οκνηρός λαός και δεν δουλεύει κτλ.» θεωρεί ότι είναι άδικες έως και απαράδεκτες και δεν έχουν να κάνουν με τον Ελληνα, τον Ελληνισμό και την ελληνική κουλτούρα.

Το ανώτατο συνέδριο των AHEPA θα διεξαχθεί το 2021 στην Αθήνα, καθώς γιορτάζεται η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η ΑHEPA, μας διασαφηνίζει ο κ. Κάτσος, δεν δρα μόνο έκτος Ελλάδας. «Οι δράσεις της είναι τεράστιες και στην ελληνική επικράτεια, από την περίοδο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι και σήμερα, καθώς βοηθάει την ανέγερση δημόσιων κτιρίων, βοηθάει παιδιά που χρήζουν οικονομικής στήριξης, κάνει δωρεές σε άτομα που έχουν πραγματική ανάγκη όπως στην περιπτώσεις των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα».

Αυτό που κάνει με μοναδική επιτυχία ο κ. Κάτσος είναι να διαχωρίζει την θέση του και τις αρμοδιότητες που έχει για όλα αυτά που κάνει στην ζωή του, είτε αυτός ο διαχωρισμός έχει να κάνει με τον εργασιακό τομέα είτε σχετίζεται με την οικογένεια, με τους τομείς της εκπαίδευσης, τα κοινωνικά θέματα ή τα ελληνιστικά. Κρατάει μια μοναδική ισορροπία ώστε να μην αναμειγνύονται μεταξύ τους και να μην υφίστανται προστριβές ή άλλου είδους αντιπαλότητες.

 

katsos7

Ο κ. Λου Κάτσος σε φωτογραφία του Κώστα Μπέη για τη συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα.

Ανάμεσα σε συμμετοχές και ιστορικές διαλέξεις, όπως αυτές του Σεραφείμ Κανούτα (Seraphim Canoutas), οι οποίες έχουν εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό και θεσμικό χαρακτήρα, είναι και αυτή που διεξάχθηκε πέρυσι και είχε να κάνει με τον τουρκικό αλυτρωτισμό και την αλαζονεία της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, παρουσία πολλών καθηγητών συναφούς αντικειμένου, σε ένα πάνελ που στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία.

«Θεωρώ υπερβολικό και άδικο», μας εξηγεί, «αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου πολλά κράτη λειτουργούν στα πλαίσια του παράνομου και η Ελλάδα από τη μία πλευρά όντας ανάμεσα σε όλα αυτά τα δρώμενα και από την άλλη μέλος της ΕΕ, δεν έχει την απαραίτητη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά ούτε και από κάποια άλλη διεθνή κοινότητα, είτε αυτό είναι τα Ηνωμένα Εθνη είτε κάτι άλλο».

«Ολα αυτά», όπως μας επισημαίνει ο ίδιος, «είναι βασικά και θεμελιώδη κίνητρα στο να εντρυφώ και να υποστηρίζω περισσότερο την έρευνα και την επίλυση σχετικών θεμάτων μιας και τέτοιου είδους ‘σκόπιμη περιθωριοποίηση’ είναι εκτός ελληνικής κουλτούρας», συνεχίζει. «Οι Ελληνες είμαστε ένας λαός με παράδοση και ανώτερες αρχές και είναι άδικο και επίπονο να μας υποβιβάζουν και να μας περιθωριοποιούν».

Στο ερώτημα του «Ε.Κ.» εάν μπορούν οι ελληνικοί οργανισμοί, σύλλογοι, ομοσπονδίες και κοινότητες της Ομογένειας να δουλέψουν κάτω από μια κοινή ομπρέλα και να έχουν κοινούς στόχους, ο κ. Κάτσος μας απάντησε το εξής:

«Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να δουλέψει και θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαν όλοι αυτοί οι φορείς να υπάγονται κάτω από μια μεγάλη ομπρέλα. Οι ωφέλειες θα ήταν τεράστιες για τον Ελληνισμό. Ομως υπάρχουν κάποιοι παράμετροι, οι οποίοι καθιστούν τροχοπέδη μια τέτοιου είδους συνεργασία.

 

katsos8

Ο Λου Κάτσος στο γραφείο του.

Στην πραγματικότητα επιδιώχθηκε μια τέτοια προσπάθεια στη δεκαετία του 1930 και μάλιστα από την AHEPA. Προσπάθησαν να βάλουν όλους τους φορείς να δουλέψουν έχοντας κοινό στόχο αλλά η πρωτοβουλία αυτή δεν καρποφόρησε. Δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο τόσο πολύ ο συντονισμός και η οργάνωση όλων των ενδιαφερόμενων που θα απαρτούσαν μια τέτοια πρωτοβουλία όσο αυτό που χρήζει ανάγκης είναι μια σωστή καθοδήγηση και μια εύστοχη ηγεσία που θα βάλει στη σωστή πορεία όλους αυτούς τους φορείς. Το στενάχωρο κομμάτι είναι ότι οι ηγεσίες τέτοιων οργανισμών ανταγωνίζονται τις υπόλοιπες ηγεσίες και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στο ποιος θα επιβληθεί και θα επικρατήσει.

