Λίγα 24ωρα μετά την επιστροφή του από την Αμερική, ο Κυβερνήτης της AHEPA Hellas (D – 25), κ. Ευστάθιος Κεφαλίδης, συνοδευόμενος από τους αξιωματούχους της Περιφέρειας D – 25: Αντικυβερνήτη κ. Κωνσταντίνο Βαρσάμη, Ταμία κ. Κωνσταντίνο Κοζυράκη και Αντιπρόεδρο Ελληνισμού κ. Βασίλειο Γκρέκα, επισκέφθηκε το μαρτυρικό Μάτι Αττικής, το οποίο επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου. Στο σημείο της τραγωδίας ο Κυβερνήτης, κατέθεσε ανθοδέσμη ως ελάχιστη τιμή, στη μνήμη των 96 συνανθρώπων μας, που έχασαν άδικα τη ζωή τους.

Ο κ. Κεφαλίδης κατά την περιήγησή του στην περιοχή, το πρωί της Δευτέρας 13 Αυγούστου, διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής και συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου κ. Ευάγγελο Μπουρνούς, στο γραφείο του, όπου και ενημερώθηκε αναλυτικά για τα δυσάρεστα συμβάντα. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, κ. Δημήτριος Αζεμόπουλος. Μετά το πέρας της συναντήσεως ο Κυβερνήτης και οι αξιωματούχοι της AHEPA Hellas, προσκύνησαν στον ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ματίου, που ως εκ θαύματος, σώθηκε από τη πύρινη λαίλαπα και συναντήθηκαν με τον εφημέριο του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτη π. Δωρόθεο, όπου ενημερώθηκαν για τα τραγικά γεγονότα, της δραματικής Δευτέρας 23 Ιουλίου.

Μετά το Μάτι, συναντήθηκαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ. Κύριλλο, όπου ενημερώθηκαν για τις ζημιές που υπέστη το Λύρειο Ίδρυμα. Στη συνάντηση πέραν της αντιπροσωπείας της AHEPA Hellas έλαβε μέρος και ο Πρόεδρος του Τμήματος AHEPA HJ – 37 Ιλίου Αττικής, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της AHEPA Hellas, μετέβη στην Αθήνα, όπου είχε συνάντηση με την Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου, στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία παρέστη και ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα κ. Χρήστος Καπάταης. Το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. Βασίλειο Ματθαιόπουλο, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στο Χαλάνδρι, λόγω της επιφυλακής για την πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας. Στην ενημέρωση παρέστησαν επίσης ο Συντονιστής του Π.Σ. Υποστράτηγος κ. Ιωάννης Ράμφος και ο Προϊστάμενος του Επιτελικού Γραφείου του κ. Αρχηγού, Πύραρχος κ. Αναστάσιος Σωτήρχος. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με τον Ακαδημαϊκό και Ομότιμο Καθηγητή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρα Χρήστο Ζερεφό, σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Κυβερνήτης της AHEPA Hellas κ. Ευστάθιος Κεφαλίδης, προέδρευσε σε σύσκεψη, σχετικά με το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών, στην οποία συμμετείχαν οι αξιωματούχοι της Περιφέρειας: ο Αντικυβερνήτης κ. Κωνσταντίνος Βαρσάμης, ο Γραμματέας κ. Παναγιώτης Ριζόπουλος (& Πρόεδρος HJ – 17), ο Ταμίας κ. Κωνσταντίνος Κοζυράκης, ο Αντιπρόεδρος Ελληνισμού κ. Βασίλειος Γκρέκας (& Πρόεδρος HJ – 35) και εκ μέρους των Τμημάτων της Αττικής: ο Γραμματέας του HJ – 01 Αθηνών κ. Παύλος Σοφικίτης, ο Πρόεδρος και ο Ταμίας του HJ – 10 Χολαργού κ.κ. Βαρδής Γωνιωτάκης – Κορδεράς και Χαράλαμπος Βέννης, ο διευθυντής αριστείας του HJ – 17 Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Δημήτριος Ζέρβας και ο Πρόεδρος του HJ – 37 Ιλίου κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος. Στη σύσκεψη παρέστη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Σπύρος Πολιτόπουλος. Το πρωί της Τρίτης 14 Αυγούστου, ο Κυβερνήτης της AHEPA Hellas κ. Ευστάθιος Κεφαλίδης, συνοδευόμενος από τον Αντικυβερνήτη κ. Κωνσταντίνο Βαρσάμη, επισκέφθηκαν την Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης στην Ελευσίνα, όπου συναντήθηκαν με το Διοικητή Υποπτέραρχο (Ι) κ. Θεμιστοκλή Μπουρολιά και με το Διοικητή της 112 Πτέρυγας Μάχης Ταξίαρχο (Ι) κ. Κυριάκο Παναγιωτόπουλο και ενημερώθηκαν για τις ανάγκες που έχουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα CANADAIR. H AHEPA Hellas ενημέρωσε την Κεντρική Διοίκηση της Οργάνωσης, στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. για τις συναντήσεις που έκανε ο Κυβερνήτης της, για τον κεντρικό συντονισμό της βοήθειας που θα δοθεί.