Ο κ. Βασίλης Πετκίδης, κυβερνήτης της AHEPΑ Ελλάς – Περιφέρεια 25.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AHEPA.

Ο κ. Βασίλης Πετκίδης, κυβερνήτης της AHEPΑ Ελλάς – Περιφέρεια 25.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AHEPA.

Του Γιώργου Ψιάχου.

«Αμερικανοελληνική εκπαιδευτική προοδευτική Οργάνωση – AHEPΑ» Περιφέρεια 25 Ελλάδος.  Αυτός είναι ο επίσημος νομικός τίτλος της AHEPA Ελλάδας υπό τον οποίο υπάγονται ως μέλη όλες οι τοπικές οργανώσεις – τμήματα των AHEPA στην Ελλάδα. Σήμερα η AHEPA Ελλάδας έχει 35 τμήματα και στοχεύει να τα αυξήσει σύντομα σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Πετκίδη, κυβερνήτη της AHEPA Ελλάδας – Περιφέρεια 25.

Πριν όμως θέσουμε κάποιες ερωτήσεις στον κ. Πετκίδη ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση της AHEPA στις ΗΠΑ και στη συνέχεια την επέκτασή της με παραρτήματα σε όλο τον Κόσμο.

Στις 26 Ιουλίου 1922 οκτώ Ελληνες μετανάστες στην Ατλάντα της Αμερικής συνέλαβαν την ιδέα να ιδρύσουν την οργάνωση: American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA).

Αφορμή γι’ αυτό ήταν το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα που υπήρξε στην Αμερική –ανάμεσα σε αυτούς και πάρα πολλοί Ελληνες– το οποίο εξ αντιδράσεως δημιούργησε στους ντόπιους Αμερικανούς ξενοφοβικά ρατσιστικά σύνδρομα, τα οποία σε συνδυασμό με τις έντονες φυλετικές διακρίσεις κατά των Αφροαμερικανών, ενδυνάμωσαν την κακοποιό δραστηριότητα των κουκουλοφόρων της διαβόητης οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν.

Τα μέλη της οργάνωσης επέδραμαν οργανωμένα κατά των Αφροαμερικανών και των δύστυχων μεταναστών. Αμεσος και κυρίαρχος απεδείχθη ο σκοπός ίδρυσης της AHEPA το 1922 προκειμένου να συσπειρώσει τους Ελληνες μετανάστες στην Αμερική αφενός για να αντιμετωπίσουν την μισαλλοδοξία και τη δολοφονική μανία της Κου Κλουξ Κλαν και κατά δεύτερο λόγο να αλληλοβοηθηθούν μεταξύ τους και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της ζωής τους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την ίδια χρονιά το 1922 ιδρύθηκε και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Η AHEPA και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής απεδείχθησαν πυλώνες και κιβωτοί διατήρησης της Εθνικής συνείδησης των Ελλήνων μεταναστών στην αμερικανική ήπειρο.

Στο αρχικό Καταστατικό της AHEPA αναφέρονται οι σκοποί της οργάνωσης. Τους ίδιους σκοπούς αντιγράφουν και είναι υποχρεωμένες να υπηρετούν όλες οι υποκείμενες οργανώσεις στις διάφορες χώρες και τα επιμέρους τμήματα σε κάθε χώρα.

Οι αναγραφόμενοι σκοποί της AHEPA που εδρεύει στην Αμερική, αλλά και των παραρτημάτων της σε όλο τον Κόσμο είναι οι εξής σύμφωνα με το Καταστατικό της. «Η προβολή του Ελληνισμού σε όλο τον Κόσμο η ενίσχυση της Παιδείας, η Φιλανθρωπία, η ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά (η προβολή της οικογενειακής και ατομικής άμιλλας), η προαγωγή του πατριωτισμού, η προώθηση και η υποστήριξη των εθνικών θεμάτων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας».

Σημαντικό είναι το φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο της AHEPA στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

Απευθυνθήκαμε στον κ. Βασίλη Πετκίδη, κυβερνήτη της AHEPA Ελλάδας – Περιφέρεια 25, προκειμένου να μας δώσει κάποιες πληροφορίες για το έργο της Οργάνωσης στην Ελλάδα.