Επιπλέον, οι ήδη υπάρχουσες ηγεσίες στην πλειοψηφία τους δεν έχουν το κατάλληλο υπόβαθρο να αναλάβουν ένα τέτοιο εγχείρημα ούτε προωθούν την νεολαία ώστε να εισαχθούν άνθρωποι με ‘φρέσκα μυαλά’ και καινοτόμες ιδέες και αυτό είναι ιδιαίτερα στενάχωρο».

«Από την άλλη, όμως, παρατηρώ ότι γενικώς υπάρχει τρομερή ενέργεια ανάμεσα σε τέτοιους φορείς της Ομογένειας. Ηδη μετά το ρεύμα της ελληνικής κρίσης οι νέοι Ελληνες μετανάστες έχουν τρομερό εκπαιδευτικό και επαγγελματικό υπόβαθρο και καλώ όλους τους φορείς της ελληνικής ομογένειας να λάβουν υπόψιν τους όλα αυτά τα νέα ταλέντα, καθώς η συμβολή τους θα είναι πολύτιμη σε όλους τους φορείς της ελληνικής ομογένειας εδώ στην Αμερική».

Ενα ενδιαφέρον εγχείρημα του κ. Κάτσου είναι και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ιδρύσει και ηγείται σε συνεργασία με μεγάλου βεληνεκούς ερευνητές, καθηγητές, έμπορους και που ονομάζεται EMBCA (East Mediterranean Business Cultural Alliance).

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να οργανώσει και να προωθήσει τα επαγγελματικά και εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα των Αμερικανών προερχόμενων από την Ανατολική Μεσόγειο. Με πολυπολιτισμικό και πολυεθνικό χαρακτήρα αποσκοπεί στο να οργανώνει και να χρηματοδοτεί σεμινάρια, εκθέσεις, κονσέρτα, παραστάσεις, δραστηριότητες, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και να βελτιώνει τους κοινωνικούς δεσμούς ανάμεσα στα ανθρώπους της, συμβάλλοντας στο όφελος όλων των ενδιαφερομένων στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Παρά το ότι τα περισσότερα συμβάντα έχουν να κάνουν με τον Ελληνισμό, απώτερος στόχος του κ. Κάτσου είναι να εδραιώσει και να προωθήσει τον Ελληνισμό ως «concept» αλλά και να υιοθετηθεί ο Ελληνισμός και από άλλες εθνικότητες βοηθώντας στην εδραίωση και επέκταση και άλλων οργανισμών με παρόμοιο δημοκρατικό χαρακτήρα.

katsos9

Ο κ. Λου Κάτσος σε φωτογραφία του Κώστα Μπέη για τη συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα.

«Αυτό που με κάνει περήφανο -συνεχίζει ο κ. Κάτσος- είναι ότι πολλοί οργανισμοί προσπάθησαν να μιμηθούν και να υιοθετήσουν το EMBCA και γενικά τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε στις συνεδριάσεις και στην οργάνωση των πρωτοποριακών μας panel».

Ανάμεσα στα πολυδιάστατα ενδιαφέροντα events, στη διοργάνωση των οποίων συμμετείχε ο κ. Κάτσος εκτός Αμερικής, είναι και το 3ο Hellenic Shipping Conference που διοργανώθηκε με τεράστια επιτυχία (SOLD OUT) στην Ελλάδα τον περασμένο Φλεβάρη με αφορμή την δέκατη επέτειο του σκάφους και μουσείου Hellas Liberty που ταξίδεψε από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση συνδέεται άμεσα και με τη προσπάθεια του EMBCA για τη δημιουργία ενός μνημείου στο Lower Manhattan στην περιοχή του Battery Park προς τιμήν των μελών του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού που θυσιάστηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς παρείχαν στους Συμμάχους τα πλοία τους, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο και τις βάσεις της ελληνοαμερικανικής φιλίας.

Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

O κύριος Κάτσος μας μίλησε για την παρέλαση της Πέμπτης Λεωφόρου προν τιμήν της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας. Εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει ενεργά σε αυτή την μεγάλη διοργάνωση, στην ουσία από τα παιδικά του χρόνια αλλά πλέον και τα τελευταία χρόνια δίνει ενεργά το παρών και ως επίσημο μέλος της AHEPA.

«H φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στη γενοκτονία των Ποντίων», συνεχίζει. Θεωρεί ότι είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική ελληνική διοργάνωση της Ομογένειας στην Αμερική αλλά και πιθανόν σε όλο τον κόσμο και είναι θεσμός ο οποίος πρέπει να προωθηθεί. Προσωπικά τον ενδιαφέρει το θέμα της Μακεδονίας για το οποίο ατομικά νιώθει προσβεβλημένος.

katsos10

Με τον γιο του Ιωάννη Κάτσο στην παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Οπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «αφουγκράζομαι βαθιά το συγκεκριμένο θέμα όπως και η πλειοψηφία των Ελληνο-Αμερικανών, μιας και οι περισσότεροι Ελληνο-Αμερικανοί ανήκουν στον ‘συντηρητικό’ χώρο».

