Οι επιφανείς ομογενείς Δρ. Σπύρος Σπυρέας και Δημοσθένης Βασιλείου θα τιμηθούν κατά τη διάρκεια του 96ου ετήσιου Συνεδρίου της Οργάνωσης AHEPA, που θα λάβει χώρα από τις 22 μέχρι τις 27 Ιουλίου 2018 στο ξενοδοχείο «Harrah’s Hotel & Casino» στην πόλη Ατλάντικ Σίτυ της Νέας Ιερσέης.

Παράλληλα, θα γίνουν τα συνέδρια των θυγατρικών Οργανώσεων της AHEPA, «Υιοί του Περικλέους» και «Θυγατέρες της Αθηνάς». Συνολικά αναμένεται να παρευρεθούν στο συνέδριο περί τις δύο χιλιάδες άτομα από τα 450 Τμήματα που διαθέτει η AHEPA ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, αναμένονται να παρευρεθούν από τα Τμήματα του Καναδά, της Ευρώπης και Ελλάδος.

Η Οργάνωση έχει εξασφαλίσει χαμηλή τιμή για τα δωμάτια στο ξενοδοχείο προς 119 δολάρια τη βραδιά και επί πλέον οι φόροι. Για την εξασφάλιση αυτής της τιμής απαιτείται η έγκαιρη κράτηση στο ξενοδοχείο.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου προβλέπει έναν συνδυασμό συζητήσεων για θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο και επίσης ψυχαγωγία.

Στη διάρκεια του επίσημου δείπνου, το βράδυ της Πέμπτης 26 Ιουλίου η AHEPA θα τιμήσει τους δύο δραστήριους και επιφανείς ομογενείς τον Δρα Σπύρο Σπυρέα και τον κ. Δημοσθένη Βασιλείου, οι οποίοι έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην Ομογένεια, στην Ορθόδοξη Εκκλησία και πιο ειδικά στη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης και τον Ελληνισμό γενικότερα.

Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της «SigmapharmLaboratories», η οποία είναι μία από τις νεότερες, ανερχόμενες και γρήγορα αναπτυσσόμενες φαρμακοβιομηχανίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στο πλευρό πάντοτε συμπορεύεται η σύζυγός του Δρ. Αμαλία Σπυρέα.

Η «Sigmapharm Laboratories» ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2005 και στις αρχές του 2006 εγκαταστάθηκε στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Μπενσάλεμ της Πενσυλβάνιας, που βρίσκεται στα Βορειοανατολικά προάστια της Φιλαδέλφειας. Από τότε μέχρι σήμερα έχει επεκτείνει πολύ τις κτιριακές εγκαταστάσεις της στις οποίες έχει τοποθετηθεί ο πλέον σύγχρονος εξοπλισμός που υπάρχει στις ΗΠΑ, ενώ έχει στελεχωθεί με πολλές δεκάδες κορυφαία στελέχη, επιστήμονες και τεχνικούς.

Η εταιρεία παράγει γενόσημα (generic) φάρμακα, πολλά εκ των οποίων είναι μοναδικά στην Αμερική, ενώ η επιστημονική πλατφόρμα βάσει της οποίας παράγονται τα καθιστά τα πιο σταθερά από όσα υπάρχουν στην αγορά συμπεριλαμβανομένων και επώνυμων (brand) φαρμάκων.

Ο Δρ. Σπυρέας σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.Το 1985 ήρθε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική και υπέβαλλε τη διδακτορική του διατριβή στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου «St. John’s University». Το 1992 και λίγους μήνες πριν την υποστήριξη της διδακτορικής του διατριβής ξεκίνησε την καριέρα του ως καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή του Long Island University στο Μπρούκλιν.

Το 1999 ενώ είχε γίνει μόνιμος καθηγητής και ήταν σύμβουλος κολοσσιαίων φαρμακοβιομηχανιών και με πλούσιο συγγραφικό έργο αποφάσισε να αφήσει την έδρα του καθηγητή και να αναλάβει το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της URL Laboratories. Είναι ενεργό μέλος του Τμήματος 72 της AHEPA.