Η AHEPA πάντα είχε έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Μπορείτε να μας πείτε τις δράσεις που κάνετε αυτήν την εποχή;

Μερικές από της πρόσφατες δράσεις είναι:

  1. Η φιλανθρωπική εκδήλωση του Τμήματος Ρόδου της AHEPA HELLAS για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.
  2. Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Εξειδικευμένη Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση στην Κατάθλιψη»
  3. Δωρεά βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.
  4. Ψηφιακή Ιατρική Βιβλιοθήκη AHEPA του Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Αυτές είναι μερικές από τις δράσεις, αλλά μπορείτε να βρείτε και άλλες στον ιστότοπο  http://ahepahellas.org/

Ολα τα τμήματα που έχουμε σε όλη την Ελλάδα προσπαθούν συνέχεια να ενισχύσουν και να καλύψουν ανάγκες που έχουν οι κοινωνίες όπου και συμβιώνουν.

Πόσα παραρτήματα έχει η AHEPA στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα έχουμε σήμερα 35 τμήματα και προσδοκούμε να αναπτυχθούμε περαιτέρω.

 Οι Ελληνοαμερικανοί που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν έντονη συμμετοχή στην AHEPA;

Ελληνοαμερικανοί στην Ελλάδα έχουν έντονη συμμετοχή, αλλά η οργάνωσή μας δεν περιορίζετε στη συμμετοχή Ελληνομερικανών.  Είμαστε μια οργάνωση που βασίζεται στη συμμετοχή του Φιλέλληνα.

Υπάρχουν κάποιες δράσεις που έχετε αναλάβει για την ανακούφιση των Ελλήνων εν μέσω της οικονομικής κρίσης;

«Κάποιες δράσεις που η οργάνωσή μας έχει κάνει τα τελευταία χρόνια είναι να προσφέρει οικονομική βοήθεια για το πρόγραμμα ‘Αποστολή’ της εκκλησίας.  Εχει βοηθήσει να έρθουν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια σε ιατροφαρμακευτικό υλικό σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα.  Και επίσης όπως αναφέρθηκε και πριν έχουμε ξεκινήσει το έργο για τη δημιουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης στο Νοσοκομείο ‘Ευαγγελισμός’ και ένας από τους σκοπούς είναι να δοθεί πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους ανά την Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τέτοιες ιατρικές πληροφορίες».

Τις δράσεις σας τις κάνετε σε συνεργασία με κρατικούς φορείς ή προτιμάτε την αυτόνομη λειτουργία σας;

«Οι δράσεις που κάνουμε πάντα είναι σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς όπου απαιτείται και όπου επιβάλετε γιατί είμαστε μέρος της κοινωνίας στην οποία ζούμε και δεν είμαστε εκεί για να αντικαταστήσουμε τους τοπικούς φορείς.  Οπου δεν απαιτείτε τέτοια συνεργασία δραστηριοποιούμαστε μόνοι μας.

Δεν έχουμε καμία προτίμηση στο να λειτουργούμε αυτόνομα ή όχι. Οι ανάγκες που έχουν οι συνάνθρωποί μας είναι αυτές που μας καθοδηγούν με βάση τους πυλώνες που πρεσβεύει η AHEPA: Παιδεία, Φιλανθρωπία, Ελληνισμό, Κοινωνική Ευθύνη, Οικογένεια και η Προσωπική Αριστεία.

Η ελληνική μας κληρονομιά είναι o συνεκτικός δεσμός  της οικογένειας ΑΗΕPA. Περισσότερο από κάθε άλλη συναφή Οργάνωση η AHEPA έχει μείνει σταθερή στην προάσπιση του Ελληνισμού και στις προσπάθειές του να κάνει αυτή την κληρονομιά ένα ζωτικό μέρος του 21ου αιώνα μέσω της προώθησης προγραμμάτων Ελληνικών Σπουδών σε πανεπιστήμια και διαμέσου πρωτοβουλιών όπως το συναρπαστικό ταξίδι στην Ελλάδα για νέους Ελληνοαμερικανούς και Φιλέλληνες.

Η Ελλάδα διέρχεται από δύσκολους καιρούς και εμείς οι Ελληνες πρέπει τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, να υποστηρίξουμε την ραχοκοκαλιά της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.  Πρέπει να παραμερίσουμε τις ευτελείς διαφορές μας και να κρατήσουμε μόνο αυτά που μας ενώνουν. Γι’ αυτό, ταπεινά, η AHEPA και τα μέλη της παγκοσμίως υποστηρίζουν με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα.  Είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης και βοήθειας προς την κοινωνία γιατί μόνον έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα πιο ανθρώπινο αύριο.