Νικόλ Μαλλιωτάκη

Σημαντική είναι και η προσωπική δραστηριοποίηση του κ. Κάτσου στην υποστήριξη και προώθηση άξιων Ελλήνων υποψήφιων πολιτικών που θέλουν να καταξιωθούν στο πολιτικό στερέωμα. Ενας από αυτούς είναι και η κ. Νικόλ Μαλλιωτάκη (Νicole Maliotakis).

Πρόσφατα μέσα στο Μάρτιο διοργάνωσε επιτυχώς προς τιμήν της ένα μεγάλο Fundraising Event στο Russian Tea Room στο Μανχάταν. Ο κ. Λου Κάτσος προφανώς στήριξε την κ. Μαλλιωτάκη στις τελευταίες εκλογές. «Είμαι Δημοκρατικός και η κ. Μαλλιωτάκη ανήκει στο χώρο των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο είναι τιμή μου να στηρίζω άξιους, έξυπνους, αποφασιστικούς Ελληνες υποψήφιους πολιτικούς» καταλήγει.

Τρείς ελληνικές έννοιες με νόημα

Οι ελληνικές έννοιες που μας σκιαγράφησε συνοπτικά ο κ. Κάτσος έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Φιλότιμο: «Κατεξοχήν έννοια που διαχωρίζει εμάς τους Ελληνες, κάτι που μας δείχνει πώς να συμπεριφερόμαστε στον απέναντί μας, συνδέεται με μια από τις βασικές παραμέτρους της ζωής μου, το να προσφέρω όσο περισσότερο μπορώ. Παρότι επικρατεί πολύ να χρησιμοποιείται από πολλούς αυτός ο όρος, παρατηρώ ότι η πραγματική έννοιά του έχει εξασθενίσει. Αναμφισβήτητα εμείς που μεγαλώσαμε σε ένα παλαιότερο κόσμο και διατηρήσαμε διαφορετικά πιστεύω για τον πολιτισμό μας, αυτή η έννοια έχει διαφορετική προσέγγιση αλλά πιστεύω ότι η βαθύτερη σημασία της έχει αποδυναμωθεί παρότι χρησιμοποιείται πιο πολύ από άλλοτε».

Φιλανθρωπία: «Είναι η υποχρέωση που έχει ο καθένας από μας ως πολίτης και ως ανθρώπινη υπόσταση. Είναι η απόλυτη σημασία τού να βοηθάς τους συνανθρώπους σου. Είναι η υποχρέωση που έχει ο καθένας από μας απέναντι στον άλλον είτε αυτός ο άλλος είναι μέλος της οικογενείας, είτε είναι ο γείτονας, είτε ένας απλός περαστικός. Κάτι που προϋπήρχε στον Ελληνα από την αρχαιότητα και είναι ακόμα και σήμερα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας, αυτό δηλαδή που προωθούμε εμείς οι ίδιοι ως το πιο ιδανικό και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε».

Πατρίδα: «Για τον καθένα έχει διαφορετικό νόημα. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα διαφορετικό χρόνο με διαφορετικές συνθήκες σε μια εξελισσόμενη ελληνική κοινωνία σε σχέση με το σήμερα. Για μένα πατρίδα είναι το μέρος στο οποίο γεννήθηκα, με τους ανθρώπους της που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πορευτούν επιβιώνοντας μέσα από εχθρικές εισβολές, μετά από εκατοντάδες χρόνια υποδούλωσης. Πατρίδα για μένα είναι τα όρη της Ελλάδας από τα οποία κατάγομαι, όπου οι συγγενείς μου ζούσαν για αιώνες ανάμεσά τους. Κάτι που για αυτούς συνδέεται με την έννοια της ελευθερίας, μιας και είχαν ακέραιο μυαλό, χέρια και όπλα να προασπίζονται την κουλτούρα τους, την γλώσσα τους και ποιοι είναι ως ανθρώπινες υπάρξεις. Αρα πατρίδα για μένα είναι κάτι πολύ βαθύτερο».

katsos11

Με τον γιο του, Ιωάννη Κάτσο, σε Μαραθώνιο της Αθήνας, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

katsos12

Παιδιά και εγγόνια σε όμορφες οικογενειακές στιγμές.

katsos13

Mε την σύζυγό του και τον γιο τους στην αποφοίτησή του στο George Washington University στη Νέα Υόρκη.

katsos14

H σύζυγός του Μπάρμπαρα και η νύφη του Χριστίνα (δεξιά).

katsos15

Η κόρη του Μάρα Καραμιτοπούλου μαζί με τον σύζηγό της Χάρη Καραμιτόπουλο.

katsos16

Mε τον γιο του Ιωάννη Κάτσο (αριστερά), ο ίδιος στη μέση και με τον πατέρα του Ιωάννη Κάτσο.

 

Πηγή: https://www.ekirikas.com