ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – ΚΥΠΕ). Την εκτίμησή του για τη στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους Αμερικανοελληνικών και Αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Ο κ. Συλλούρης δέχθηκε κλιμάκιο πολυμελούς αντιπροσωπίας αξιωματούχων του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), της Αμερικανοελληνικής Μορφωτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (AHEPA), της Αμερικανοεβραϊκής Οργάνωσης B‘nai B’rith και του Συμβουλίου Προέδρων Μείζονων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Της αντιπροσωπίας ηγούνται οι επικεφαλής των Οργανώσεων Carl Hollister (AHEPA), Nick Larigakis (ΑΗΙ), Gary Saltzman (B‘nai B’rith) και Stephen Greenberg (Αμερικανοεβραϊκό Συμβούλιο).

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, ο κ. Συλλούρης στηλίτευσε την τουρκική επιθετικότητα κατά της Κύπρου και άλλων γειτονικών χωρών, καθώς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε επίσης στους ιστορικούς δεσμούς Κύπρου και Ισραήλ.

Ο κ. Hollister σημείωσε τα κοινά ζητήματα που απασχολούν Κύπρο-Ελλάδα-Ισραήλ, και εξέφρασε το συνεχές ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού, η οποία θα συμβάλει στην ειρήνη, πρόοδο και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Larigakis, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, σημείωσε την ανάγκη άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, ρόλο που διαδραματίζει ήδη και καλείται να ενισχύσει περαιτέρω η διασπορά των τριών χωρών, ειδικότερα στις ΗΠΑ.

Ο κ. Greenberg αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Ισραήλ και στα εν δυνάμει οφέλη για τις συνεργαζόμενες χώρες. Τέλος, ο κ. Saltzman τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσης των σχέσεων Κύπρου–Ελλάδας–Ισραήλ, προς όφελος της ειρήνης, ασφάλειας και της ανάπτυξης στην περιοχή.

https://www.ekirikas.com