ktirio-ahepa

Πιστή στην αποστολή της η ΑΧΕΠΑ Ελλάδος πρωτοπορεί, για ακόμα μία φορά, με πρωτοβουλία του τμήματος HJ 1, προχωρώντας στη δημιουργία μίας σπουδαίας διεθνούς εμβέλειας ιατρικής βιβλιοθήκης, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με όλες τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των ιατρικών βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο, αλλά και θα περιλαμβάνει ιστορικές ιατρικές εκδόσεις εξαιρετικού και χρηστικού ενδιαφέροντος.

Συνέντευξη στον Γιάννη Κουτρουμπή

Ο κυβερνήτης της Περιφέρειας 25 της ΑΧΕΠΑ Ελλάδος, κ. Βασίλης Πετκίδης μιλά στην «axianews» σχετικά με τη δημιουργία αυτής της παγκόσμιας ιατρικής βιβλιοθήκης στον «Ευαγγελισμό», αναφέροντάς μας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, το χρονοδιάγραμμα, τις οικονομικές απαιτήσεις του εγχειρήματος, αλλά και με ποιον τρόπο το Δημόσιο έχει ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο έργο.

– Κύριε κυβερνήτα πρόσφατα έγινε μία συνέντευξη Τύπου σχετικά με την έναρξη της προσπάθειας δημιουργίας μίας βιβλιοθήκης στον Ευαγγελισμό», η οποία θα έχει την υποστήριξη όλης της οργάνωσης. Όμως ποιο ήταν το έναυσμα και η αφορμή της συγκεκριμένης δράσης.

– Πρώτον πρέπει να καταλάβουμε ότι η οργάνωση απαρτίζεται από τμήματα και το κάθε τμήμα έχει έδρα σε διαφορετικό δήμο, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στην οργάνωση να διεισδύει μέσα στην κοινωνία. Σε ό,τι αφορά το τμήμα 1 που είναι το τμήμα της Αθήνας κοντά στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και γενικά στον δημότη της Αθήνας. Έτσι το αρμόδιο τμήμα, βλέποντας ότι υπάρχει κενό στην υποστήριξη των γιατρών από πλευράς του πνευματικού υλικού και με αφορμή τη δωρεά και ανακαίνιση που προσέφερε η Εθνική Τράπεζα στο νοσοκομείο, κατέγραψε και την έλλειψη μιας βιβλιοθήκης, την οποία μάλιστα αναβάθμισε σε ψηφιακή βιβλιοθήκη. Κατόπιν αυτού η οργάνωση ξεκίνησε να συγκεντρώνει χρήματα για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία της πρώτης σύγχρονης ψηφιακής Ιατρικής Βιβλιοθήκης ΑΧΕΠΑ εντός του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», η οποία πρόκειται να στεγασθεί σε ισόγειο αίθουσα του νεόκτιστου κτιρίου συνολικής έκτασης 250 τ.μ.

– Ποια ήταν τα πρώτα βήματα από πλευράς οργάνωσης για την σταδιακή υλοποίηση της βιβλιοθήκης;

– Κατόπιν της σύλληψης της ιδέας για τη δημιουργία ενός τέτοιου έργου η διαδικασία ήταν το τμήμα 1 της Αθήνας να σχεδιάσει και να εγκρίνει την πρόταση, την οποία μετά την παρουσίασε στο συνέδριο της Περιφέρειας 25 της ΑΧΕΠΑ που εγκρίθηκε, ενώ μετά, με τη σειρά της, η Περιφέρεια το παρουσίασε στο Εθνικό Συνέδριο που έγινε το 2016 στο Λας Βέγκας, το όποιο εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του συνεδρίου για να καταλήξει να γίνει national project. Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός δίνεται σε έργο που υιοθετείται σε παγκόσμιο επίπεδο για να προωθηθεί και να υλοποιηθεί. Στην ουσία το έργο αυτό στηρίζεται σε κεντρικό επίπεδο. Κατόπιν της διαδικασίας αυτής, η AΧΕΠΑ Ελλάδος προχώρησε και στη στελέχωση μιας επιτροπής που έχει αναλάβει την υλοποίηση του στόχου. Η επιτροπή αποτελείται από τους:

Πρόεδροι: Κώστας Νούτσης, Ξενοφών Σκουφαράς..

