Untitled-10-4-490x310

Ο Ύπατος Πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης AHEPA, Ανδρέας Χ. Ζαχαριάδης εξέδωσε χθες το βράδυ δήλωση για την 43η επέτειο της παράνομης εισβολής και της επακόλουθης κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία που έλαβε χώρα στις 20 Ιουλίου 1974, με την οποία απευθύνει έκκληση για λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

“Το αύριο σηματοδοτεί μια σκοτεινή μέρα – την 43η επέτειο της παράνομης εισβολής και κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Δημοκρατία της Τουρκίας, μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που ήταν, και παραμένει μέχρι σήμερα, μια απαράδεκτη πράξη. Πρόκειται για μια βαριά παραβίαση του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ιδεωδών,” αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Ζαχαριάδης.

“Δεν παύουμε να θυμόμαστε τους αθώους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους και τα άτομα που εξαφανίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Αμερικανών πολιτών των οποίων οι έρευνες παραμένουν ελλιπείς. Προκάλεσε τον εκτοπισμό 170.000 Ελληνοκύπριων προσφύγων που μέχρι σήμερα δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, γεγονός που αποτελεί επίσης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.

Επιπλέον, σημειώνει, “οι περιορισμοί της Τουρκίας στη θρησκευτική ελευθερία και η καταστροφή της Κύπρου σε σχέση με την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά στην κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο έχει τεκμηριωθεί καλά από την Επιτροπή των ΗΠΑ του Ελσίνκι, τη Νομική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, την Επιτροπή των ΗΠΑ για την θρησκευτική ελευθερία και διάφορες δημοσιεύσεις των μέσων ενημέρωσης”.

“Μετά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Crans-Montana της Ελβετίας, η οποία έκλεισε απογοητευτικά χωρίς συμφωνία και μετά από εντατικές συνομιλίες για τα τελευταία δύο χρόνια, οι δύο πλευρές πρέπει να ξαναρχίσουν τον διάλογό τους και να εργαστούν για την επίλυση δύσκολων ζητημάτων, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, μεταξύ άλλων, που θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα σε ένα δημοψήφισμα”.

“Η τουρκική αδιαλλαξία, η οποία δυστυχώς φάνηκε πλήρως στη Διάσκεψη για την Κύπρο, πρέπει να εγκαταλειφθεί και πάλι καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη μετακίνηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η οποία περιλαμβάνει την απομάκρυνση 40.000 Τούρκων στρατευμάτων από το νησί. Υποστηρίζουμε ότι αυτά τα στρατεύματα θα εξυπηρετούσαν έναν καλύτερο σκοπό, ειδικά στο ΝΑΤΟ, σε ένα άλλο θέατρο επιχειρήσεων, σε αντίθεση με την Κύπρο”.

“Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για επανένωση της Κύπρου με μια ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια και με την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα που διαφυλάσσονται όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υποστηρίζουμε μια τέτοια λύση θα είναι συμφέρουσα για όλους τους Κυπρίους και να προέρχονται από τους Κυπρίους χωρίς αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα”.

Αυτές οι ενέργειες, επισημαίνει, “είναι και προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη διαίρεση της Κύπρου θα ενισχύσει την ανατολική Μεσόγειο και θα φέρει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και σε σχέση με την ανακάλυψη και την πιθανή εκμετάλλευση αποθεμάτων υδρογονανθράκων μέσα στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ από επιχειρήσεις ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμερικανικής, που θα μπορούσε να παράσχει στην ΕΕ και άλλους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, όπως είδαμε ήδη μετά το Crans- Μontana, η Τουρκία δεν έχασε χρόνο να πάρει απειλητικά μέτρα προς την Κύπρο και τις ενεργειακές εταιρείες που εκμεταλλεύονται νομίμως την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου”.

“Λέμε ότι τα 43 χρόνια είναι πάρα πολύ και η ελπίδα μας είναι ότι δεν θα χρειαστεί πλέον να τηρούμε αυτήν την μαύρη επέτειο αλλά να γιορτάζουμε την επέτειο μιας διευθέτησης. Η ΑΗΕΡΑ παραμένει προσηλωμένη στο να κάνει ό, τι είναι στο χέρι της και δεσμεύεται να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλες τις οργανώσεις για να κρατήσει το Κυπριακό στο δημόσιο λόγο μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που ωφελεί όλους τους Κυπρίους”.