image001

Ο Υπατος Πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Λούκας κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο. Πηγή: AHEPA.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ο Υπατος Πρόεδρος της AHEPA, Τζορτζ -Γιώργος- Λούκας (George E. Loucas) απεύθυνε χαιρετισμό, ενώ ο Υπατος Γραμματέας, Τζορτζ -Γιώργος- Χωριάτης (George Horiates), συμμετείχε ως ομιλητής σε πάνελ στο Διεθνές Συνέδριο που έγινε στην Ιερουσαλήμ με τίτλο «New Realities in the Eastern Mediterranean» (Νέες πραγματικότητες στην Ανατολική Μεσόγειο).

Το Συνέδριο, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν της AHEPA, έλαβε χώρα στο Konrad Adenauer Conference Center, Mishkenot Shaananim, στις 11 Δεκεμβρίου του 2018. Ηταν χορηγία του Jerusalem Institute for Strategic Studies (JISS) και του B’nai B’rith International (BBI) και διεξήχθη με τη συνεργασία της  AHEPA και του American Hellenic Institute(AHI).

Παρόντες από πλευράς AHEPA ήταν επίσης ο Πρόεδρος Καναδά, Χρήστος Αργυρίου (Christos Argiriou) και ο Εκτελεστικός Διευθυντής, Βασίλης Μωσαΐδης (Basil Mossaidis).

image002

Ο κ. Λούκας, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι «εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω της αναπτυσσόμενης συμμαχίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, σε πολλούς τομείς, έχει αναδείξει την γεωπολιτική σημασία της περιοχής».

«Είμαστε περήφανοι», πρόσθεσε, «να υποστηρίζουμε και να συμμετέχουμε σε ένα τόσο σημαντικό Διεθνές Συνέδριο που εξετάζει αυτές τις εξελίξεις. Ειλικρινά ευχαριστούμε τους διοργανωτές JISS και B’nai B’rith International και είμαστε χαρούμενοι που αυτό διεξάγεται σε συνεργασία με το AHI».

Ακόμη, ο Υπατος Πρόεδρος της AHEPA, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους ειδικούς ομιλητές γα την συμμετοχή τους.

«Ανυπομονούμε να μάθουμε από τους ομιλητές, καθώς εμείς -οργανώσεις της Διασποράς με αυτονόητο ενδιαφέρον να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο να είναι ασφαλής και σταθερή περιοχή που συνεισφέρει στην παγκόσμια ευημερία- συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε την πορεία μας εμπρός σε στήριξη της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που ανθεί», δήλωσε ακόμη ο κ. Λούκας.

Επεσήμανε δε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) πρόσφατα χαρακτήρισε την τριμερή αυτή συνεργασία ως «μία συμμαχία για τα καλά».

Από την πλευρά του, ο Υπατος Γραμματέας, κ. Χωριάτης, μίλησε για το θέμα «Promoting Mediterranean Awareness in the U.S.» (Προωθώντας την ευαισθητοποίηση των ΗΠΑ για την Μεσόγειο).

Εκανε αναφορά στο πώς γίνεται η «προώθηση» αυτή σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις/περιοχές: Στην αμερικανική πρωτεύουσα και στον απλό κόσμο ανά τις ΗΠΑ.

Υπογράμμισε την εργασία της Congressional Hellenic Israeli Alliance (Ελληνο-ισραηλινής Συμμαχία στο Κογκρέσο) και μίλησε για την «εμπλοκή» που υπάρχει σε υψηλό επίπεδο από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την περιοχή.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, οι οργανώσεις της Διασποράς, μπορούν να κάνουν περισσότερα, συνεργαζόμενες για να προωθήσουν την σημασία της Μεσογείο ανά τις ΗΠΑ.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