Ο κ. Δημοσθένης Βασιλείου. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Στέλιος Λάμπρου
Ο έτερος που θα τιμηθεί, ο κ. Δημοσθένης Βασιλείου, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Βρονταμά Λακωνίας, ο οποίος βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα ανατολικά της Σπάρτης. Το 1969 οι γονείς του Ιωάννης και Χριστίνα Βασιλείου αποφάσισαν να έρθουν στην Αμερική για μια καλύτερη τύχη και να σπουδάσει ο γιος τους. Αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Temple University. Νυμφεύθηκε με την Αικατερίνη το γένος Πιστόνη.

Το 1978 μαζί με τον γαμπρό τον Σπύρο Πουλημένο ίδρυσαν αρχικά την εταιρεία «Astra Foods» και μετά από μερικά χρόνια την εταιρεία «Tasty Bread International». Ο Δημοσθένης Βασιλείου είναι ευεργέτης της Ομογένειας της Φιλαδέλφειας και της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης. Είχε διατελέσει πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Απερ Ντάρμπι και της Ομοσπονδίας της Φιλαδέλφειας. Ο κ. Βασιλείου είναι ενεργό μέλος του Τμήματος 445 της AHEPA.

Η AHEPA

Συμπληρώνονται φέτος 96 χρόνια ζωής και δράσης της Οργάνωσης AHEPA. Ηταν 26 Ιουλίου του 1922 που οκτώ πρωτοπόροι Ελληνες μετανάστες στην πόλη της Ατλάντα των ΗΠΑ αποφάσισαν να ιδρύσουν την Οργάνωση, το πλήρες όνομα της οποίας ήταν και είναι American Hellenic Educational Progressive Association.

Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου τεράστια κύματα μεταναστών ξεριζωνόταν από όλα τα μέρη της Ελλάδας και έπαιρναν τον δρόμο της ξενιτιάς φτάνοντας στην Αμερική. Ερχονταν αναζητητές εργασίας και καλύτερων συνθηκών ζωής, τις οποίες ωστόσο δεν εύρισκαν πάντοτε, όπως μαρτυρούν οι χιλιάδες μαρτυρίες και διηγήσεις τους.

Η έλευση των μεταναστών στην Αμερική προκάλεσε τις αντιδράσεις των επιχώριων πολιτών πολλοί από τους οποίους τους έβλεπαν ως «απειλή» του βίου τους, ενώ η ρατσιστική οργάνωση Κου-Κλαξ-Κλαν είχε θεριέψει και απειλούσε με βιαιότητες τους μετανάστες. Οι επιγραφές του είδους «απαγορεύεται η είσοδος στα σκυλιά, τους μαύρους και τους Ελληνες» στα πάρκα και σε άλλους δημόσιους χώρους, ήταν ενδεικτικές της νοοτροπίας και του κλίματος που επικρατούσε.

Κι έτσι προέκυψε η AHEPA, της οποίας άμεσος σκοπός ήταν να αντιμετωπιστεί κάπως οργανωμένα η αντιρατσιστική μισαλλοδοξία και να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των Ελλήνων μεταναστών.

Η Οργάνωση πέρασε από διάφορα στάδια και διακυμάνσεις κατά την πορεία της και προκειμένου να αυτοπροστατευθεί περιβλήθηκε μ’ ένα μανδύα μυστικότητας. Σήμερα επιδίδεται στην προάσπιση των Ελληνικών Εθνικών θεμάτων, στην αλληλεγγύη, τη φιλανθρωπία, την παροχή υποτροφιών, την προαγωγή κοινωνικών προγραμμάτων και διάδοση των ιδεωδών του Ελληνισμού.

Οργανωμένη σε 450 τμήματα ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και σε πολλές άλλες χώρες, μαζί λογίζεται η πλέον μεγαλύτερη Ελληνοαμερικανική Οργάνωση.