Μέλη: Δρ Ιωάννης Ακριβός, Tom Dushas, Αλέξανδρος Λιούλιος, Δρ Αθανάσιος Σαραντόπουλος, Κωνσταντίνος Στρατάκης,

Ex officio: Δρ Δημήτρης Χονδρός πρόεδρος του τμήματος HJ1, Βασίλης Πετκίδης, κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ Ελλάδος, Ιωάννα Μπρεάνου, Λιάνα Καλλιέρου, Βερόνικα Τσάλτα, Βασιλεία Κατσάνη, Γιώργος Παπαδάκης, Θανάσης Παπαντωνόπουλος.

– Ας περάσουμε τώρα στις οικονομικές λεπτομέρειες.. Πόσα χρήματα χρειάζεται για να γίνει η βιβλιοθήκη, αλλά και το σημαντικότερο πόσα χρειάζεται για να διατηρηθεί. Θα βοηθήσει η ΑΧΕΠΑ στη συντήρηση μετά της ολοκλήρωση της βιβλιοθήκης;

– Το έργο αυτό χρειάζεται περίπου 300.000 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία της βιβλιοθήκης, τη διατήρηση για τα επόμενα δύο χρόνια, την εκπαίδευση προσωπικού που πρόκειται να αναλάβει τη διαχείρισή της και τις συνδρομές όλων των ιατρικών περιοδικών και αρχείων από όλον τον κόσμο. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του έργου η ΑΧΕΠΑ θα βοηθήσει στη συντήρησή του, παρά το γεγονός ότι υπάρχει και θεσμική υποχρέωση λειτουργικά από τον κάθε οργανισμό που διοικεί το νοσοκομείο να διαχειρίζεται τα οικονομικά οποιουδήποτε τμήματός του. Η συνδρομή για τα πρώτα δυο χρόνια για την πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων που συνδέεται ηλεκτρονικά με όλα τα πανεπιστήμια στον κόσμο θα είναι καλυμμένα από το ποσό που θα μαζευτεί για την δημιουργία της βιβλιοθήκης. Κατόπιν του διαστήματος αυτού η συνδρομή δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, καθώς εξαρτάται από το εύρος της βάσης δεδομένων.

– Επίσης ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της δράσης αυτής και με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει κάποιος στην υλοποίηση της. Πώς έχει ανταποκριθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και του «Ευαγγελισμού» στην ιδέα αυτή;

– Υπάρχει θερμή ανταπόκριση από όλες τις πλευρές και η πορεία υλοποίησης της δράσης αυτής εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα μαζευτούν τα χρήματα. Ήδη έχουμε συγκεντρώσει 30.000 ευρώ και ελπίζουμε πως σε περίπου έναν χρόνο θα έχουμε ολοκληρώσει τον στόχο μας.

Όταν η δράση ολοκληρωθεί ποιοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης; Θα υπάρχει κάποια εισφορά που θα πληρώνουν οι γιατροί για να έχουν πρόσβαση στο υλικό που χρειάζονται από τη βιβλιοθήκη;

– Στη βάση δεδομένων πρόκειται να έχει πρόσβαση όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε πανελλαδικό επίπεδο, που σημαίνει ότι θα πιάσουμε και τα ακριτικά νησιά, αλλά και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου υπάρχει ψηφιακή πρόσβαση. Σε ό,τι αφορά τη συνδρομή των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης, στόχος είναι αν καταφέρουμε να περιορίσουμε το οποιοδήποτε κόστος συνδρομής, έστω και στο μηδενικό επίπεδο.

Τι θα εξυπηρετεί

Α) Την υποστήριξη της συνεχούς μάθησης των ιατρών, του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ειδικοτήτων που σχετίζονται με την θεραπευτική και παρηγορητική αγωγή και των φοιτητών.

Β) Την ανάπτυξη του υφισταμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού δικτύου.

Γ) Την πρόσβαση όλων των πολιτών στην ιατρική γνώση.

Δ) Την προώθηση της Ελληνικής Ιατρικής Έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα.

Συνεχής δραστηριοποίηση με παγκόσμια συνεισφορά

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ΑΧΕΠΑ Ελλάδος δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων που έχει πραγματοποιήσει στη χώρα μας είναι η οικονομική συνεισφορά για τη δημιουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης – Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και η πτέρυγα ΑΧΕΠΑ του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός». Πέραν της Ελλάδας αναπτύσσεται εντατική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, στην Κύπρο, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Ευρώπη, στην Κωνσταντινούπολη και στη Νότια Αφρική.